FOLLOW US: facebook twitter

Άδεια τα ράφια από γνωστά φάρμακα! – Ταλαιπωρία ασθενών και φαρμακοποιών

Ημερομηνία: 10-07-2020 | Συντάκτης:

-“Διαχρονικό πρόβλημα οι ελλείψεις” τονίσει ο πρ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηλείας

Ταλαιπωρία για ασθενείς και φαρμακοποιούς εξακολουθεί να είναι το θέμα των ελλείψεων γνωστών φαρμάκων. Γνωστά φάρμακα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές εξαφανίζονται από τα φαρμακεία της γειτονιάς, με συνέπεια οι ασθενείς να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν. Μεταξύ άλλων πολύ συχνά λείπουν καρδιολογικά φάρμακα, νευρολογικά, δερματολογικά κ.λ.π.

“Τι έχεις Γιάννη τι είχα πάντα!” τονίζει με αφοπλιστική ειλικρίνεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηλείας Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, επισημαίνοντας ότι το θέμα των ελλείψεων δυστυχώς είναι ένα διαχρονικό θέμα. “Επανέρχεται στην δημοσιότητα κάθε φορά που φτάνουμε σε ακραίες καταστάσεις. Σε αυτήν την  περίπτωση η κυβέρνηση σπεύδει να πάρει μέτρα τάχα για την λύση του προβλήματος και αυτό που κάνουν είναι να απαγορεύουν τις εξαγωγές για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα και για συγκεκριμένα φάρμακα. Είναι κάτι που όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα άλλα που το επιτείνει γιατί πολύ απλά οι εξαγωγείς «μαζεύουν» τα φάρμακα και τα εξάγουν όλα μαζί από την στιγμή που αίρεται η απαγόρευση”.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρόπουλο,  ότι και να λένε οι αρμόδιοι για να μεταθέτουν το πρόβλημα, λύση δεν πρόκειται να υπάρξει. “Είμαστε σε μια ενιαία ελεύθερη αγορά και για εξοικονόμηση πόρων στα ασφαλιστικά ταμεία όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά έχουν επιβάλει τις χαμηλότερες τιμές στην ΕΕ. Τα προβλήματα δυστυχώς θα συνεχίσουν. Τουλάχιστον, οι αρμόδιοι ας μη λένε πότε ότι δεν υπάρχει έλλειψη και πότε ότι θα λύσουν το πρόβλημα μέσω αυτής της ατελέσφορης απαγόρευσης εξαγωγών”.

“Μπαλάκι μεταξύ αποθηκών και εταιριών”

Παράλληλα ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, επισημαίνει ότι οι ελλείψεις φαρμάκων, πλέον δεν αποτελούν είδηση και μάλιστα οι φαρμακοποιοί προσπαθούν καθημερινά να κάνουν ότι μπορούν για να μην αναγκαστούν οι ασθενείς να αλλάξουν θεραπείες. “Αυτό που εν τέλει καταφέρνουμε είναι πολλές φορές να γινόμαστε το μπαλάκι μεταξύ αποθηκών και εταιριών χωρίς να ήμαστε σε θέση να ξέρουμε ποιοι φταίνε στον μεγαλύτερο βαθμό. Αλλά και να το βρούμε δεν έχει καμία σημασία από την στιγμή που το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει και εμείς είμαστε αυτοί που εκ των πραγμάτων απολογούμαστε στους ασθενείς”.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος