7 φράσεις που θα μετανιώσετε αν πείτε στο παιδί (και οι εναλλακτικές τους)
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”23614″ img_size=”full”][vc_column_text]Κανείς δεν είπε ότι είναι εύκολο να κρατήσεις την ψυχραιμία σου, όταν το αίμα σου βράζει. Ενώ το να μένεις πάντα το χαμογελαστό πρότυπο παιδαγωγικής ορθότητας που έχεις φανταστεί είναι αδύνατο, το να φιλτράρεις τα λόγια σου και να μην εκτοξεύεις κακίες σ’ ένα πλάσμα που δεν τις αξίζει, είναι υποχρεωτικό.
Ακολουθούν επτά φράσεις που θα μετανιώσετε αν πείτε στα παιδιά και οι εναλλακτικές τους.
- Μην πείτε: Καλά, είσαι εντελώς χαζό; Δεν είναι χαζό. Είναι απλώς μικρό παιδί και τα μικρά παιδιά έχουν πολύ λιγότερα εργαλεία αντίληψης από εμάς.Πείτε:Προσπάθησέ το άλλη μια φορά μόνος σου κι αν δεν τα καταφέρεις, πες μου να έρθω να σε βοηθήσω.
2. Μην πείτε: Σταμάτα να μυξοκλαίς! Μας κοιτάει ο κόσμος!
Τα tantrums είναι δυσάρεστα, αλλά αποτελούν πραγματικότητα ακόμη και για τα πιο ήρεμα και καλόβολα παιδιά. Η «κοινωνική κατακραυγή» δεν θα έπρεπε να αποτελεί σημαντικό παράγοντα στη σχέση σας –είναι το τελευταίο που έχει σημασία.
Πείτε (κοιτάζοντας το παιδί στα μάτια και χαμηλώνοντας στο ύψος του):Έλα να βγούμε έξω να το συζητήσουμε. Εδώ έχει πολύ κόσμο.
3. Μην πείτε: Πάντα αυτό κάνεις…
Οι γενικεύσεις δεν μπορούν παρά να είναι άδικες –αποκλείεται να κάνει πάντα αυτό! Επιπλέον, περνούν το μήνυμα ότι δεν τρέφετε καμία εκτίμηση για το μικρό σας κι ότι είστε γεμάτη παράπονα.
Πείτε: Όταν συμπεριφέρεσαι μ’ αυτόν τον τρόπο… (και στη συνέχεια υποδείξτε του ευγενικά ποια είναι η λάθος συμπεριφορά του).
4. Μην πείτε: Μην είσαι κλαψιάρης!
Είναι υβριστικό και προσβλητικό και μια προσβολή μόνο χειρότερα μπορεί να κάνει τόσο τα πράγματα όσο και τη σχέση εν γένει.
Πείτε: Δεν μπορώ να καταλάβω τι λες, όταν μιλάς έτσι. Μίλα μου κανονικά, όπως σου μιλάω κι εγώ.
5. Μην πείτε: Ηρέμησε επιτέλους!
Μια στεγνή εντολή για ηρεμία δεν θα πετύχει τον σκοπό της. Τα παιδιά χρειάζονται τη στήριξή μας για να κατευνάσουν τον θυμό τους.
Πείτε: Πάρε μερικές αναπνοές και προσπάθησε να ηρεμήσεις/ Έλα να κάνουμε μια αγκαλιά/ Θες να πας για λίγο στο δωμάτιό σου μέχρι να νιώσεις καλύτερα;
6. Μην πείτε: Οι βαθμοί σου είναι χάλια!
Η μέτρια ή κακή απόδοση του παιδιού στο σχολείο, μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Με το να ψέγετε τις κακές του επιδόσεις, δεν θα το πείσετε να διαβάσει περισσότερο ούτε θα το βοηθήσετε να κατανοήσει κάτι που τυχόν δεν κατάλαβε.
Πείτε: Μήπως χρειάζεσαι βοήθεια με τα μαθήματα;/ Θες να φτιάξουμε παρέα ένα πρόγραμμα διαβάσματος;
7. Μην πείτε: Είσαι αχάριστος!
Ούτε εσείς ήσαστε ευγνώμονες για ό,τι έκαναν οι γονείς σας για εσάς στα 3 σας. Μια στιγμή έντασης είναι ευκαιρία για λύσεις, όχι για προσβολές που θα εγγραφούν στο μυαλό του παιδιού και θα το πληγώσουν.
Πείτε: Δεν έχεις δίκιο! Θυμήσου… δεν κάναμε το τάδε που σου άρεσε;
(mama365)[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]