FOLLOW US: facebook twitter

4+1 συμβουλές για Νέους Αγρότες

Ημερομηνία: 06-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”35258″ img_size=”full”][vc_column_text]Στον πρωτογενή τομέα, μικρές αλλαγές μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα. Όταν μάλιστα συνοδεύονται από τη διαύγεια σκέψης που προσφέρει το νεαρό της ηλικίας, μια σκέψη που δεν είναι αποκλειστικά προσκολλημένη στους παραδοσιακούς, πατροπαράδοτους τρόπους εκτροφής ή καλλιέργειας, αλλά διψά για γνώση, για ευκαιρίες ανάπτυξης και για παραγωγική εξέλιξη, τότε μπορούμε να μιλάμε ακόμα και για… θαύματα.

Ως αρωγός στη νέα γενιά, το ypaithros.gr μοιράζεται με τους Νέους Αγρότες 4+1 στρατηγικές διαφοροποίησης, που μπορούν να δώσουν στην επιχείρηση το «σπρώξιμο» που χρειάζεται, τη στιγμή που το χρειάζεται περισσότερο.

  1. Επίλεξε ποιες ευκαιρίες θα εκμεταλλευτείς

Οι δύσκολοι καιροί είναι συνάμα καιροί ευκαιριών. Ως Νέος Αγρότης, είναι πολύ σημαντικό, μέσα από την αυτοκριτική και τη σωστή αξιολόγηση τόσο των δυνατοτήτων σου όσο και των στόχων σου, να επιλέξεις σωστά ποιες ευκαιρίες θα κυνηγήσεις και πού θα αποσκοπεί η εκμετάλλευσή τους. Στα χρόνια της κρίσης, η έλλειψη χρημάτων και οι δύσκολες συγκυρίες εξωθούν τους ανθρώπους στο να μην ακολουθούν ακόμα και φανερά βιώσιμες επιχειρηματικές ευκαιρίες ή ιδέες, επειδή φοβούνται να ρισκάρουν. Πάντα με μέτρο, αλλά πάντα κοιτάζοντας μπροστά, οι ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται είναι εκεί για να σε βοηθήσουν. Αξιολόγησέ τες και θα βγεις κερδισμένος.

  1. Να είσαι ένα βήμα μπροστά από την αγορά

Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, ενημερώσου από όσες περισσότερες αξιόπιστες πηγές μπορείς για το πώς αναμένεται να κινηθεί η αγορά. Λαμβάνοντας προκαταβολικά μέτρα και κάνοντας έξυπνες, μικρές κινήσεις σε πλάνο 7 ημερών, μπορείς να καταφέρεις αφενός να μειώσεις μια πιθανή επερχόμενη ζημία, αφετέρου να αυξήσεις τα κέρδη σου περισσότερο από πριν. Το προϊόν σου είναι το πιο πολύτιμο αγαθό σου, διακίνησέ το προσεκτικά, σε αγορές που μπορούν να σου παρέχουν μακροπρόθεσμη συνεργασία και παραμονή. Είναι καλύτερο να έχεις λιγότερα κέρδη αλλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, παρά να ακολουθήσεις τη λογική της «ξεπέτας». Των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν.

  1. Επιστράτευσε την τεχνολογία

Η αύξηση της παραγωγής σου δεν θα έρθει από μόνη της, ούτε ως διά μαγείας. Πέρα από τις βασικές μεθόδους καλλιέργειας ή εκτροφής, υπάρχουν πολλά εργαλεία στο διαδίκτυο (πλατφόρμες, fora, εφαρμογές για κινητά και υπολογιστές κ.λπ) που μπορούν αποδεδειγμένα να σε βοηθήσουν. Η γεωργία και κτηνοτροφία ακριβείας έχουν φτάσει και μας χτυπούν την πόρτα, μαζί με πολλές ακόμη καινοτομίες, προσαρμοσμένες σε κάθε στάδιο της παραγωγής. Από το πόσο νερό και λίπασμα χρειάζεται το χώμα σου μέχρι το πόση τροφή και πότε πρέπει να τη λάβουν τα ζώα σου, όλα μπορούν να ρυθμιστούν πλέον με το πάτημα ενός πλήκτρου. Ακόμη, με τη χρήση της τεχνολογίας cloud, μπορείς εύκολα και γρήγορα να αποθηκεύσεις πληροφορίες, δεδομένα και λεπτομέρειες, στα οποία μπορείς μετέπειτα να ανατρέξεις, όποτε χρειαστεί. Ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, προσβάσιμο από παντού και πάντα, που σίγουρα θα σε βοηθήσει να θυμηθείς τι έκανες στο χωράφι ή στον στάβλο σου, και τι έχει μείνει να κάνεις.

  1. Σκέψου σε βάθος χρόνου

Κάθε αγρότης, νέος και μη, πρέπει να ασχολείται με τα βασικά οικονομικά του δεδομένα. Πώς πάει η επιχείρηση; Είναι βιώσιμη; Έχω κέρδος; Θα συνεχίσω να έχω κέρδος με την τάδε καλλιέργεια ή τη δείνα εκτροφή;

Αυτά τα ερωτήματα πρέπει συνεχώς να σε απασχολούν και πρέπει κάθε ώρα και στιγμή να ξέρεις τις απαντήσεις. Μη φοβάσαι να συμβουλευτείς ειδικούς στα οικονομικά. Έκαστος στο είδος του. Εσύ ξέρεις τη γη σου και τα ζώα σου, ένας καλός λογιστής όμως μπορεί να σου πει ότι από οικονομικής άποψης τα εκμεταλλεύεσαι λάθος, και μπορεί να στο πει έγκαιρα, πολύ πριν βρεθείς σε αδιέξοδο.

…+1. Ξεκίνα τη συνεργασία σου με έναν Γεωργικό Σύμβουλο

Όπως είπαμε στην 4η συμβουλή, εσύ ξέρεις τη γη σου, τα ζώα σου. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να φοράς παρωπίδες και να ακολουθείς τη δική σου, μοναχική πορεία, ούτε να προσκολλάσαι μόνο σε συμβουλές και πρακτικές των «παλιών», οι οποίες κάποιες φορές μπορούν να σε αποτρέψουν από το να αποδώσεις το 100% της δυναμικής σου, σε όποιον κλάδο και αν δραστηριοποιείσαι.

Σκέψου τον Γεωργικό Σύμβουλο σαν τον «γιατρό» του κεφαλαίου σου. Ένα δεύτερο ζευγάρι μάτια, ίσως και πιο εξειδικευμένο από εσένα, μαζί σου στο χωράφι ή στην κτηνοτροφική σου εκμετάλλευση, είναι πάντα χρήσιμο.

Όχι τόσο για τις υποδείξεις που θα σου κάνει, αλλά κυρίως για το ότι θα σε μορφώσει, θα σε κάνει να καταλάβεις γιατί κάνεις τις αλλαγές που καλείσαι να κάνεις, έτσι ώστε να μάθεις να τις εφαρμόζεις και μόνος σου, στο μέλλον.

Πρόκειται για μία συνεργασία που θα σε βγάλει κερδισμένο, πιο μορφωμένο, πιο έμπειρο και πιο ανοιχτόμυαλο σε δοκιμές και εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας και εκτροφής, που μπορούν με λιγότερα να αποδώσουν πολλά περισσότερα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia