FOLLOW US: facebook twitter

55-65 λεπτά η πατάτα στην Ηλεία

Ημερομηνία: 27-03-2024 | Συντάκτης:

Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στην ανοιξιάτικη πατάτα όπου πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι θα πάει καλύτερα από πέρυσι και ελέω Πάσχα

Πληθαίνουν οι ενδείξεις πως η ανοιξιάτικη καλλιέργεια πατάτας θα πάει καλύτερα από πέρυσι, σύµφωνα µε τα όσα µεταφέρουν στην Agrenda γεωπόνοι από τα παραγωγικά κέντρα της Βοιωτίας και της Πελοποννήσου.  Το λίγο προϊόν που υπάρχει αυτές τις βδοµάδες αποθηκευµένο στα ψυγεία από την χειµωνιάτικη, διακινείται σε καθαρές τιµές από 55-60 λεπτά σε Αχαΐα, Ηλεία και Βόρεια Ελλάδα έως και 65-70 στη Θήβα, έχοντας τσιµπήσει µάλιστα µερικά λεπτά από τον ∆εκέµβριο, παρά την πίεση από πλευράς εισαγωγών.

Η διαφορά των 10 λεπτών µεταξύ της Βοιωτίας και των υπόλοιπων ηπειρωτικών παραγωγικών κέντρων, µπορεί να εξηγηθεί από τις λίγες ποσότητες που υπάρχουν πλέον στα ψυγεία και την εύκολη οδική πρόσβαση της Αθήνας στη Θήβα, η οποία και ενισχύει τη ζήτηση για άµεσες παραδόσεις, προς όφελος των τοπικών παραγωγών.

Η διαφορά στις τιµές όµως αφορά λίγο προϊόν. Η προσοχή όλων είναι στραµμένη στη πορεία της ανοιξιάτικης καλλιέργειας, της οποίας οι φυτεύσεις έχουν πανελλαδικά ολοκληρωθεί. Κοινή διαπίστωση των γεωπόνων σε Πελοπόννησο και Βοιωτία είναι πως τα καλλιεργήσιµα στρέµµατα παρουσιάζουν µία αύξηση της τάξης του 15-20% σε σχέση µε πέρυσι. Επίσης, οι βροχές των τελευταίων ηµερών στη Περιφέρεια πετυχαίνουν τα πατατόφυτα στο καλύτερο σηµείο για γρήγορη ανάπτυξη και συγκράτηση υγρασίας για την ανάπτυξη των κονδύλων. Η αύξηση των φυτεύσεων ήρθε ως αποτέλεσµα της ανθεκτικότητας των τιµών παραγωγού το χειµώνα, ενθαρρύνοντας πολλούς να διαθέσουν περισσότερα στρέµµατα στη παραγωγή, ενόψει και του Πάσχα, που φέτος πέφτει αργά.

Μέχρι να συλλεχθεί και διατεθεί η ανοιξιάτικη, η αγορά συντηρείται από τα υπόλοιπα χειµωνιάτικης και κάποια στρέµµατα θερµοκηπιακής καλλιέργειας, κυρίως στη δυτική Πελοπόννησο. Η συγκοµιδή της ανοιξιάτικης θα ξεκινήσει µέσα Απριλίου στη Πελοπόννησο, µε το µέγιστο από πλευράς προσφοράς να συγχρονίζεται ιδανικά µε την αύξηση της ζήτησης ελέω Πάσχα (6 Μαΐου).

Η εγχώρια παραγωγή πατατας,  δεν αρκεί ωστόσο για να καλύψει τη ζήτηση, παρά µόνο σε ποσοστό 35-40%. Ωστόσο, ο σηµαντικότερος περιοριστικός παράγοντας για την αύξηση των φυτεύσεων, αποτελεί η χωρητικότητα των αποθηκευτικών χώρων. ∆εδοµένου του µικρού µεγέθους της ελληνικής αγοράς και της διάρκειας ζωής του κονδύλου σε θερµοκρασία περιβάλλοντος, καθίστανται αναγκαία η επένδυση σε ψυγεία, ώστε να τροφοδοτείται οµαλά η λιανική µε ντόπιο προϊόν που µπορεί να αντέξει ποιοτικά µερικές εβδοµάδες.

Με τέτοιου είδους επενδύσεις και αύξηση των καλλιεργήσιµων εκτάσεων, το ελληνικό προϊόν θα µπορέσει τις επόµενες χρονιές να εκτοπίσει µέρος των αυξηµένων εισαγωγών. Να σηµειωθεί ότι τον περασµένο µήνα εισήχθησαν 15.110 τόνοι πατάτας έναντι του Ιανουαρίου 2023 (12.119 τόνοι, +24,68%), προερχόµενοι από την Αίγυπτο, την Κύπρο και τη Γαλλία.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος