Άδεια «ειδικού σκοπού» για τους εργαζόμενους γονείς
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”74027″ img_size=”full”][vc_column_text]«Άδεια ειδικού σκοπού» για εργαζόμενους γονείς, εφόσον αναγκαστικά πρέπει να απουσιάσουν από την εργασία τους καλύπτοντας τη φροντίδα των παιδιών τους ηλικίας μέχρι 15 ετών, λόγω αναστολής της λειτουργίας βρεφονηπιακών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων όλων των βαθμίδων, προβλέπει μεταξύ άλλων η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ανακοινώθηκε χθες από τον πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα:
1. Θεσπίζεται άδεια ειδικού σκοπού που μπορεί να λαμβάνει ένας εκ των δύο γονέων με πλήρεις αποδοχές για όσο ισχύει το κλείσιμο των σχολείων. Στις τέσσερις ημέρες μόνο η μία θα λογίζεται ως κανονική άδεια. Για το δημόσιο το κράτος καλύπτει το σύνολο των αποδοχών, για τον ιδιωτικό τομέα το ένα τρίτο. Εάν λάβει ο ένας γονέας άδεια ειδικού σκοπού, ο άλλος δεν δικαιούται.
2. Προτείνεται η εργασία εξ αποστάσεως ή με ευέλικτο τρόπο. Το ίδιο ισχύει και για το δημόσιο όπου αυτό είναι εφικτό.
Το δημοσιονομικό κόστος του μέτρου, το οποίο θα συνυπάρξει με τις άλλες μορφές εναλλακτικής απασχόλησης (κατ’ οίκον εργασία, τηλε-εργασία) και στο οποίο θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά και το Δημόσιο, δεν ήταν δυνατό να αποτιμηθεί επακριβώς χθες, λόγω των διαφορών που υπάρχουν στο μισθολογικό κόστος και της ποικιλομορφίας ανάμεσα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η νομοθετική πρωτοβουλία ενδέχεται να καλύπτει αναδρομικά και τους γονείς που θα απουσίαζαν χθες από την εργασία, ενώ οι προβλέψεις που γίνονται αφορούν τρεις κατηγορίες μισθωτών: εργαζόμενοι γονείς που απασχολούνται και οι δύο στο Δημόσιο, ένας στον ιδιωτικό τομέα και ο άλλος στο Δημόσιο, και οι δύο στον ιδιωτικό τομέα.
Επίσης, στην ΠΝΠ δεν αποκλείεται να προβλέπονται σχέδιο τρίμηνης παράτασης ώς το τέλος Ιουνίου των ειδικών επιτροπών που εξετάζουν την ανανέωση των συντάξεων και επιδομάτων αναπηρίας, μονομερής δυνατότητα στον εργοδότη για τηλε-εργασία, εφόσον είναι τεχνικά εφικτό, και το σύνολο των διευκολύνσεων για την υποστήριξη επιχειρήσεων που θα απαιτηθεί να αναστείλουν τη λειτουργία τους για την ανάσχεση του κορονοϊού.
Σύσκεψη με φορείς
Νωρίτερα χθες, εργοδότες, εργαζόμενοι και υπ. Εργασίας συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά για την αποφυγής της επέκτασης του κορονοϊού. Η συνάντηση έγινε σε κλίμα έντονης ανησυχίας καθώς στους φορείς ανακοινώθηκε ότι επρόκειτο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε αναστολή της λειτουργίας όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
Το υπουργείο υπενθύμισε ότι παραμένει ενεργή -αν χρειαστεί- η πάγια ρύθμιση του ΟΑΕΔ για την κάλυψη με το ποσό των 718,65 ευρώ και για χρονικό διάστημα έως 45 ημερών όλων όσοι υποχρεωθούν χωρίς δική τους υπαιτιότητα να απουσιάσουν από την εργασία.
Την ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες δομές υγείας οι οποίες θα υποστούν τεράστιες πιέσεις όσο εξελίσσεται η επιδημία επισήμανε ο τ. πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος. «Επειδή το πρόβλημα μας αφορά όλους, ζητήσαμε να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. Δηλαδή, να μην επιχειρήσουν να κερδοσκοπήσουν πάνω στον πόνο, με καταχρηστικές συμπεριφορές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.
Παρέμβαση ΟΤΟΕ και 6 προτάσεις Αχτσιόγλου
«Αυτονόητη υποχρέωση των τραπεζών αφ’ ενός να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα αποτελεσματικής προστασίας της υγείας των εργαζομένων και του συναλλασσόμενου με αυτές κοινού, αφ’ ετέρου να παρέχουν κάθε δυνατή διευκόλυνση στους εργαζόμενους γονείς», επισήμανε η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωσή της, ενημερώνοντας ότι με επιστολή της προς την ΕΕΤ ζητεί να καταβληθούν άδειες μετ’ αποδοχών στους εργαζόμενους γονείς.
Την αποστολή σε όλες τις επιχειρήσεις ενημερωτικού υλικού και checklist για προληπτικά μέτρα στους χώρους εργασίας, την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για επιχειρήσεις που μειώνεται πραγματικά ο τζίρος ή κινδυνεύουν με κλείσιμο, καθώς και τη στήριξη της απασχόλησης στους κλάδους που πλήττονται μέσω επιδότησης επιχειρήσεων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας πρότεινε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, ΕφηΑχτσιόγλου.
Επίσης, ζήτησε την έκδοση σαφούς οδηγίας ότι οι αποδοχές των εργαζομένων θα καταβάλλονται είτε νοσήσουν οι ίδιοι είτε απουσιάσουν στο πλαίσιο των απαγορεύσεων ή λόγω κρούσματος στην οικογένειά τους, προστασία των εργαζομένων ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα όπως είναι: χρέωση κανονικής άδειας και όχι ασθενείας, μη καταβολή δεδουλευμένων και καταχρηστική αλλαγή ωραρίων. Στα μέτρα που προτείνει περιλαμβάνεται και η επιδότηση μέσω του ΟΑΕΔ των εργαζομένων οι οποίοι δεν θα απασχοληθούν σε εποχικά επαγγέλματα που πλήττονται λόγω του ιού.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]