«Η κυβέρνηση επιμένει να επιτρέπει και να τροφοδοτεί την ακρίβεια που οδηγεί στη συρρίκνωση του εισοδήματος, του μισθού και της σύνταξης. Αποτέλεσμα είναι τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να συνεχίζουν να πιέζονται από το υψηλότατο κόστος ζωής και τα λειτουργικά έξοδα» τονίζει σε δήλωσή του ο Διονύσης Καλαματιανός.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο π. Βουλευτής, τα στοιχεία της Eurostat αποτυπώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την αποτυχία των κυβερνητικών πολιτικών.
«Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αυξήθηκε στο 5,6% τον Οκτώβριο, έναντι 5,1% τον Σεπτέμβριο. Την ίδια στιγμή, στις χώρες του ευρώ καταγράφεται στο 4%. Η απόσταση αυτή δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε αμελητέα. Οι συνεχείς ανατιμήσεις στα τρόφιμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, στην ενέργεια και στα καύσιμα, προκαλούν σε ολοένα και περισσότερες οικογένειες οικονομική ασφυξία. Παράλληλα, η επιχειρηματικότητα στενάζει υπό το βάρος του λειτουργικού κόστους. Έως έναν βαθμό, οι αυξήσεις σε διεθνές επίπεδο στο ενεργειακό κόστος επηρεάζουν τις ευρωπαϊκές οικονομίες, όμως, σε καμία περίπτωση αυτές δεν αποτελούν επαρκή δικαιολογία για το ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα κινείται σε πολύ υψηλότερα επίπεδα. Η κυβέρνηση, έχει, αναμφίβολα, ευθύνες για το γεγονός πως οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν ακριβότερα και η αγοραστική τους δύναμη υποχωρεί συνεχώς».
Σχετικά με τις επιλογές της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα, ο Διονύσης Καλαματιανός υπογραμμίζει πως αυτές έχουν αποτύχει παταγωδώς.
«Οι πολιτικές των προσωρινών επιδομάτων, της επιδότησης της ακρίβειας και των συμφωνιών “καλής θέλησης” για συγκράτηση τιμών με μεγάλες επιχειρηματικές αλυσίδες και διυλιστήρια έχουν αποδειχθεί ανεπαρκείς. Τι ουσιαστικό έχει κάνει η κυβέρνηση στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας; Έχει προχωρήσει σε πραγματική αύξηση των εισοδημάτων; Η απάντηση είναι αρνητική, καθώς οι μικρές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις υπολείπονται των γιγαντιαίων αυξήσεων των τιμών σε καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης».
Στη συνέχεια, ο π. Βουλευτής αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνική πλειονότητα που χειμάζεται από την ακρίβεια διαρκείας.
«Η μείωση του ΦΠΑ στο 6% στα είδη πρώτης ανάγκης, η θέσπιση πλαφόν κέρδους σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, η δημιουργία ψηφιακού Παρατηρητηρίου Τιμών και η ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών, είναι απαραίτητες παρεμβάσεις που πρέπει να υλοποιηθούν. Επίσης, είναι αναγκαία η εισοδηματική ενίσχυση με πραγματική αύξηση μισθών και συντάξεων, και ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Για την επιχειρηματικότητα, απαιτείται ενίσχυση ρευστότητας, ρύθμιση 120 δόσεων στη βασική οφειλή και διαγραφή προσαυξήσεων για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος και προκαταβολής φόρου για ατομικές επιχειρήσεις, μείωση προκαταβολής φόρου για τα νομικά πρόσωπα».
Τέλος, ο Διονύσης Καλαματιανός σημειώνει ότι «η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια μπορούν να αντιμετωπιστούν, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι επιλέγει να μην τις καταπολεμήσει. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο να πληρώνουν το τίμημα της άρνησής της να μειώσει τους έμμεσους φόρους, να ελέγξει την αισχροκέρδεια και να εμποδίσει τα υπερκέρδη των καρτέλ. Η ώρα της κάλπης πλησιάζει ώστε να δοθούν οι απαραίτητες απαντήσεις».
Δελτίο Τύπου