FOLLOW US: facebook twitter

Αδειάζει η κλεψύδρα για τις «ιερές» εκτάσεις – «Να μη μας διώξει το κράτος από τα χωριά μας»

Ημερομηνία: 18-01-2022 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”155839″ img_size=”full”][vc_column_text]-Μονόδρομος η νομοθετική ρύθμιση για να μη χάσουν τη γη τους οι καλλιεργητές στη ζώνη Μουζάκι-Χειμαδιό μετά την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης
-«Να μη μας διώξει το κράτος από τα χωριά μας», δηλώνει στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δ. Μητρόπουλος
-«Νομικό πρόβλημα με σοβαρή κοινωνική διάσταση», δηλώνει ο νομικός εκπρόσωπος θιγόμενων αγροτών, Παν.Μπράμος
-Έκτακτη σύσκεψη χθες στο Χειμαδιό για το πρόβλημα


Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου


Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η υπόθεση των αγροτικών εκτάσεων που καλλιεργούν επί δεκαετίες οι κάτοικοι της ζώνης Κουτσοχέρα-Χειμαδιό-Περιστέρι-Μουζάκι, αλλά τις εκπλειστηριάζει για εκμετάλλευση η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Αροανίας, επικαλούμενη μεταξύ άλλων ακόμα και νομικές αποφάσεις της δικτατορίας των συνταγματαρχών για να αποδείξει ότι είναι δικές της!

Τα χρονικά περιθώρια δεν είναι πλέον πολλά, αφού η διαδικασία της κτηματογράφησης οδεύει προς ολοκλήρωση και ενδέχεται να δημιουργήσει τετελεσμένα μη αναστρέψιμα, μετατρέποντας δεκάδες καλλιεργητές σε… κολίγους και οδηγώντας τους σε «έξωση» από τις εκτάσεις που καλλιεργούν επί δεκαετίες για να βγάλουν τα προς το ζην. Σύμφωνα με τις πρόχειρες εκτιμήσεις των ντόπιων κατοίκων, όπως προκύπτουν από την προανάρτηση, οι επίμαχες εκτάσεις είναι περίπου 7.000 με 10.000 στρέμματα στην περιοχή «Ρετεντού» (Χειμαδιό) και επηρεάζουν κοντά στα 800 δικαιώματα πολιτών.[/vc_column_text][vc_single_image image=”155838″ img_size=”full”][vc_column_text]Όπως δήλωσε στην «Πρωινή» ο πρόεδρος της ΤΚ Κουτσοχέρας, Δημήτρης Μητρόπουλος, τουλάχιστον το 70% των καλλιεργητών του χωριού κινδυνεύουν να χάσουν τη γη από την οποία ζουν εδώ και χρόνια, ζητώντας από την πολιτεία να λύσει το θέμα.

«Εμείς ζητάμε από το κράτος να λύσει το πρόβλημα και να λάβει υπόψη του τι ισχύει στην πραγματικότητα εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Εμείς πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, έχουμε κάνει συμβόλαια αγοραπωλησιών, έχουν εγκριθεί σχέδια βελτίωσης, οικοδομικές άδειες, σταβλικές εγκαταστάσεις κλπ. Ουδέποτε μας είπε η επίσημη πολιτεία ότι αυτά ανήκουν σε άλλον. Αν μας τα πάρουν ξαφνικά, δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό ζήτημα. Πώς θα επιβιώσουμε; Δηλαδή θα μας πάρουν τη γη που καλλιεργούσαν οι παππούδες μας με το έτσι θέλω, ενώ όλα αυτά τα χρόνια τη φροντίζουμε χωρίς το παραμικρό πρόβλημα; Θέλουν να διώξουν και τους τελευταίους αγρότες από τα χωράφια τους;» αναρωτήθηκε.

Το βασικό επιχείρημα της Ιεράς Μονής, σύμφωνα με εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, είναι ο νόμος 4301/2014, ο οποίος αναγνώρισε ως ισχυρούς τίτλους ιδιοκτησίας όλα τα διατάγματα που προσδιόρισαν τη μοναστηριακή περιουσία και τη διαχώρισαν σε «διατηρούμενη» και «εκποιητέα». Οι συγκεκριμένες εκτάσεις κατοχυρώθηκαν στη Μονή με Προεδρικά Διατάγματα του 1931 και του 1933, με Βασιλικό Διάταγμα του 1952 και με τροποποίηση επί Χούντας το 1968!

«Τα εκδοθέντα (…) συνιστούν νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας και αποτελούν πλήρη απόδειξη εμπράγματων δικαιωμάτων των Ιερών Μονών και του Δημοσίου έναντι παντός τρίτου» αναφέρει χαρακτηριστικά η διάταξη. Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει πως «ο νομοθέτης υιοθέτηση τη νομολογία των πολιτικών δικαστηρίων, κατά την οποία τα “διαχωριστικά αυτά διατάγματα συνιστούν ex lege τίτλο κυριότητας υπέρ της αναφερόμενης σε αυτά μονής, μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση, διότι η διαπίστωση της κυριότητας επί μονής έγινε αυθεντικά από τον ίδιο τον νομοθέτη. Για αυτό ισχύουν erga omnes και όχι μόνο απέναντι του Ελληνικού Δημοσίου”(ΑΠ 1338/2010)».[/vc_column_text][vc_single_image image=”155833″ img_size=”full”][vc_column_text]«Νομικό πρόβλημα με σοβαρή κοινωνική διάσταση»

Ο Παναγιώτης Μπράμος, νομικός εκπρόσωπος μερίδας καλλιεργητών που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι πρόκειται για ένα νομικά περίπλοκο ζήτημα με έντονη κοινωνική διάσταση.

«Το ζήτημα έρχεται από πολύ μακριά, από την ίδρυση σχεδόν του ελληνικού κράτους. Είναι προφανώς νομικό, αλλά έχει και σοβαρή κοινωνική διάσταση. Οι κάτοικοι στο Μουζάκι, στην Κουτσοχέρα, στο Χειμαδιό, στο Περιστέρι εργάστηκαν σκληρά στη γη όλα αυτά τα χρόνια. Εάν δεν υπήρχε αυτή η ασχολία με τις καλλιέργειες, αυτή τη στιγμή θα μιλούσαμε για μια δασωμένη περιοχή 20.000 στρεμμάτων. Επίσης για αυτές τις περιοχές, οι κάτοικοι λαμβάνουν επιδοτήσεις, κατά συνέπεια την επόμενη χρονιά θα προκύψει πρόβλημα με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Όπως καταλαβαίνετε, είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η διευθέτηση του ζητήματος με νομοθετική ρύθμιση από τα αρμόδια υπουργεία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της την πραγματική κατάσταση στις συγκεκριμένες εκτάσεις και προς όφελος των παραγωγών που όλα αυτά τα χρόνια τις καλλιεργούν, χωρίς αυτό σημαίνει ότι πρέπει να ζημιωθεί η μονή για την περιουσία που της αναγνωρίζει το κράτος. Η πολιτεία θα πρέπει να άρει το αδιέξοδο που δημιουργήθηκε με δική της ευθύνη και προς όφελος των ακτημόνων».

Αξίζει να σημειωθεί πως το θέμα είχε τεθεί σε κοινοβουλευτικό και προ τετραετίας από τους τότε βουλευτές Γιάννη Κουτσούκο και Μάκη Μπαλαούρα, χωρίς όμως να δοθεί σαφή απάντηση από τα υπουργεία.[/vc_column_text][vc_single_image image=”51797″ img_size=”full”][vc_column_text]Συνέλευση χθες στο Χειμαδιό

Για το συγκεκριμένο θέμα διεξήχθη λαϊκή συνέλευση χθες το απόγευμα στο Χειμαδιό, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν αναλυτικά όλες οι παράμετροι.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ, Θανάσης Βομπίρης, δήλωσε στην «Πρωινή» ότι είναι μονόδρομος η επίλυση του προβλήματος με νομοθετική πρωτοβουλία. «Εμείς ως Ομοσπονδία βάλαμε το θέμα στη σωστή του διάσταση και ζητάμε να ληφθεί πολιτική απόφαση που θα το διευθετεί. Θα πάμε το ζήτημα σε επίπεδο Βουλής σε όλα τα κόμματα, ώστε να κατατεθεί νόμος που θα το λύνει προς όφελων των παραγωγών που όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούν τη γη», ανέφερε.[/vc_column_text][vc_single_image image=”155837″ img_size=”full”][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot