Η Εκτελεστική Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηλείας, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και των φορέων της πόλης, στηρίζει και συμμετέχει στην αγωνιστική κινητοποίηση που διοργανώνουν οι φορείς και τα σωματεία της Αμαλιάδας την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2026, στις 09:00, στην είσοδο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.

Η κινητοποίηση αυτή αποτελεί μια κραυγή αγωνίας, αλλά και αξιοπρέπειας, απέναντι στη συνεχή υποβάθμιση ενός νοσοκομείου που, στον σχεδιασμό του ΕΣΥ, αποτελούσε βασικό πυλώνα του δημόσιου συστήματος υγείας στη Βόρεια Ηλεία και εξυπηρετούσε δεκάδες χιλιάδες πολίτες από την Αμαλιάδα, την Πηνεία και τις γύρω περιοχές.

Η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της αντοχής. Από τις 281 οργανικές θέσεις, οι 132 παραμένουν κενές. Οι συμβασιούχοι που εργάζονται μέσω προγραμμάτων μειώνονται συνεχώς, καθώς διορίζονται σε μόνιμες θέσεις άλλων νοσοκομείων. Στις προσεχείς προκηρύξεις έχουν προβλεφθεί για την Αμαλιάδα μόλις εννέα (9) θέσεις. Στις ήδη 132 κενές οργανικές θέσεις προστίθενται οι συνεχείς μετακινήσεις και αποσπάσεις προσωπικού προς άλλες δομές υγείας, καθώς και οι αποχωρήσεις λόγω συνταξιοδότησης. Οι αριθμοί αυτοί αποτυπώνουν τη δραματική πραγματικότητα και καταρρίπτουν κάθε κυβερνητικό ισχυρισμό περί ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας και περί του «καλύτερου ΕΣΥ όλων των εποχών».

Οι εργαζόμενοι καλούνται καθημερινά να λειτουργήσουν τμήματα με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας, να καλύψουν αλλεπάλληλες βάρδιες, να στερηθούν τις νόμιμες άδειές τους και να υπερβούν τα ανθρώπινα όριά τους, προκειμένου να διατηρηθεί όρθιο το νοσοκομείο. Παρά τις τεράστιες προσπάθειές τους, καμία αυταπάρνηση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ευθύνη της Πολιτείας για επαρκή στελέχωση και χρηματοδότηση.

Οι πολίτες της Ηλείας δεν ζητούν προνόμια. Απαιτούν το αυτονόητο: δημόσια νοσοκομεία, πλήρως στελεχωμένα, ασφαλή και λειτουργικά. Η υγεία δεν μπορεί να εξαρτάται από τον τόπο κατοικίας ούτε να αποτελεί δικαίωμα μόνο για όσους ζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Την ίδια στιγμή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επιλέγει να επενδύει στην επικοινωνιακή διαχείριση της κατάστασης, αντί στην επίλυση των πραγματικών προβλημάτων. Οι επισκέψεις, οι φωτογραφίες και οι δηλώσεις δεν μπορούν να αποκρύψουν την πραγματική εικόνα που βιώνουν καθημερινά εργαζόμενοι και πολίτες: ελλείψεις προσωπικού, αυξημένη εργασιακή εξουθένωση, καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση των ασθενών και συνεχή αποδυνάμωση των περιφερειακών νοσοκομείων.

Η απαξίωση των δημόσιων δομών υγείας δεν είναι ένα μεμονωμένο φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα μιας διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης, περιορισμένων προσλήψεων και αντιμετώπισης της υγείας ως δημοσιονομικού κόστους και όχι ως θεμελιώδους κοινωνικού αγαθού. Ο μικρός αριθμός νέων θέσεων στις προκηρύξεις, οι δυσμενείς συνθήκες εργασίας στα περιφερειακά νοσοκομεία λόγω των ελλείψεων, καθώς και οι χαμηλοί μισθοί στο Δημόσιο σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ακρίβειας, αποτελούν βασικούς λόγους αδυναμίας προσέλκυσης νέου προσωπικού. Η πολιτική αυτή οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και στην αύξηση των ανισοτήτων μεταξύ κέντρου και περιφέρειας.

Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με κυβερνητικές εξαγγελίες περί νέων προσλήψεων, όταν εδώ και χρόνια η λειτουργία του οφείλεται αποκλειστικά στο φιλότιμο των εργαζομένων του. Χρειάζεται άμεσα ουσιαστική ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, επαρκή χρηματοδότηση, σύγχρονο εξοπλισμό και έναν νέο οργανισμό, σχεδιασμένο για τις σύγχρονες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας.

Η υπεράσπιση του Νοσοκομείου Αμαλιάδας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους. Αφορά κάθε πολίτη που επιθυμεί να έχει πρόσβαση σε ποιοτικές, δωρεάν και δημόσιες υπηρεσίες υγείας. Αφορά το δικαίωμα των κατοίκων της Ηλείας να αισθάνονται ασφαλείς όταν χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Ηλείας καλεί όλους τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους συλλόγους, τους επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους πολίτες της Ηλείας να δώσουν δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση.

Διεκδικούμε:

• Άμεση προκήρυξη και κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων με μόνιμο προσωπικό.
• Μόνιμη στελέχωση όλων των κλινικών, εργαστηρίων και υπηρεσιών του Νοσοκομείου Αμαλιάδας.
• Άμεση διακοπή των μετακινήσεων και αποσπάσεων προσωπικού που αποδυναμώνουν τη λειτουργία του νοσοκομείου.
• Αξιοπρεπείς αμοιβές και ουσιαστικά κίνητρα για την προσέλκυση και παραμονή προσωπικού στα περιφερειακά νοσοκομεία.
• Γενναία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
• Διασφάλιση του δημόσιου και καθολικού χαρακτήρα του ΕΣΥ, χωρίς συγχωνεύσεις, συρρικνώσεις ή περαιτέρω υποβάθμιση των νοσοκομειακών μονάδων.

Η υγεία είναι κοινωνικό δικαίωμα και όχι προνόμιο. Το Νοσοκομείο Αμαλιάδας πρέπει να παραμείνει ισχυρό, πλήρως στελεχωμένο και ικανό να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών.

Εκ της Εκτελεστικής Επιτροπής