FOLLOW US: facebook twitter

4ο Port Festival: «Ξεκινάμε διευρύνοντας τους ορίζοντές μας»

Ημερομηνία: 01-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

port-ergastiria

Σήμερα στις 19:30 στο άλσος Κατακόλου τα καλλιτεχνικά εργαστήρια και η προβολή της γαλλικής μουσικής ταινίας «Benda Bilili!»

Ομάδα εθελοντών: «Οι φωνές μικρών και μεγάλων παιδιών να κατακλύσουν σαν άλλοτε το άλσος Κατακόλου, ο δημιουργικός οίστρος να φανερωθεί και η αλληλεγγύη στο συνάνθρωπο να εξωτερικευτεί! Σας περιμένουμε όλους στο φεστιβάλ του λιμανιού!!»

Συνεπές στο καλοκαιρινό του ραντεβού, ξεκινάει σήμερα το 4ο Port Festival, μετατρέποντας για τρεις μέρες το άλσος Κατακόλου σε μια εναλλακτική δημιουργική γιορτή. Δράσεις για όλες τις ηλικίες, καλλιτεχνικές πρωτοβουλίες, εργαστήρια, κινηματογραφικές προβολές, δραστηριότητες που καλλιεργούν νου και φυσική κατάσταση και φυσικά πολύ μουσική, συνδιαμορφώνουν το πρόγραμμα της -πέμπτης στο σύνολό της- διοργάνωσης των εθελοντών που συγκεντρώνει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προς ενίσχυση του Δικτύου Κοινωνικών Παντοπωλείων των Λυκείων Πύργου, μια πρωτοβουλία εθελοντών του φεστιβάλ, μαθητών και εκπαιδευτικών.

Το πρόγραμμα της πρώτης ημέρας περιλαμβάνει καλλιτεχνικά εργαστήρια για τους επισκέπτες (19:30-21:30), υπό τη συνοδεία των μουσικών επιλογών του dj Johnny Kintz.  Τα εργαστήρια είναι τα εξής:

1.    Εργαστήριο Εικονογράφησης Παραμυθιού για παιδιά από τον εικαστικό Νίκο Τουμαζάτο.
2.    Γνωριμία με την τεχνική ψησίματος Ρακού από τον κεραμίστα Κώστα Νιτσάκο (ΗλειοΤέχνες).
3.    Παλιά σκουπίδια. Καινούρια μουσικά όργανα! από τη Devart Handmade (ΗλειοΤέχνες) και το μουσικό Θωμά Λιαπόπουλο.
4.    Εργαστήριο κατασκευής δέντρου με ανακυκλώσιμο χαρτί από την αρχιτεκτόνισσα Rastaforight TreepArt.
5.    Εργαστήρι κινουμένου σχεδίου (stop motion) από την Θέτις Παπαδοπούλου, συνεργάτιδα του Φεστιβάλ Κιν/φου Ολυμπίας για Παιδιά & Νέους και της Camera Zizanio.

port-iliotexnes

Παράλληλα κάνοντας μια περιήγηση στο χώρο θα ανακαλύψετε ομάδες και συλλόγους, που «κατασκηνώνουν» στο άλσος παρουσιάζοντας ενδιαφέρουσες δράσεις. Ξεχωρίζουν οι: Σκακιστική Ακαδημία Πύργου, που μας μαθαίνει τα μυστικά του σκακιού, η Ορειβατική Αναρριχητική Λέσχη Πύργου, που μας μυεί στο συναρπαστικό άθλημα της αναρρίχησης πάνω σε μια εντυπωσιακή τεχνητή πίστα που κατασκεύασαν τα μέλη της αποκλειστικά για το φεστιβάλ,  η Αιγαίον Επιτραπέζια Αντισφαίριση, που μας δίνει την ευκαιρία να εξασκηθούμε στο αγαπημένο μας ping-pong, καθώς και ο Πολιτιστικός & Καλλιτεχνικός Σύλλογος Ν. Ηλείας «ΗλειοΤέχνες», που εκτός από τα εργαστήρια που παραδίδει, παρουσιάζει τις δημιουργίες του πλησίον του χώρου, μαζί με άλλους ανεξάρτητους καλλιτέχνες. Πρόκειται κυρίως για χειροποίητες δημιουργίες και κατασκευές (κόσμημα, σαπούνι, μάσκες, διακοσμητικά  χώρου, φυτικά προϊόντα, ανακυκλώσιμες κατασκευές, πλεχτά υφαντά, ζωγραφική, κά).
Με τη δύση του ηλίου γύρω στις 21:30 ακολουθεί θερινή προβολή. Αρχικά παίρνουμε μια γεύση από το τι έγινε στην περσινή διοργάνωση με το ταινιάκι που έφτιαξε για το φεστιβάλ η ομάδα του εργαστηρίου Port News. Έπεται η προβολή του εξαιρετικού μουσικού ντοκιμαντέρ «Benda Bilili!» σε συνεργασία με τις «Κινηματογραφικές Βραδιές» της ΕΛΜΕ Ηλείας & του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πύργου.

benda_bilili

Λίγα λόγια για την ταινία:
Benda Bilili!: Μουσικό Ντοκιμαντέρ 2010 | Έγχρ. | Διάρκεια: 85′ | Γαλλική ταινία, σκηνοθεσία Ρενό Μπαρέ, Φλοράν Ντε Λα Τουλαγιέ
Πέντε παραπληγικοί μουσικοί και ένας αρτιμελής έφηβος προσπαθούν να επιβιώσουν στην Κινσάσα του Κονγκό και διοχετεύουν στην αγάπη τους για τη μουσική σε μια αυτοσχέδια μπάντα που την ονομάζουν «Benda Bilili», δηλαδή «Δες Παραπέρα». Το 2004, δύο Γάλλοι σκηνοθέτες βρέθηκαν τυχαία μπροστά σε μια από τις συναυλίες τους και τους ακολούθησαν στην συγκλονιστική τους ιστορία που μοιάζει με ταινία και καταλήγει στη διεθνή αναγνώριση με συναυλίες με χιλιάδες θεατές. Η απίστευτη ιστορία των μουσικών που από άστεγοι στους δρόμους του Κονγκό κατέληξαν να έχουν μια παγκοσμίου φήμης μπάντα. Κινούμενο πέρα από τις συμβάσεις ενός κοινότοπου μουσικού ντοκιμαντέρ, το φιλμ ξορκίζει την αφρικανική εξαθλίωση με άφθονο χιούμορ, κοιτάζει με politically incorrect ειλικρίνεια τις σκοτεινές πλευρές των πρωταγωνιστών του και δεν διστάζει όπου χρειάζεται να «βρομίσει» τη συγκινητική του αφήγηση με άγριο κοινωνικό heavy metal.

Αντί εισιτηρίου
Το Port Festival ΔΕΝ έχει είσοδο. Οι διοργανωτές καλούν τους θεατές, αντί εισιτηρίου, να φέρουν μαζί τους τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης. Ειδικότερα τονίζουν ότι το Port Festival είναι μια εκδήλωση από τους πολίτες για τους πολίτες και η επιτυχία του δεν θα εξαρτηθεί μόνο από την επιτυχία των καλλιτεχνικών εκδηλώσεών του, αλλά και από τη βοήθεια που θα συγκεντρώσει για αδύναμες οικονομικά οικογένειες, τις οποίες θα ενισχύσει μέσω του Δικτύου Κοινωνικών Παντοπωλείων των Λυκείων του Πύργου.
Η Οργανωτική Επιτροπή των Εθελοντών του Port Festival ευχαριστεί θερμά τον Πολιτιστικό και Μορφωτικό Σύλλογο «Πύργος Όλοι Μαζί», το Σύλλογο Εργαζομένων Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και την ΕΡΑ Πύργου για την ουσιαστική υποστήριξη και την καθοριστική συμβολή τους.

 port-kayak-igoumenidis

Στιγμιότυπο από το χθεσινό μάθημα καγιάκ που παρέδωσε ο εκπαιδευτής Παναγιώτης Ηγουμενίδης στην παραλία Κατακόλου, σε συνεργασία με την ΟΑΛΠ στο πλαίσιο του φεστιβάλ.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος