FOLLOW US: facebook twitter

«Ζητείται» πρόσβαση στα καταστήματα για τους κινητικά αναπήρους

Ημερομηνία: 27-04-2017 | Συντάκτης:

Έκκληση για τοποθέτηση ραμπών από τον Εμπορικό Σύλλογο και το Σωματείο Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας

Στην ανάγκη τοποθέτησης, αποσπώμενων ραμπών, στα εμπορικά καταστήματα της πόλης του Πύργου, ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση στους κινητικά αναπήρους, αναφέρθηκαν με χθεσινή συνέντευξη τύπου, οι πρόεδροι, του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Πετρόπουλος και του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Ηλείας Παντελής Παπαναγιώτου.

Όπως τόνισαν, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν, παρουσία του αντιπροέδρου του Σωματείου Γιώργου Παπανικολόπουλου και του αντιπροέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κώστα Αθανασόπουλου,  τα άτομα με κινητικά προβλήματα αποτελούν μια μεγάλη μερίδα του καταναλωτικού κοινού και στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, θα πρέπει ο εμπορικός κόσμος να διευκολύνει την πρόσβαση τους.

«Συζητήσαμε ένα θέμα πολύ σοβαρό που είναι η προσβασιμότητα των ατόμων με κινητικές ανάγκες στα καταστήματα. Ο εμπορικός σύλλογος, κάνει έκκληση σε όλους τους εμπόρους να βοηθήσουν. Δηλαδή να τοποθετήσουν στα καταστήματα τους αποσπώμενη ράμπα ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρίες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε αυτά. Το κόστος είναι μηδαμινό. Θα πρέπει λοιπόν όλοι να ευαισθητοποιηθούν και να βοηθήσουν αυτά τα άτομα γιατί ξέχωρα από το πρόβλημα τους είναι άτομα που ζουν μαζί μας στην κοινωνία και δεν πρέπει να νοιώθουν παραπεταμένοι» τόνισε ο κ. Πετρόπουλος και παρακάλεσε ακόμα όλους τους πολίτες να μην σταθμεύουν στους χώρους που προορίζονται για τα ΑμεΑ.

«Το 13% του πληθυσμού της Περιφέρειας είναι ΑμεΑ»

Ο πρόεδρος του Σωματείου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων κ. Παντελής Παπαναγιώτου αναφέρθηκε με στοιχεία- μετά από σχετική έρευνα που έγινε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με χρηματοδότηση της Ε.Ε.- τονίζοντας ότι το 13% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρίες, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για καταναλωτές τους οποίους θα πρέπει να διευκολύνει ο εμπορικός κόσμος. «Είμαστε οι καλύτεροι πελάτες, αν σκεφτείτε ότι λόγω έλλειψης προσβασιμότητας δεν μπορούμε να πάμε σε άλλες πόλεις να ψωνίσουμε.

Κάθε καταναλωτής λοιπόν, μετράει. Θα παρακαλούσαμε τους φίλους καταστηματάρχες, να φτιάξουν μια μικρή αποσπώμενη ράμπα ώστε να υπάρχει πρόσβαση για τα αναπηρικά αμαξίδια. Επίσης, και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να έχουν προσβάσιμες τουαλέτες».

Παράλληλα, τόνισε ότι συζήτησαν και το θέμα εγκατάστασης του seatrac στις Πλάκες Κατακόλου, της πρόσβασης δηλαδή των κινητικά αναπήρων στη θάλασσα, επισημαίνοντας ότι ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου δεσμεύτηκε να παρέμβει ώστε και φέτος να έχουν αυτό το σημαντικό μηχανισμό.

Τέλος, ζήτησε την κατανόηση των πολιτών για τις θέσεις στάθμευσης των ΑμεΑ στους δρόμους αλλά και στα σουπερ μάρκετ, υποστηρίζοντας ότι καθημερινά διαπιστώνουν ότι καταλαμβάνονται από οδηγούς που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. «Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία και αλλάζει με τη συμμετοχή όλων. Το 13% του πληθυσμού είναι άτομα με αναπηρία και πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στα καταναλωτικά αγαθά που προσφέρουν τα καταστήματα. Ελπίζω τα καταστήματα που έχουν δυνατότητα και δεν έχουν τεχνικές δυσκολίες να προσαρμοστούν σε αυτό το μέτρο».

Έκκληση προς τους εμπόρους, απεύθυνε και ο κ. Αθανασόπουλος τονίζοντας ότι «όλοι οι άνθρωποι είμαστε το ίδιο και δεν μετράει η αναπηρία και θα πρέπει να διευκολύνουν την πρόσβαση τους» ενώ σχολίασε ως «αισχρό» αυτό που συμβαίνει με την κατάληψη των θέσεων στάθμευσης των ατόμων με αναπηρίες. «Είναι αισχρό να περνάμε και να βλέπουμε τις θέσεις στάθμευσης να καταλαμβάνονται από νέα παιδιά ή από ανθρώπους που δεν έχουν επάνω τους λίγη πέτσα. Σήμερα οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη μας και πρέπει να εξυπηρετούνται. Πιστεύω ότι ο Πύργος αλλά και όλη η Ηλεία θα αντεπεξέλθει στα αιτήματά τους».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος