FOLLOW US: facebook twitter

62.301 t. το χρόνο χωρίς τα ανακυκλώσιμα

Ημερομηνία: 22-06-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

georgiopoulos

Με τον νέο ΕΣΔΑ καθορίστηκε η δυναμικότητα του εργοστασίου σκουπιδιών για την Ηλεία

  • Στον Σταθάκη σήμερα ο Γεωργιόπουλος για να στηρίξει την πρόταση ενόψει της συνεδρίασης της Διυπουργικής για τα ΣΔΙΤ

Με αφορμή την επικείμενη – εντός της εβδομάδας- συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τα ΣΔΙΤ και την διαχείριση απορριμμάτων στην οποία πρόκειται να συζητηθεί και το θέμα του εργοστασίου στην Ηλεία, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος μεταβαίνει σήμερα στην Αθήνα για να στηρίξει και να τεκμηριώσει σε προγραμματισμένο ραντεβού με το γραφείο του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Σταθάκη, την πρόταση που κατέθεσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την Π. Ηλείας στο πλαίσιο του περιφερειακού ΠΕΣΔΑ. Ο αντιπεριφερειάρχης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε χθες, αναφέρθηκε στην πρόταση που κατατέθηκε όσον αφορά το εργοστάσιο, μια κεντρική μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων δυναμικότητας που χωρίς τα ανακυκλώσιμα ανέρχεται σε 62.301 τόνους το χρόνο, στο όνομα της οριστικής λύσης για την διαχείριση των απορριμμάτων του Νομού.

Όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιόπουλος, σύμφωνα με τη μελέτη αναθεώρησης/τροποποίησης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, που κατέθεσαν στις 18/04/2016, προβλέπεται για την Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) της Ηλείας, και με ομόφωνη απόφαση του ΦΟΔΣΑ Ηλείας , μία κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας αποβλήτων για το σύνολο της ΠΕ, με την ακόλουθη δυναμικότητα:

  • Σύμμεικτα ΑΣΑ: 425 t/έτος (συμπεριλαμβάνεται το υπόλειμμα του ΚΔΑΥ και της Μονάδας επεξεργασίας Βιοαποβλήτων)
  • Προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα: 876 t/έτος

(η δυναμικότητα της εγκατάστασης χωρίς τα ανακυκλώσιμα ανέρχεται σε 62.301 t/έτος)

Η δυναμικότητα αυτή δίνει τη δυνατότητα στο ΦΟΔΣΑ να σχεδιάσει, να δημοπρατήσει και να εκτελέσει το τεχνικό έργο με τον τρόπο που αυτός κρίνει ότι μπορεί και προβλέπεται από την κείμενη νομοθεσία. Μάλιστα ο κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε ότι η  κυβέρνηση, μέσω του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΣ και της Γ.Γ. Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ έδωσε θετική γνωμοδότηση στον κατατιθέμενο ΠΕΣΔΑ, ως προς την επίτευξη των ποσοτικών στόχων που θέτει το ΕΣΔΑ για το 2020.

«Ο ΠΕΣΔΑ δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο»

Στην συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης σε ότι αφορά την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Δυτικής Ελλάδας και της Στρατηγικής Μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων τόνισε ότι ανέλαβε να εκπονήσει δύο μελέτες η Περιφέρεια με διαπιστωτική πράξη του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης και αυτό συνέβει γιατί δεν είχε συγκροτηθεί ποτέ ο Περιφερειακός ΦοΔΣΑ με ευθύνη των Δήμων της ΠΔΕ,  ο μόνος δηλαδή αρμόδιος φορέας βάση του Ν. 4042.

«Στα πλαίσια του νέου ΕΣΔΑ που αναρτήθηκε τον Ιούνιο του 2015 και εγκρίθηκε τον Δεκέμβριο 2015 , η Κυβέρνηση ζήτησε από τους Δήμους να συντάξουν και να εγκρίνουν τα  Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων τους με γνώμονα:

  • την διαλογή στη πηγή στο 50% του συνόλου των αποβλήτων τους, έως το 2020, αλλά και
  • τη δημιουργία μικρών αποκεντρωμένων μονάδων διαχείρισης στα όρια των Δήμων τους
  • Η Περιφέρεια παρότι εξέφρασε με κάθε τρόπο τον προβληματισμό της για την επίτευξη τόσο μαξιμαλιστικών στόχων για το 2020 αλλά και για το κόστος του όλου εγχειρήματος, όφειλε να εναρμονιστεί τόσο με τον νέο ΕΣΔΑ όσο και με τη βούληση , τελικά , των Δήμων οι οποίοι θα αναλάμβαναν εξάλλου και την υλοποίηση των προτάσεών τους, ως οι μόνοι κατά νόμο διαχειριστές των αποβλήτων τους
  • Κατόπιν αυτών, η ΠΔΕ συγκέντρωσε όλα τα ψηφισμένα Τοπικά Σχέδια αφού είχε επανειλημμένως δεσμευτεί δημόσια ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να μην απεμπολήσει το σχεδιασμό που είχε προηγηθεί και ειδικότερα τα έργα που είχαν δρομολογηθεί και εξελίσσονταν , όπως π.χ. το εργοστάσιο της Ηλείας.
  • Σε αυτό το σημείο θέλω να επισημάνω και να υπογραμμίσω με απόλυτο και σαφή τρόπο ότι ο ΠΕΣΔΑ δεν είναι ένα χρηματοδοτικό εργαλείο.
  • Δεν λέει δηλαδή τον τρόπο που θα σχεδιαστεί, θα δημοπρατηθεί και θα εκτελεστεί το τεχνικό έργο. Αυτό είναι αρμοδιότητα του Τελικού Δικαιούχου. Στην περίπτωση της Ηλείας για παράδειγμα αν πρόκειται για την κεντρική μονάδα στη Τριανταφυλιά είναι ο ΦΟΔΣΑ, αν πρόκειται για την προμήθεια οικιακών κομποστοποιητών οι ίδιοι οι Δήμοι».

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την Ηλεία»

Τέλος, αναφορικά με την Ηλεία σε ότι αφορά το εργοστάσιο και στο θολό τοπίο που εξακολουθεί να υπάρχει για τα ΣΔΙΤ με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος για την Ηλεία, ο αντιπεριφερειάρχης επισήμανε ότι  είναι χρήσιμο να θυμηθούμε 2-3 πράγματα που αξίζουν ιδιαίτερης προσοχής:

 «1. Η Κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2015 ανακοινώνοντας τον νέο ΕΣΔΑ εξαγγέλλει και το τέλος των ΣΔΙΤ σαν μια γροθιά στο κατεστημένο των μεγαλοεργολάβων, υιοθετώντας νέο μοντέλο βασισμένο στην ανακύκλωση, στη Διαλογή στη Πηγή και στις μικρές αποκεντρωμένες μονάδες διαχείρισης συμμείκτων και οργανικών για διαχείριση των αποβλήτων τους εντός των Δήμων. Όλοι θυμούνται τις μεγαλοστομίες και τα κελεύσματα για αλλαγή στο σχεδιασμό

  1. Τον Γενάρη του 2016 η κυβέρνηση αναθεωρώντας την προηγούμενη πολιτική της παραπέμπει την απόφαση για την τύχη των ΣΔΙΤ (συμπεριλαμβανομένου και του εργοστασίου της Ηλείας) στη Διυπουργική Επιτροπή
  2. Βεβαίως χάθηκε πολύτιμος χρόνος την ίδια στιγμή που η Ηλεία χρειαζόταν άμεση λύση και πνιγόταν στα σκουπίδια.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot