49 Νοέμβρηδες μετά, το Πολυτεχνείο πιο επίκαιρο από ποτέ
“Πάνω σε τούτη την πεσμένη πόρτα δώσαμε ξανά τον όρκο
όρκο της νιότης, της ζωής , της λευτεριάς,
όρκο του ονείρου και της πράξης.”
Γ. Ρίτσος
49 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο ΖΕΙ για να μας υπενθυμίζει τους αγώνες του χθες και να εμπνέει τους αγώνες του αύριο, για Δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, κοινωνική απελευθέρωση.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου το 1973 αποτελεί κομβικό γεγονός πολιτικής και ιστορικής αξίας, που δεν θα ξεχαστεί. Ήταν η ηρωική στιγμή ελεύθερων ανθρώπων, που βρέθηκαν στην απέναντι όχθη επιλέγοντας την ανυπακοή και την σύγκρουση με την στρατιωτική δικτατορία για την ανατροπή της, τρομάζοντας την γαλήνη των εμπόρων του φόβου και της εκμετάλλευσης. Όμως το παρελθόν από μόνο του δεν απαντά στο παρόν και στο μέλλον. Η ιστορική εμπειρία έχει σημασία όταν αξιοποιείται στις σημερινές ανάγκες.Το σύνθημα «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία» παραμένει τραγικά επίκαιρο ειδικά σήμερα που η κοινωνία αγωνίζεται για την επιβίωση, που οι δημοκρατικές ελευθερίες και τα συνταγματικά δικαιώματα καταπατιούνται. Διακρίσεις, διαχωρισμοί, αποκλεισμοί. οικονομική, επισιτιστική κρίση, ιμπεριαλισμός, πόλεμος, εθνικισμός.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου συνεχίζει να εμπνέει, να συσπειρώνει και να κινητοποιεί. Το μαρτυρούν τα χιλιάδες γαρίφαλα που ευλαβικά τοποθετούνται ήδη από χθες, σαράντα εννέα Νοέμβρηδες μετά, στην προτομή και στην ιστορική πόρτα που έριξε το τανκ επί της οδού Πατησίων.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του τριήμερου εορτασμού για τον ξεσηκωμό των φοιτητών τον Νοέμβρη του 1973, πολίτες όλων των ηλικιών αποτίνουν τον δικό τους φόρο τιμής στους αγωνιστές και στα θύματα της εξέγερσης: μαθητές και φοιτητές, οικογένειες με μικρά παιδιά, συνταξιούχοι, συνδικαλιστές, φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν εκεί για να ενώσουν την ιστορική μέρα με τις σημερινές διεκδικήσεις.
Είναι η πρώτη επέτειος χωρίς το καθεστώς επιβολής απαγορεύσεων με πρόσχημα την πανδημία, αλλά και η πρώτη με πανεπιστημιακή αστυνομία, που βρίσκεται πλέον εντός των ιδρυμάτων. Μέσα σε αυτό το κλίμα, το διαχρονικό «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία», φαίνεται, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα, σταθερά επίκαιρο και προαναγγέλλει μαζική συμμετοχή στην αντιιμπεριαλιστική πορεία της Πέμπτης στην Αμερικάνικη πρεσβεία αλλά και σε όλα τα συλλαλητήρια που θα γίνουν σήμερα σε όλη τη χώρα και βεβαίως και στην Ηλεία.