FOLLOW US: facebook twitter

7ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου: Ήταν μια γιορτή νεανικής δημιουργίας!

Ημερομηνία: 27-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Εκπαίδευση, Νέα

Παρουσίαση για το τι είναι ρομποτική.

Παρουσιάστηκαν 21 έργα μαθητών από σχολεία όλης της ΗλείαςΜοναδικές ψηφιακές δημιουργίες, παρουσίασαν χθες στο πλαίσιο του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, του τρίτου κατά σειρά που πραγματοποιείται στην Ηλεία και ταυτόχρονα σε 16 ακόμα πόλεις, 275 μαθητές και 47 εκπαιδευτικοί από 17 σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού.

Το φεστιβάλ, εξελίχθηκε σε μια υπέροχη γιορτή ψηφιακής δημιουργίας και στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, παρουσιάστηκαν 21 έργα μαθητών από 4 Δημοτικά, 10 Γυμνάσια, 2 Γενικά Λύκεια και 1 Επαγγελματικό Λύκειο καθώς και πρωτότυπες εργασίες που είχαν προετοιμάσει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Το Φεστιβάλ διοργανώθηκε από τον Σχολικό Σύμβουλο Πληροφορικής Π.Ε. Αχαΐας και Π.Ε Ηλείας, Θεόδωρο Μπίρμπα και τον υπεύθυνο του ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας κ. Παναγιώτη Δρούζα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Θρησκευμάτων Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη της Δ/νσης Β΄θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας.

Στο πλαίσιο του μαθητικού φεστιβάλ παρουσιάστηκαν έργα Ψηφιακής Δημιουργίας  που δημιούργησαν ομάδες μαθητών από σχολεία Α΄θμιας και Β΄θμιας Εκπ/σης στα μαθήματα Πληροφορικής όλων των βαθμίδων (Δημοτικό, Γυμνάσιο, Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο),  καθώς και από διάφορες σχολικές δραστηριότητες (Περιβαλλοντικές, Πολιτιστικές, Αγωγής Υγείας κ.α

Συγκεκριμένα, στο 7ο Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας παρουσιάστηκαν 21 ψηφιακά έργα από σχολεία της Ηλείας αναδεικνύοντας τη σημασία των τεχνολογιών και των εργαλείων Κοινωνικής Δικτύωσης στον ψηφιακό εγγραμματισμό των μαθητών, μέσω της ενασχόλησης τους με συνεργατικές μαθησιακές δραστηριότητες για θέματα που τους αγγίζουν.

Ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Β. Δημητρέλλος συνεχάρη όλους τους μαθητές για τη συμμετοχή τους.

Τονίζεται ότι το φεστιβάλ δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα και τα σχολεία που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συμμετείχαν με το δικό τους ψηφιοποιημένο πρότζεκτ, σε βίντεο ή σε powerpoint καθώς στόχος του είναι να δίνει κίνητρο για την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των μαθητών. Πέρα από την 10 λεπτή παρουσίαση των εργασιών κάθε συμμετοχής, οι μαθητές συμμετείχαν και σε ένα ψηφιακό εργαστήριο που εξελίσσονταν στο χώρο του Φεστιβάλ Εργαστήριο Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Εργαστήριο στο περιβάλλον Scratch.

Ο Δ/ντής Α/θμιας Εκπαίδευσης Π. Ζεύλας απεύθυνε χαιρετισμό στο 7ο Φεστιβάλ.

Την καινοτόμο αυτή εκδήλωση και τις παρουσιάσεις των έργων ψηφιακής δημιουργίας, παρακολούθησαν μαθητές και εκπαιδευτικοί απ’ όλη την Ηλεία ενώ χαιρετισμό απεύθυναν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός,  οι Διευθυντές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης κ.κ. Β. Δημητρέλλος και Π. Ζεύλας αντίστοιχα και ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Πύργου κ. Δ. Μεσσαλάς.

Με ενδιαφέρον παρακολούθησαν τις παρουσιάσεις, μαθητές, εκπαιδευτικοί και φορείς της Ηλείας.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το Μαθητικό Φεστιβάλ δεν είχε διαγωνιστικό χαρακτήρα αλλά επιβραβεύτηκα κάθε συμμετοχή. Η ιστοσελίδα που φιλοξενεί τα έργα του 7ου Μαθητικού Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας του Πύργου έχει διεύθυνση http://7digifestilei.blogspot.gr/

 

Υποβρύχιο ρομπότ από το ΓΕΛ Φιγαλείας

Η ομάδα μαθητών του Λυκείου Φιγαλείας με υπεύθυνο καθηγητή τον Κωνσταντίνο Σεβεντεκίδη (ΠΕ19) παρουσίασαν ένα υποβρύχιο ρομπότ, το Hydro- Z που εξερευνά το βυθό. Ο μαθητής Άγγελος Τσέλα, μας παρουσίασε το έργο τους. «Έχουμε φτιάξει ένα υποβρύχιο ρομπότ που βυθίζεται, κάνει μετρήσεις με τους αισθητήρες και θέλουμε να προσθέσουμε μια αδιάβροχη κάμερα και ένα φωτισμό led. Ήταν πραγματικά μια πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά, ένα έξυπνο πρότζεκτ που σκέφτηκε ο καθηγητής μας ώστε να μας κρατήσει σε ενδιαφέρον όλη τη χρονιά».

 

Ρομπότ που αποφεύγει εμπόδια από το Γυμνάσιο Γουμέρου

«Αποφεύγοντας εμπόδια με το EV3» έχει τίτλο το πρότζεκτ των μαθητών του Γυμνασίου Γουμέρου που δημιούργησαν οι μαθητές με τη βοήθεια του καθηγητή τους Θεοφύλακτου Γεωργάκη (ΠΕ20). Η μαθήτρια Κλεοπάτρα Κολοβάδη, μας μιλά για το έργο τους. «Η εργασία μας ήταν να φτιάξουμε ένα ρομπότ το οποίο θα αποφεύγει ένα εμπόδιο. Αρχικά μετρά το μήκος του εμποδίου και μετά διαλέγει την πιο σύντομη διαδρομή για να το αποφύγει. Είμαστε ευχαριστημένοι για την ευρεσιτεχνία μας πολύ».

 

Αυτόματο σύστημα οδήγησης από το Γυμνάσιο Λάλα

Με δυο έργα, το «Αυτόματο σύστημα οδήγησης με EV3» και το  «Μαθαίνω Φυσική, παίζοντας με το EV3» συμμετείχαν οι μαθητές του Γυμνασίου Λάλα με εκπαιδευτικό τον Θεοφύλακτο Γεωργάκη (ΠΕ20). Η μαθήτρια Γεωργία Καρκούλια τονίζει «Έχουμε σα θέμα την ευθύγραμμη ομαλή κίνηση, και προγραμματίσαμε το ρομπότ να κινείται σε κάποιο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα σε μια απόσταση. Ήταν πολύ ενδιαφέρον για όλη την ομάδα, όχι πολύ δύσκολο και τα καταφέραμε χρησιμοποιώντας τις γνώσεις μας στη φυσική». Με τη σειρά της, η μαθήτρια Εύη Αθανασοπούλου ανέφερε: «Η εργασία μας ήταν να κατασκευάσουμε ένα αμάξι το οποίο θα αυξάνει και θα μειώνει την ταχύτητα του, διατηρώντας τη σταθερή ώστε να ακολουθεί το προπορευόμενο αυτοκίνητο. Στο τέλος μετριέται η απόσταση μεταξύ τους. Για να πετύχουμε αυτό χρησιμοποιήσαμε τον αισθητήρα υπερήχων. Ήταν λίγο δύσκολο αλλά από τις γνώσεις μας στη φυσική και τα μαθηματικά και τη στήριξη του καθηγητή μας καταφέραμε να το παρουσιάσουμε».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia