FOLLOW US: facebook twitter

2ο Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας – «ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ»: Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Διαγωνισμός Παραδοσιακής Πίτας

Ημερομηνία: 11-06-2024 | Συντάκτης:

Φωτογραφικό Υλικό: Πέτρος Καρώνης Photography


Ο πρώτος διαγωνισμός του 2ου Φεστιβάλ Οίνου & Γεύσεων Ν. Ηλείας, που πραγματοποιήθηκε στις 1 & 2 Ιουνίου 2024, στο Κτήμα Ηλιοστάσι, σε συνδιοργάνωση της εφημερίδας Πρωινή, της Αέναον ΚοινΣΕπ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδα και με την υποστήριξη του Δήμου Πύργου και του Επιμελητηρίου Ηλείας, κέρδισε τις εντυπώσεις!

Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ηλείας ΙΩΝΕΣ Γαστούνης

Πέρα από το κομμάτι της οινογευσίας και γευσιγνωσίας και βεβαίως τις υπέροχες μαγειρικές του διακεκριμένου σεφ Γιώργου Τσούλη και το Σάββατο και την Κυριακή που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες, ξεχωριστό γεγονός αποτέλεσε η θεματική ενότητα «ΣΤΡΩΝΟΥΜΕ ΤΡΑΠΕΖΙ».  Μια δράση που καθιερώθηκε από την πρώτη χρονιά με την συμμετοχή και παρουσίαση πολιτιστικών συλλόγων και συλλόγων γυναικών της Ηλείας.

Σύλλογος Γυναικών Κρεστένων

Σε πανηγυρικό, λοιπόν, κλίμα και με την συμμετοχή και παρουσία 500 και πλέον γυναικών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Ιουνίου ο Διαγωνισμός Παραδοσιακής Πίτας. Στο διαγωνισμό, τον οποίο παρουσίασαν η Ελένη Παπαδοπούλου και η Νατάσα Βησσαρίωνος, οι χρυσοχέρες γυναίκες των συλλόγων δημιούργησαν αλμυρές και γλυκές παραδοσιακές πίτες, κομμάτι του γαστρονομικού πλούτου της περιοχής μας.

ΑΣΤΡΙΝΙΑ Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας
1ο Βραβείο στο Σύλλογο Φιλοπρόοδων Ζαχάρως-γλυκιά κολοκυθόπιτα

Συμμετείχαν συνολικά 12 σύλλογοι και συλλογικότητες, που μας παρουσίασαν μερικές από τις πιο ωραίες παραδοσιακές μας πίτες. Από το τραπέζι του διαγωνισμού παρέλασε ένας πλούτος γεύσεων: σπανακόπιτες, κολοκυθόπιτες γλυκές και αλμυρές, πιπερόπιτες, μελιτζανόπιτες, μανιταρόπιτες, χορτόπιτες κ.ο.κ.  

Εξωραϊστικός Σύλλογος Ξυλοκέρας Η ΠΡΟΟΔΟΣ

Στο Διαγωνισμό παραδοσιακής πίτας συμμετείχαν οι σύλλογοι:

Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ
  1. Γυναίκες της Καλίδονας
  2. Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πύργου ΟΙ ΠΥΡΓΙΩΤΙΣΣΕΣ   
  3. Μικρασιατικός Σύλλογος Ν. Ηλείας ΙΩΝΕΣ Γαστούνης
  4. Εξωραϊστικός Σύλλογος Ξυλοκέρας Η ΠΡΟΟΔΟΣ
  5. Σύλλογος Γυναικών Σχίνων Ζαχάρως 
  6. Σύλλογος Φιλοπροόδων Ζαχάρως
  7. Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Η ΩΛΕΝΗ
  8. ΑΣΤΡΙΝΙΑ Πολιτιστικός Σύλλογος Αγ. Ιωάννη Αμαλιάδας 
  9. Σύλλογος Γυναικών Κρεστένων
  10. ΕΠΙ ΤΗΣ ΑΛΟΣ Πολιτιστικός Σύλλογος Επιταλίου
  11. Ελεύθερος Κοινωνικός Πολυχώρος ΔΕΞΑΜΕΝΗ 
  12. Πολιτιστικός Σύλλογος Αρχ. Ήλιδας Η ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ

Ο κάθε Σύλλογος μας συστήθηκε παρουσιάζοντας συνοπτικά τις δράσεις του και την πίτα με την οποία συμμετείχε. 

Η κριτική επιτροπή

Την Κριτική επιτροπή αποτελούσαν οι: Γιώργος Τσούλης (chef), Νατάσα Βησσαρίωνος (δημοσιογράφος γαστρονομικής εκπομπής ΕΡΤ), Ντίνα Σμαρνάκη (Ιδρύτρια ΙΕΚ ΣΜΑΡΝΑΚΗ),  Ανδρέας Παναγιωτόπουλος (Μάγειρας, Καθηγητής Τμήματος Τεχνικών Μαγειρικής Δημόσιου ΙΕΚ Πύργου).

Η κριτική επιτροπή προχώρησε σε γευσιγνωσία, βραβεύοντας την καλύτερη πίτα με το Χρυσό βραβείο, απονέμοντας ακόμα 2ο και 3ο βραβείο! Βεβαίως στη συνέχεια τις πίτες γεύτηκαν οι επισκέπτες μαζί με άλλα κεράσματα που είχαν ετοιμάσει οι γυναίκες των συλλόγων.

Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Η ΩΛΕΝΗ

Τα βραβεία για τις πίτες

Για τις πίτες τους βραβεύτηκαν:

1ο Βραβείο Πολιτιστικός Σύλλογος Φιλοπροόδων Ζαχάρως

-1ο ΒΡΑΒΕΙΟ στον Πολιτιστικό Σύλλογο Φιλοπροόδων Ζαχάρως  για την  γλυκιά κολοκυθόπιτα που ετοίμασε η κα. Θοδώρα Γιαννοπούλου. Το πρώτο βραβείο του Συλλόγου  αντιστοιχούσε σε μια καφετιέρα προσφορά του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών Παρράς, ενώ η κα Γιαννοπούλου κέρδισε μια διαμονή στο 5 αστέρων παραθαλάσσιο ξενοδοχείο Aldemar Olympian Village στην Σκαφιδιά.

2ο Βραβείο στον Επί της Αλός Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου

-2ο ΒΡΑΒΕΙΟ στον Επί της Αλός Πολιτιστικό Σύλλογο Επιταλίου για την σπανακόπιτα με τυριά που ετοίμασε το μέλος του συλλόγου κα Βαγγελιώ Αναστοπούλου. Το βραβείο αντιστοιχούσε σε ένα πλούσιο καλάθι με κρασιά και τοπικά προϊόντα προσφορά των εκθετών του Φεστιβάλ.

3ο Βραβείο στις Γυναίκες της Καλίδονας

-3ο ΒΡΑΒΕΙΟ στις Γυναίκες της Καλίδονας για την πιπερόπιτα με μυρωδικά της μάνας γης που ετοίμασε η κα. Φιλιώ Νιάρχου. Το βραβείο αντιστοιχούσε σε δύο βιβλία, την εικονογραφημένη ιστορία για ενήλικες «Αστέρια» της Νέλλης Γεωργούλια, σε εικονογράφηση Νίκου Τουμαζάτου από τις Ηλειακές εκδόσεις «Χάρτινοι Ήρωες» και το βιβλίο μαγειρικής «Η Ιθάκη στο πιάτο μας» της Ελένης Παπαδοπούλου, καθώς και ένα μπουκάλι κρασί του Κτήματος Μερκούρη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος