FOLLOW US: facebook twitter

Επιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα», ενώ ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τρίτο κύμα

Ημερομηνία: 24-11-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Για δεύτερη φορά φέτος οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών θα επιχειρήσουν να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού με βασικό σύνθημα «σώστε τα Χριστούγεννα» μία από τις πιο εμπορικές περιόδους της χρονιάς. Ο ΠΟΥ, πάντως, προειδοποιεί για τον ερχομό και τρίτου κύματος της πανδημίας, ενώ πολλές από τις ελπίδες βασίζονται στα υπό έγκριση εμβόλια.

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού έχει αποδειχθεί εξαιρετικά θανατηφόρο με τα κράτη της Ευρώπης να έχουν αποτύχει στην ανάσχεσή του, ωστόσο, ακόμη και σε αυτό το κλίμα, οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για άνοιγμα της αγοράς για οικονομικούς καθαρά λόγους.

Παρά τα συνεχή ρεκόρ σε θανάτους και κρούσματα και την ασφυκτική πίεση στα συστήματα υγείας,  οι πιέσεις από τους επαγγελματίες και τις αγορές είναι αφόρητες ώστε να ανοίξουν οι χώρες τα περιοριστικά μέτρα για τις χριστουγεννιάτικες εορτές.

Τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης

Προς το ελεγχόμενο άνοιγμα της οικονομίας προσανατολίζεται και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, πάντως, αναγκάστηκε να πάρει πίσω άρον άρον τα προηγούμενα σχέδια, καθώς η κατάσταση παραμένει εκτός ελέγχου.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου ορισμένοι τομείς της οικονομίας, όπως τα εποχιακά είδη και τα παιχνίδια. Ωστόσο, τόνισε ότι η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς όρους.

Δήλωσε επίσης πως ένα από τα μέτρα που θα εφαρμοστούν θα είναι τα ψώνια με τη μέθοδο του «click away», δηλαδή όπως εξήγησε θα γίνεται παραγγελία από τον καταναλωτή στο κατάστημα, η παραγγελία θα ετοιμάζεται, ο πολίτης θα κλείνει ραντεβού με τον καταστηματάρχη και θα πηγαίνει να την παραλαμβάνει από το κατάστημα, μειώνοντας στο ελάχιστο την ανθρώπινη επαφή ενώ θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό ο συνωστισμός μέσα στα καταστήματα.

Φόβοι για τρίτο κύμα στην Ευρώπη

Ωστόσο, ειδικός για τον Covid-19 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας  προειδοποιεί για ένα τρίτο κύμα της πανδημίας στην Ευρώπη στις αρχές του 2021, αν επαναληφθεί η αποτυχία των κυβερνήσεων να κάνουν ό,τι χρειαζόταν ώστε να προληφθεί το δεύτερο κύμα.

«Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα», δήλωσε σε συνέντευξη σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο.

«Τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους», σημείωσε ο Βρετανός, ο οποίος είχε διεκδικήσει χωρίς επιτυχία τη θέση του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ το 2017.

Και χαρακτήρισε ελλιπή την αντίδραση της Ευρώπης τονίζοντας παράλληλα το εξής: «Πρέπει κανείς να περιμένει έως ότου οι αριθμοί των κρουσμάτων είναι χαμηλοί και παραμένουν χαμηλοί».

Πηγή: efsyn.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος