FOLLOW US: facebook twitter

Δύο τα έμμισθα Υποθηκοφυλακεία στην Ηλεία

Ημερομηνία: 27-07-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

slide-ypothikofolakeio

Ένα σε Πύργο και ένα σε Αμαλιάδα

-Τροποποιήθηκε το Νομοσχέδιο μετά την διαβούλευση

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρουσιάζει το ΣχΝ «Αναδιοργάνωση των Υποθηκοφυλακείων της χώρας» πριν την οριστική κατάθεσή του στην Βουλή, όπως διαμορφώθηκε μετά τα σχόλια  της δημόσιας διαβούλευσης, των φορέων των τοπικών κοινωνιών, του νομικού κόσμου, των υποθηκοφυλάκων (αμίσθων και εμμίσθων) και των υπαλλήλων των υποθηκοφυλακείων.

Οι κύριες αλλαγές σε σχέση με το αναρτημένο στη δημόσια διαβούλευση ΣχΝ συνοψίζονται στα εξής:

α) σύσταση υποθηκοφυλακείου σε κάθε πρωτοδικειακή έδρα, με αποτέλεσμα για την Ηλεία τα Υποθηκοφυλακεία να είναι πλέον δύο, ένα στον Πύργο και ένα στην Αμαλιάδα.
β) επιπλέον, σύσταση υποθηκοφυλακείων στο μεγαλύτερο μέρος της νησιωτικής χώρας,
γ) δυνατότητα ίδρυσης παραρτημάτων υποθηκοφυλακείου με έκδοση ΠΔ, για την τήρηση των βιβλίων, διευκόλυνση της έρευνας, την παραλαβή πράξεων προς καταχώριση και την παράδοση αντιγράφων και πιστοποιητικών, με βασικά κριτήρια την προσβασιμότητα και κάθε τυχόν γεωγραφική ή άλλου είδους ιδιαιτερότητα ή τυχόν λειτουργία κτηματολογικού γραφείου,
δ) διατήρηση του αρχείου από τους συμβολαιογράφους, όπου λειτουργούν μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία, για διευκόλυνση της έρευνας και της παροχής πιστοποιητικών σε δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας. (δελτίο τύπου Υπ.Δικαιοσύνης)

Σύμφωνα με το τροποποιημένο Σχέδιο Νόμου τα δύο έμμισθα Υποθηκοφυλακεία θα είναι τα εξής:

  • Πύργου, με έδρα τον Πύργο, στο οποίο υπάγεται το τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ηλείας που, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Πύργου, Ολυμπίων, Ωλένης, Κρεστένων, Βώλακος (Επιταλίου), Ανδρίτσαινας, Αρήνης (Ζαχάρως), Λαμπείας και Ελευσίνος (Πελοποννήσου).
  • Αμαλιάδας, με έδρα την Αμαλιάδα, στο οποίο υπάγεται το τμήμα της περιφερειακής ενότητας Ηλείας που, μέχρι την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου, εξυπηρετείται από τα υποθηκοφυλακεία Αμαλιάδας, Μυρτουντίων (Λεχαινών), Γαστούνης, Βαρθολομίου και Βάρδας.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τους φορείς της Αμαλιάδας που ήθελαν να παραμείνει το Υποθηκοφυλακείο στην πόλη τους και αυτό ήταν απόλυτα λογικό γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα είχαμε ένα υδροκέφαλο Υποθηκοφυλακείο στον Πύργο που δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει όλους τους Ηλείους από πολλές απόψεις.

Παραρτήματα Υποθηκοφυλακείων

Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μπορεί να συνιστώνται παραρτήματα των υποθηκοφυλακείων για την τήρηση των βιβλίων, την παραλαβή πράξεων προς καταχώριση και την παράδοση αντιγράφων και πιστοποιητικών. Για τη δημιουργία παραρτήματος λαμβάνεται υπόψη ιδίως η προσβασιμότητα στο υποθηκοφυλακείο στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η περιοχή για την οποία προτείνεται η δημιουργία παραρτήματος, καθώς και κάθε τυχόν γεωγραφική ή άλλου είδους ιδιαιτερότητα ή τυχόν λειτουργία κτηματολογικού γραφείου. Με το ίδιο Διάταγμα ανακατανέμονται οργανικές θέσεις από το έμμισθο υποθηκοφυλακείο στην τοπική αρμοδιότητα του οποίου υπάγεται η περιοχή, όπως αυτές συνιστώνται και κατανέμονται σύμφωνα με την παρ. 6 του  το επόμενου άρθρου και ορίζεται αναπληρωτής προϊστάμενος υπάλληλος κατηγορίας ΠΕ πτυχιούχος νομικής. Στην περίπτωση που στο υποθηκοφυλακείο υπηρετούν ήδη αναπληρωτές προϊστάμενοι, κατά τα προβλεπόμενα στο εδάφιο δ΄ της παρ. 5 του άρθρου 8 του παρόντος, αναπληρωτής προϊστάμενος του παραρτήματος τοποθετείται ένας από αυτούς.

  1. Τα ειδικά και μη ειδικά άμισθα υποθηκοφυλακεία καταργούνται, με την επιφύλαξη των οριζομένων στις μεταβατικές διατάξεις.
  2. Τα επιμέρους βιβλία Μεταγραφών, Υποθηκών, Κατασχέσεων και Διεκδικήσεων, όπως επίσης τα υφιστάμενα αρχεία των καταργούμενων υποθηκοφυλακείων ενημερώνονται και τηρούνται χωριστά για κάθε περιφέρεια των πρώην υποθηκοφυλακείων. Με τον Κανονισμό του άρθρου 5 του παρόντος καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την τήρηση των βιβλίων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος