FOLLOW US: facebook twitter

2η Πανελλήνια Πνευματική Συνάντηση: «Η Μυθολογία στη Λογοτεχνία»

Ημερομηνία: 11-05-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΟΣΤΡΙΑ, το βιβλίο με τις εισηγήσεις της άκρως ενδιαφέρουσας διημερίδας της «2η Πανελλήνιας Πνευματικής Συνάντησης με θέμα « Η Μυθολογία στη Λογοτεχνία» που είχε διοργανώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Αρχαία Ολυμπία, η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με τον πρόεδρό της Τάσο Λέρτα και δύο δραστήρια μέλη του Δ.Σ, τον δημοσιογράφο και συγγραφέα Παύλο Ανδριά και την εκπαιδευτικό συγγραφέα Μαίρη Βούλγαρη και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας.

Το πνευματικό αυτό συναπάντημα στην Αρχαία Ολυμπία περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες εισηγήσεις ομιλητών, λογοτεχνών και φιλολόγων που ανέπτυξαν με σαφή, αποδεικτικό και εμπεριστατωμένο επιστημονικό λόγο πολλές πτυχές του θέματος της διημερίδας, παρουσιάζοντας στο κοινό και πλέον στους αναγνώστες του βιβλίου, πολλούς μύθους από την ελληνική αρχαιότητα και το πώς αυτοί αξιοποιήθηκαν από αρχαίους και σύγχρονους λογοτέχνες. Από τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς, μέχρι τους σύγχρονους ποιητές όπως ο Ρίτσος, ο Σεφέρης και ο Σινόπουλος.

Τις εργασίες της συνάντησης συντόνισαν ο δημοσιογράφος, συγγραφέας και υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ΠΕΛ, Παύλος Ανδριάς και ο φιλόλογος και νυν πρόεδρος του Συνδέσμου Πύργου – Ολυμπίας, Παναγιώτης Γεωργακόπουλος.

 

Στον πρόλογο της παρούσας έκδοσης «Η Μυθολογία στη Λογοτεχνία», ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών Παύλος Λέρτας, αναφέρεται στην άψογη συνεργασία με τον Σύλλογο Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας και την άρτια διοργάνωση της διημερίδας που εξελίχθηκε σε Συνέδριο και γιατί όχι σε ένα διδακτικό Σεμινάριο, ξεπερνώντας τις όποιες προβλέψεις και προσδοκίες.

«Οι εισηγητές, φώτισαν από πολλές πλευρές, ο καθένας με την δική του επιστημονική ματιά, την επίδραση της ‘απαραμύθητης’ αυτής ελληνικής μυθολογίας, στη λογοτεχνία και από αυτήν στην ελληνική και παγκόσμια πραγματικότητα. Τέτοιες συναντήσεις πνευματικών ανθρώπων, διανοουμένων, καλλιτεχνών και επιστημόνων σαν κι αυτές της Π.Ε.Λ με τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας, αποτελούν  ‘οάσεις εν γη ερήμων, αβάτω και ανύδρω’ όπως λέει και ο βιβλικός ποιητής… Οι αξιέπαινοι εισηγητές μας έδωσαν να καταλάβουμε και να γνωρίσουμε ότι η ελληνική μυθολογία είναι η Παγκόσμια Τράπεζα του Πνεύματος» επισημαίνει μεταξύ άλλων στον από καρδιάς πρόλογο του στο βιβλίο, ο κ. Λέρτας.

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών  κ. Τάσος Λέρτας και ο τότε πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας κ. Γιώργος Αγγελόπουλος

 

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος – εκείνη την περίοδο ήταν πρόεδρος- του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας Γιώργος Αγγελόπουλος στο χαιρετισμό του, τονίζει ότι ήταν ιδιαίτερη τιμή και συγκίνηση να βρίσκονται στην Αρχαία Ολυμπία, στην πόλη- σημείο αναφοράς του παγκόσμιου πολιτισμού λογοτέχνης, φιλόλογοι και φίλοι της Ολυμπίας σε μια τέτοια πνευματική συνάντηση. «Γιατί ο μύθος, η ιστορία, ο αθλητισμός γεννήθηκαν εδώ στην Ολυμπία και βρίσκουν την τέλεια έκφράση τους εδώ…»

Στο βιβλίο μπορεί ακόμα ο αναγνώστης να διαβάσει πολύ ενδιαφέρουσες εισηγήσεις μεταξύ άλλων του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων Αγγελου Στέφου με θεμα «Ο ΘΕΟΚΡΙΤΟΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΔΡΟΣΙΝΗ», «ΜΥΘΙΚΟΙ ΘΕΟΙ ΚΑΙ ΗΡΩΕΣ ΣΤΗΝ ‘ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΓΚΡΕΚΟ’ ΤΟΥ Ν. ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ από τον φιλόλογο του 3ου Γυμνασίου Πύργου, «Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ» από τον ποιητή- δοκιμιογράφο Σωτήρη Νικολακόπουλο, «Ο ΜΥΘΟΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ…» από τον Παναγιώτη Γεωργακόπουλο- νυν πρόεδρο του Συλλόγου Φιλολόγων Πύργου – Ολυμπίας, «Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΥΘΟΥ ΣΤΗΝ ΛΥΡΙΚΗ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ Η ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΗΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ» του φιλολόγου συγγραφέα Διονύση Λεϊμονή, «Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΜΥΘΩΝ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ» του σχολικού ψυχολόγου Γιώργου Μπουμπούση κ.α

 

Το βιβλίο των εισηγήσεων της 2ης Πανελλήνιας Πνευματικής Συνάντησης» της Ολυμπίας, διατίθεται από τον Σύλλογο Φιλολόγων Πύργου- Ολυμπίας  κατόπιν επικοινωνίας με τον πρόεδρο Παναγιώτη Γεωργακόπουλο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος