FOLLOW US: facebook twitter

«Η ιατρική δεν ασκείται με χρονόμετρο»: Αντιδρούν οι συμβεβλημένοι ιατροί του ΕΟΠΥΥ με το νέο σύστημα επισκέψεων

Ημερομηνία: 06-10-2017 | Συντάκτης:

Μη εφαρμόσιμη χαρακτηρίζουν την οδηγία περί ωραρίου οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου- Ολυμπίας και Αμαλιάδας Ν. Κατσαρός και Κ. Τσαούσης

Με προβλήματα ξεκίνησε το νέο σύστημα επισκέψεων των ασφαλισμένων στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο που ισχύει από την 1η Οκτωβρίου,  το ανώτατο όριο επισκέψεων ανά ημέρα είναι 20 και το εβδομαδιαίο 100 και ως μέσος χρόνος διάρκειας επίσκεψης ορίζονται τα 15 λεπτά. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ γιατροί πρέπει να δηλώσουν στο e-ΔΑΠΥ το ωράριο λειτουργίας του ιατρείου της, κατά το οποίο θα δέχονται τους ασφαλισμένους του οργανισμού.

Οι συμβεβλημένοι ιατροί με τον ΕΟΠΥΥ έχουν εκφράσει την αντίδραση για τον καταμερισμό του πλαφόν επισκέψεων και τον μέσο χρόνο διάρκειας της επίσκεψης, και τα προβλήματα αυτά ήδη φάνηκαν από τις πρώτες μέρες που εφαρμόστηκε το νέο πλαίσιο στα ιατρεία και της Ηλείας.

Όπως εξήγησαν μιλώντας στην «Πρωινή» οι πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και Αμαλιάδας Κώστας Τσαούσης, πολλοί ασφαλισμένοι που ήθελαν μόνο να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα τους, ταλαιπωρήθηκαν καθώς σε πολλές περιπτώσεις έφυγαν άπραγοι λόγω της μεγάλης αναμονής. Κι αυτό γιατί έχει οριστεί μέσος χρόνος επίσκεψης 15 λεπτά. Οι γιατροί αναγκάστηκαν να εξαντλήσουν το χρονικό περιθώριο παρότι είχαν ολοκληρώσει νωρίτερα τέτοιου είδους επισκέψεις, που δεν απαιτούν ιατρική εξέταση, καθώς σε διαφορετική περίπτωση πιθανότατα να μην τους αναγνωριστεί η επίσκεψη και να μην πληρωθούν!

«Η αλλαγή του χρόνου της επίσκεψης δημιουργεί προβλήματα καθυστερήσεων για τους ασφαλισμένους, κυρίως για εκείνους που θέλουν να συνταγογραφήσουν και μόνο» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Κατσαρός.

 

«Η αλλαγή του χρόνου της επίσκεψης δημιουργεί προβλήματα καθυστερήσεων για τους ασφαλισμένους, κυρίως για εκείνους που θέλουν να συνταγογραφήσουν και μόνο» τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου Ολυμπίας κ. Κατσαρός, τονίζοντας πως προκαλεί και πρόβλημα στους ιατρούς που με το νέο πλαίσιο δεν μπορούν να καθορίσουν το πρόγραμμα τους όπως χρειάζεται για την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Την έντονη αντίδραση του, εξέφρασε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Τσαούσης, επισημαίνοντας ότι η ιατρική δεν είναι αγώνας δρόμου εξηγώντας πως ένας ασθενής μπορεί να χρειάζεται δέκα λεπτά, άλλος μισή ώρα και κάποιος άλλο μιάμιση. «Η ηγεσία του Υπ. Υγείας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, πίσω από την ανεπάρκεια και ιδεοληψία τους, αποφασίζουν με ασαφή δελτία τύπου, να αλλάξουν τον τρόπο λειτουργίας ιδιωτικών ιατρείων όσον αφορά τον τρόπο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Τα ιατρεία που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, είναι ιδιωτικά και το ωράριο τους καθορίζεται από το γιατρό, ανάλογα με τις ανάγκες των ασθενών τους, ανεξάρτητα αν πρόκειται για ασθενείς του ΕΟΠΥΥ ή μη. Κύριοι του ΕΟΠΥΥ, ποιος θα αναλάβει να εξηγήσει στους ασθενείς ότι εκτός ωραρίου, η εξέταση είναι ιδιωτική ακόμα και αν ο γιατρός έχει διαθέσιμα ραντεβού ή ότι δεν μπορεί να δεχθεί κάποιον μέσα στο ωράριο του επειδή πρέπει να εξετάζει μέχρι 20 την ημέρα;» διερωτήθηκε και πρόσθεσε ότι οι πρακτικές τους είναι πρωτίστως αντιεπιστημονικές χωρίς καμία βιβλιογραφική τεκμηρίωση και δευτερευόντως αντιεπαγγελματικές και δεν μπορούν να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών υγείας ιδίως σε περιοχές με περιορισμένος αριθμό ιατρών.

«Η άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία… Ως ιατροί, ως επαγγελματίες υγείας, θεωρούμε την οδηγία περί ωραρίου μη εφαρμόσιμη» τόνισε ο πρ. του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας Κ. Τσαούσης.

 

«Η άσκηση της ιατρικής με χρονόμετρα είναι παγκόσμια πρωτοτυπία… Ως ιατροί, ως επαγγελματίες υγείας, θεωρούμε την οδηγία περί ωραρίου μη εφαρμόσιμη. Η σχέση γιατρού ασθενούς είναι αδιατάρακτη και καμία γραφειοκρατική διαδικασία δεν μπορεί να την καταστρατηγήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση, η αποχώρηση μας από το ετοιμόρροπο μόρφωμα σας είναι επιβεβλημένη ως μόνος τρόπος διατήρησης της αξιοπρέπειας των ασθενών και τη δική μας».

 

 

 

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος