FOLLOW US: facebook twitter

29 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Χορού

Ημερομηνία: 29-04-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Γράφει η Νατάσσα Ζουμή Αγγελακοπούλου

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, την ημερομηνία των γενεθλίων του δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου, Jean Georges Noverre. Είναι μια υπέροχη ευκαιρία για καλλιτεχνικές συναντήσεις παγκοσμίου εμβέλειας και εκδηλώσεις όλων των ειδών χορού, οι οποίες έχουν σκοπό να φέρουν κοντά όλους όσους ήδη μοιράζονται αυτήν την μορφή έκφρασης αλλά και να μεταφέρουν το μήνυμα της έκφρασης χωρίς όρια και σε αυτούς που δεν είχαν ακόμα την τύχη να το ανακαλύψουν.

Μεταφέροντας τα λόγια της Αμερικανίδας χορεύτριας Trisha Brown, η οποία ήταν υπεύθυνη για το φετινό μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, «ο χορός είναι φτιαγμένος από ανθρώπους και ιδέες». Πράγματι, ο χορός προέκυψε ως προσπάθεια κάλυψης της ανάγκης επικοινωνίας ιδεών μεταξύ των ατόμων. Εκεί που οι λέξεις υστερούν, η κίνηση έρχεται να καλύψει το κενό και να μεταφέρει με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια την σύλληψη και τα συναισθήματα του χορευτή, τόσο προς τους άλλους, όσο και προς τον ίδιο του τον εαυτό, καθώς ο χορός αποτελεί την αντανάκλαση μιας στιγμής απόλυτης ειλικρίνειας, παραδομένης στο συναίσθημα.

Στη χώρα μας η τέχνη του χορού είναι λιγότερο διαδεδομένη ενώ το επάγγελμα χορευτής δεν είναι νομικά κατοχυρωμένο και οι σπουδές είναι σε επίπεδο ανώτερης και όχι ανώτατης εκπαίδευσης. Όσον αφορά στο νομό μας, σαν χόμπι ανθεί ελάχιστα και οι ευκαιρίες για παραστάσεις χορού είναι λίγες αφού δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι που μπορεί κανείς να τις παρακολουθήσει.

Ωστόσο, η Παγκόσμια Ημέρα Χορού έχει εορτασθεί στην πόλη του Πύργου με μεγάλη επιτυχία δύο φορές, το 2014 και το 2015 και παρότι δεν συνεχίστηκε, μικροί και μεγάλοι συνεχίζουμε και χορεύουμε δίνοντας πάντα τον καλύτερο εαυτό μας. Εάν λοιπόν είστε ένας από μας, χρόνια σας πολλά.

*Οι φωτογραφίες είναι από το Φωτογραφείο Γερμανού 19 Πύργος από παραστάσεις της Σχολής Χορού Νατάσσα Ζουμή-Αγγελακοπούλου.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1493451087372-7cc03d7d-6a06-4″ include=”25377,25376,25375,25373,25374,25372″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

opap
300x600
olympia

Screenshot