FOLLOW US: facebook twitter

48ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ: Μεγάλη συμμετοχή και πλούσιες δράσεις στο πάρκο Ξυστρή

Ημερομηνία: 12-09-2022 | Συντάκτης:

Β. Δάγκα: «Τα όνειρα της νεολαίας δεν συμβιβάζονται με την σήψη και την αντιδραστικοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας»

Με αρκετά μεγάλη συμμετοχή κόσμου και ενθουσιασμό πραγματοποιήθηκαν οι κεντρικές εκδηλώσεις του 48ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή στο νομό στο πάρκο Ξυστρή στο Πύργο, το βράδυ του Σαββάτου.

Πραγματοποιήθηκαν πλούσιες εκδηλώσεις, που ξεκίνησαν με αφιέρωμα από τα «Κίτρινα Ποδήλατα» στο Μίκη Θεοδωράκη, συγκινώντας το κοινό που συμμετείχε τραγουδώντας, ενώ στη σκηνή βρέθηκαν μαζί τους απαγγέλλοντας το χρονικό της ζωής του, μαθητές, μέλη της ΚΝΕ.

Έχουν προαποφασισμένο πρόγραμμα, τις δεσμεύσεις σε ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και την κερδοφορία του κεφαλαίου

Η κεντρική ομιλία έγινε από τη Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, που ξεκινώντας, τόνισε μεταξύ άλλων, ότι «τα όνειρα, οι ανάγκες της νεολαίας δε συμβιβάζονται με τη σήψη και την αντιδραστικοποίηση της καπιταλιστικής κοινωνίας, που έχει στο dna της τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, την προσφυγιά, την ανασφάλεια και καταπίεση της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας. Αυτή είναι η βαριά αλυσίδα που δένει τους λαούς».

Αφού επισήμανε την όξυνση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών ανάμεσα στο στρατόπεδο των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ από τη μια και το υπό διαμόρφωση ευρασιατικό, με ηγετικές δυνάμεις Κίνα και Ρωσία από την άλλη, στηλίτευσε τη στάση της σημερινής κυβέρνησης, όπως και του ΣΥΡΙΖΑ που μετέτρεψαν τη χώρα μας σε ένα απέραντο Αμερικανονατοικό ορμητήριο.

«Επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι η βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς κι ανταγωνισμούς δε θωρακίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρα μας, όπως ισχυρίζονται προκλητικά η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα αστικά κυβερνητικά κόμματα. Αντίθετα αποτελεί παράγοντα ανασφάλειας, όπως φαίνεται και από την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είπε.

 Στάθηκε στις εξελίξεις και με την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας, σημειώνοντας: «Ασπίδα προστασίας για το λαό της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν μπορεί να υπάρξει μέσα σε αυτόν το φαύλο κύκλο των ανελέητων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μονόδρομος είναι η πάλη των λαών κόντρα σε αυτούς τους σχεδιασμούς».

Σε άλλο σημείο, η ομιλήτρια αναφέρθηκε στο ελπιδοφόρο μήνυμα των αγωνιστικών πρωτοβουλιών των συνδικάτων, με τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας, μαζί με τους μετανάστες εργάτες γης στη Νέα Μανωλάδα και την ευρύτερη περιοχή.

«Παλεύουμε για να δυναμώσει ο κοινός αγώνας Ελλήνων και μεταναστών εργατών με βάση τα κοινά ταξικά συμφέροντα, που μπορεί να αχρηστεύσει το δηλητήριο του ρατσισμού, το οποίο αξιοποιεί το εκμεταλλευτικό σύστημα για να χωρίζει τις λαϊκές δυνάμεις και να συνεχίζει ανενόχλητα την αντιλαϊκή επίθεση», εξήγησε και συνέχισε με τις σημαντικές απεργιακές και αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ, στη ΛΑΡΚΟ και σε άλλους χώρους δουλειάς, όπως και στις αγροτικές κινητοποιήσεις με το πλαίσιο διεκδικήσεων της ΠΕΜ, μιλώντας και για τα συμπεράσματα που βγαίνουν για τη συνέχεια. 

«Έδειξαν ότι μπορούμε να χτίσουμε κυματοθραύστη απέναντι στην πολιτική που λογαριάζει τις ανάγκες μας ως κόστος για το αστικό κράτος και με κριτήριο τα οφέλη των επιχειρηματικών κολοσσών», τόνισε και στάθηκε στην ανάγκη να δυναμώσει η οργάνωση, οι αγωνιστικές δράσεις, η αλληλεγγύη παντού, μπροστά και στην εκτόξευση της ακρίβειας, της ενεργειακής φτώχειας.

«Την ώρα που η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, καθυστερεί να δώσει ολόκληρες τις αποζημιώσεις στους αγρότες και στους άλλους βιοπαλαιστές από τις περσινές καταστροφες, δίνει νέες φοροαπαλλαγές και προνόμια στους εφοπλιστές, που θησαυρίζουν μαζί με τα αμερικανικά μονοπώλια του φυσικού αερίου», υπογράμμισε για την κατάσταση των βιοπαλαιστών παραγωγών και στο νομό, δηλώνοντας τη στήριξη του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματα του, με βάση και την ανασφάλεια που βιώνουν από την τιμή της μαύρης σταφίδας, την εκτόξευση του κόστους παραγωγής κλπ.

Κάλεσε παράλληλα τους εργαζόμενους τα λαϊκά στρώματα σε συμπόρευση με το ΚΚΕ στους καθημερινούς αγώνες αλλά και στις κάλπες, όποτε στηθούν, σημειώνοντας:

«Απάντηση στα αδιέξοδα που βιώνουμε δεν μπορεί να δώσει μια κυβερνητική εναλλαγή.

Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει απ’ τις ερχόμενες εκλογές «συνεργασίας», «ειδικού σκοπού» ή «εθνικής σωτηρίας», «προοδευτικής συμμαχίας» ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν οι πολιτικοί εκπρόσωποι του συστήματος, θα έχει προαποφασισμένο πρόγραμμα.

Ο πυρήνας του θα είναι η πολιτική της εμπλοκής στα σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που οδηγούν σε επέκταση του πολέμου, οι δεσμεύσεις στο κεφάλαιο για τη διασφάλιση της κερδοφορίας του, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Ραχοκοκαλιά του είναι η υπεράσπιση με κάθε τρόπο, αυτού του εχθρικού κράτους για το λαό».

Με βάση και τα παραπάνω, εξήγησε ότι για λογαριασμό αυτού του κράτους παρακολουθούνται πάνω από 100.000 άνθρωποι την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα, προσθέτοντας:

«Εδώ και μέρες ζούμε τις κοκορομαχίες απ’ όλα τα αστικά κόμματα, για να κρύψουν την ευθύνη τους, για να μείνουν όλα στα σκοτάδι.

Αλήθεια όλοι αυτοί οι πεφτοσυννεφάκηδες, δεν ψήφισαν όλο αυτό το πολυπλόκαμο αντιδραστικό πλαίσιο και τις οδηγίες της ΕΕ, με το οποίο αλωνίζουν, μυστικές υπηρεσίες και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί των χωρών τους;».

Συναυλία και γλέντι ως αργά

Της ομιλίας ακολούθησε μεγάλη συναυλία από τα «Κίτρινα Ποδήλατα», αλλά και συνέχεια με λαϊκό γλέντι από συγκρότημα της περιοχής, που κράτησε ως αργά.

Στο χώρο λειτούργησαν έκθεση βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», αλλά και χώροι του «Κόκκινου Αερόστατου» και παιδότοπος, με δραστηριότητες για τους μικρούς φίλους του Φεστιβάλ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος