FOLLOW US: facebook twitter

20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους – 108 ταινίες στα ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα

Ημερομηνία: 27-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Έξι ειδικά κινηματογραφικά αφιερώματα με προβολή 108 ταινιών, πέραν των 69 ταινιών των διαγωνιστικών κατηγοριών, θα πραγματοποιηθούν  παράλληλα με τα εργαστήρια, τα σεμινάρια, τις ειδικές προβολές και τις παράλληλες δράσεις του 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και της 17ης  CAMERA ZIZANIO. Στόχος τους είναι η ανάδειξη της ουσίας της παιδαγωγικής διαδικασίας, η προσέγγιση των σύγχρονων τάσεων στον κινηματογράφο για παιδιά και νέους και στο ευρωπαϊκό animation, η ενθάρρυνση της δημιουργικότητας  αλλά και η διευκόλυνση των νεαρών προσφύγων να γνωρίσουν, χωρίς το εμπόδιο της γλώσσας, τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τις ευρωπαϊκές ανθρώπινες αξίες με όχημα τον κινηματογράφο.

«Ο δρόμος για το δεύτερο ήλιο»

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο», υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση.

Οι δέκα ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ του αφιερώματος (οι εφτά σε πρώτη προβολή στην Ελλάδα), αναδεικνύουν την ουσία της παιδαγωγικής διαδικασίας, πραγματευόμενες μια σειρά ζητημάτων για την Εκπαίδευση, τη Διδασκαλία και τη Μάθηση σε διάφορες περιοχές του πλανήτη μέσα από το βλέμμα των ευαίσθητων δημιουργών τους.

Καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων: Την καινοτόμα εκπαιδευτική πρωτοβουλία μιας καθηγήτριας σε μια μικρή πόλη της Παταγονίας στην Αργεντινή, να ονοματοδοτήσουν οι μαθητές της τους δρόμους της πόλης, τις δυσκολίες στη Σουηδία στην αντιμετώπιση του μπούλινγκ στο σχολικό περιβάλλον, τις εκ διαμέτρου αντίθετες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις από δυο δασκάλες στην Κούβα, στην αντιμετώπιση ενός εντεκάχρονου αγοριού που η μητέρα του είναι εθισμένη στα ναρκωτικά, το πορτρέτο μια εμπνευσμένης εκπαιδευτικού στην Ολλανδία κ.α που αποκαλύπτει την πραγματική ουσία της παιδαγωγικής και την αξία της σε ταραγμένους καιρούς, τις πρωτοποριακές εκπαιδευτικές μεθόδους του Σελεστέν Φρενέ και του Γιάνους Κόρτσακ.

Το αφιέρωμα, «Ο δρόμος για τον δεύτερο ήλιο», πραγματοποιείται στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου. Η προβολή των ταινιών του αφιερώματος είναι δωρεάν για το κοινό και εξασφαλίζεται η πρόσβαση σε ΑμεΑ.

Focus στο σύγχρονο γερμανικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους

Το αφιέρωμα αποτελεί συνέργεια του  Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και του Schlingel International FilmFestival που πραγματοποιείται εδώ και 23 χρόνια στην πόλη Chemnitz της Γερμανίας. Την επιλογή των ταινιών-12 ταινίες (6 μεγάλου μήκους και 6 μικρού μήκους) που αποτελούν παραγωγές/συμπαραγωγές 4 χωρών- οι οποίες είναι αντιπροσωπευτικές των σύγχρονων τάσεων στο γερμανικό κινηματογράφο για παιδιά και νέους, έκανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Schlingel International Film κ. MichaelHarbauer.

Σύγχρονες τάσεις στο ευρωπαϊκό animation

Το αφιέρωμα, με 9 ταινίες που αποτελούν παραγωγές/συμπαραγωγές 9 χωρών έχει στόχο να παρουσιάσει όλες αυτές τις νέες τάσεις που όπως είναι φυσικό είναι αδύνατο να χωρέσουν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Zoom

Το Zoom in European Children’sFilm, περιλαμβάνει ταινίες που απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα προβληθούν 34 ταινίες  μεγάλου μήκους που αποτελούν παραγωγές/συμπαραγωγές 14 χωρών.

Shortfilms, bigdreams

Με την ευκαιρία της επετείου  των 20 χρόνων του Φεστιβάλ Ολυμπίας, παρουσιάζεται αυτό το αφιέρωμα σε 33 ταινίες  μικρού μήκους μυθοπλασίας που αποτελούν παραγωγές/συμπαραγωγές 30 χωρών, οι οποίες βραβεύτηκαν σε προηγούμενα φεστιβάλ ή είχαν πολύ καλή υποδοχή από το κοινό.

«Γέφυρες»

Το αφιέρωμα «Γέφυρες» είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους και του Δανέζικου Ινστιτούτου Κινηματογράφου.

Το Δανέζικο Ινστιτούτο Κινηματογράφου μεταγλώττισε στην αραβική γλώσσα 8 επιτυχημένες δανέζικες ταινίες (2 μεγάλου μήκους, 3 μικρού μήκους και 3 animation) για παιδιά και νέους, μεγάλου και μικρού μήκους, μυθοπλασίας και animation. Επεξεργάστηκε επίσης έναν οδηγό παρουσίασης και περαιτέρω αξιοποίησης αυτών των ταινιών. Το Φεστιβάλ Ολυμπίας υποτίτλισε τις ταινίες αυτές ώστε να είναι δυνατή η  παρακολούθηση των ταινιών από αραβόφωνο και ελληνόφωνο κοινό. Μεταφράστηκε επίσης ο οδηγός στα ελληνικά και αραβικά.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος