1ο Our Ocean Film Festival: Η 7η Τέχνη στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία των θαλασσών
-Με ισχυρά μηνύματα για το περιβάλλον η λαμπερή τελετή έναρξης, στο Μέγαρο Μουσικής
Με εμπνευσμένες ομιλίες, καλλιτεχνικά δρώμενα και ισχυρά μηνύματα για την προστασία των θαλασσών, που καλύπτουν το 71% της επιφάνειας της Γης και αποτελούν το 90% του οικοσυστήματος, έγινε την Δευτέρα, 15 Απριλίου, η επίσημη έναρξη του OUR OCEAN FILM FESTIVAL, του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τους Ωκεανούς, στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα. Το Φεστιβάλ οργανώθηκε επ’ ευκαιρία της παγκόσμιας Διάσκεψης Our Ocean, η οποία φιλοξενήθηκε για πρώτη φορά από τη χώρα μας και συγκέντρωσε γύρω από την μεγάλη αυτή κοινή, παγκόσμια προσπάθεια, ανθρώπους της Τέχνης, της Πολιτικής, της Διπλωματίας, της Επιστήμης και της Ακαδημαϊκής Κοινότητας.
Η αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, το απόγευμα της Δευτέρας, έγινε η φιλόξενη στέγη για ταινίες, ντοκιμαντέρ και Animation αλλά και τόπος ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των 480 θεατών, από όλο τον κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους την τελετή των εγκαινίων.
Η Επίσημη Τελετή Έναρξης του Our Ocean Film Festival έγινε με την παρουσία μελών της Ελληνικής Κυβέρνησης, του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Αυγενάκη, του Υφυπουργού Πολιτισμού κ. Δήμα, του Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυρανάκη, του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Βαρελίδη, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Μπακογιάννη, του Προέδρου του Παλάου, κ. Surangel S. Whipps Jr., του Πρωθυπουργού της Κοινοπολιτείας της Δομίνικας, κ. Roosevelt Skerry με συνοδεία του Προξένου κ. Χρήστου Βαρδίκου, του Πρέσβη των ΗΠΑ, κ. Τσούνη, της Quenn Quet Marquette L. Goodwine (Chiefness of the Gullah/Geeche Nation), η οποία κρατώντας ανοιχτή μια σημαία της Φυλής της, τραγούδησε και κινητοποίησε τον κοινό της αίθουσας με ένα λόγο αρκετά ζωντανό για την προστασία του νερού.
«Για ένα μέλλον όπου οι ωκεανοί θα ευδοκιμούν»
Οικοδέσποινα της βραδιάς ήταν η ειδική απεσταλμένη του πρωθυπουργού για τους Ωκεανούς, συντονίστρια του Our Ocean Conference 2024, Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βουλευτής Ηλείας, Δρ. Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, η οποία συνεχάρη όλους τους συμμετέχοντες, τους σκηνοθέτες, τους παραγωγούς, τους ερευνητές και την ομάδα της που εργάστηκαν για το άρτιο αποτέλεσμα που παρουσιάστηκε, για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου που αποδίδει τα εύσημα στο θαυμάσιο έργο που επιτελούν οι εξαιρετικές ομάδες ωκεανογραφικών ιδρυμάτων, θαλάσσιων βιολόγων και ερευνητών.
Παράλληλα, επεσήμανε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε τέσσερις οριζόντιους τομείς, που διατρέχουν και τις έξι θεματικές της Διάσκεψης OOC, δηλαδή στον βιώσιμο τουρισμό σε παράκτιες περιοχές και νησιά, στην πράσινη ναυτιλία, στη μείωση της ρύπανσης των θαλασσών από πλαστικό και μικροπλαστικό και στην πράσινη μετάβαση στη Μεσόγειο.
«Μαζί, ας επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα μέλλον όπου οι ωκεανοί θα ευδοκιμούν, θα σφύζουν από ζωή και ζωτικότητα για τις επόμενες γενιές», υπογράμμισε η κ. Αυγερινοπούλου ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε «αυτές οι προβολές να αναζωπυρώσουν το πάθος για τη διατήρηση των ωκεανών και να μας ωθήσουν προς ένα πιο φωτεινό, πιο γαλάζιο μέλλον. Αυτές οι παραγωγές παρουσιάζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ωκεανοί μας, αλλά και επισημαίνουν τις διαθέσιμες λύσεις. Πρέπει να ενσωματώσουμε το όραμα των επιστημόνων και των θαλάσσιων βιολόγων στις πολιτικές μας. Πρέπει να σεβαστούμε τα επιστημονικά δεδομένα. Τώρα έχουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Πρέπει να συνεργαστούμε, να εδραιώσουμε τις προσπάθειές μας και να δράσουμε».
Όπως επισήμανε ο υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας, «είναι πολύ σημαντικό να αξιοποιήσουμε τη δυναμική και την επιρροή που έχει η τέχνη, ώστε οι κοινωνίες να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο στα κρίσιμα ζητήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι το περιβάλλον ή η κλιματική κρίση. Το Our Ocean Film Festival επιδιώκει την κινητοποίηση του κοινού και την συμμετοχή του στον παγκόσμιο διάλογο για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, μέσω του κινηματογράφου».
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, κ. Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε στις δεσμεύσεις των συμμετεχόντων στο 9ο Our Ocean Conference. «Όλες τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει θα τις τηρήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
Εμπνευσμένες ομιλίες
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εκδήλωσης του Our Ocean Film Festival, μίλησαν ο πρόεδρος του Παλάoυ, Surangel S. Whipps Jr. και ο πρωθυπουργός της Κοινοπολιτείας της Δομινίκα, Dr. Roosevelt Skerrit καθώς επίσης και επιστήμονες από διάφορες χώρες, εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανισμών καθώς και άνθρωποι των τεχνών.
Λόγια έμπνευσης ακούστηκαν και από την Θρυλική Ωκεανογράφο Sylvia Earl, την Φιλάνθρωπο Ιστιοπλόο Donna Bertarelli, τον εξερευνητή του National Geographic και εμπνευστή του Project The Pristine Seas, Enric Sala, την Πρόεδρο του Conservation Collective Jade Brudennel καθώς και την Εκπρόσωπο του Cyclades Preservation Fund, Άννυ Μητροπούλου.
Για τη δύναμη της τέχνης μίλησαν o Πρόεδρος του ΣΕΗ, Σπύρος Μπιμπίλας, η Δανάη Σπέντζου (μέλος της Spentzos Film), η Cornelia Volk, film maker, σύμβουλος και κριτής διεθνών φεστιβάλ, ο Μανώλης Μελισσουργός ως Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ για νέους & εφήβους, Camera Zizanio και ο πρόεδρος του International Nature Film Festival της Vaasa Ilias Missyris.
Την Τελετή Έναρξης παρουσίασε ο Δημοσιογράφος και Παρουσιαστής της ΕΡΤ, Γιάννης Μούτσιος ενώ Έλληνες και ξένοι δημιουργοί καθώς και Εταιρίες Παραγωγής, βρίσκονταν στην αίθουσα για να στηρίξουν το Φεστιβάλ. Παρόντες ο πολυβραβευμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, οι βραβευμένοι σκηνοθέτες, Λευτέρης Χαρίτος, Βίκυ Μαρκολέφα, Δάφνη Ματζιαράκη, Σωτήρης Δανέζης, Θοδωρής Χονδρόγιαννος, ο διεθνούς φήμης Σκηνοθέτης Matthieu Rytz, και οι Σκηνθέτες Luca Vincent, Nico Marin Benitez, Domitilla Senni, Clement Pourtal, Jerome Brousse και άλλοι.
Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ είχε η Ευτυχία Αργυροπούλου, την επιμέλεια ο Μενέλαος Τζαβέλλας, βοηθός επιμελητή ήταν ο Κωστής Βαρελίδης, στο τεχνικό τμήμα και στην ευθύνη της ροής ήταν ο Πολυδεύκης Πολυδεύκη, τα trailer και τα video σκηνοθετήθηκαν από τον Αρτέμης Σαμοθράκη ενώ τα Media είχε αναλάβει η Τζένη Ιωάννου.
«Άρωμα Ηλείας» κατά την υποδοχή!
Έντονο «άρωμα» Ηλείας δόθηκε στην επίσημη τελετή έναρξης, με τις Ελληνικές Παραδοσιακές Φορεσιές Αιμιλία Γιαννοπούλου. Η αγάπη των ιδρυτών για την παράδοση και την ιστορία του τόπου μας, τους οδήγησε έπειτα από επισταμένη έρευνα στην κατασκευή παραδοσιακών φορεσιών πιστών αντιγράφων των αυθεντικών, μερικές εκ των οποίων παρουσιάστηκαν στο Μέγαρο Μουσικής, από νεαρά παιδιά, αγόρια και κορίτσια, δίνοντας το δικό τους μήνυμα για την διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, καθώς μέσα από την ποικιλία και πολυμορφία των φορεσιών προέβαλαν την ιστορία και την ιδιαιτερότητα κάθε τόπου.
Ξεχωριστές παράλληλες δράσεις
Στην υποδοχή, το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην Έκθεση Φωτογραφίας της Έλλης Αγιαννίδη με θέμα το νερό, 3d προβολές που με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού κάποιος βίωνε την εμπειρία μιας κατάδυσης, μια ευγενική χορηγία της ΕΛΟΠΥ καθώς και ένα welcome cocktail.
Τις εντυπώσεις «έκλεψε» η ειδική συλλογή φορεμάτων “Take me Home” από τον Οίκο Μόδας Τρανούλη, (Athena by Tranoulis), γυναίκες ντυμένες Καρυάτιδες που στέκονταν ακίνητες, σε μια μοναδική σύνδεση της μόδας που ανοίγεται με γενναιοδωρία σε νέα πεδία έκφρασης και ευαισθητοποίησης, ενώνοντας εαυτόν με την τέχνη, την οικολογική συνείδηση, την ορατότητα, την αλληλεγγύη.
Στο φουαγιέ, έξω από την αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος», εκτέθηκε κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ, το πορτοκαλί δελφίνι-κάδος απορριμμάτων. Μια ιδέα της Νατάσσας Κομνηνού, κτηνιάτρου και καθηγήτριας στο ΑΘΠ, προέδρου του ΑΡΙΩΝ, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης Δημήτρης Φόρτσας, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κόσμου για το τεράστιο πρόβλημα των πλαστικών σκουπιδιών στις θάλασσές μας.
Εξάλλου, δίπλα στην αίθουσα συναυλιών του Μεγάρου, ανέβηκε στα ύψη, στον γαλάζιο ουρανό της Αθήνας, το γιγάντιο πλοκάμι της Συμμαχίας Υψηλής Θάλασσας (HSA), ο ευγενικός γίγαντας των 8 μέτρων, η λαμπερή και χαρούμενη μασκότ που «χόρεψε» στο αεράκι, φέρνοντας το μήνυμα «Επικυρώστε τη Συνθήκη Ανοιχτής Θάλασσας τώρα!».
Στήριξαν το Φεστιβάλ…
Ελληνικά και ξένα συνεργεία κάλυψαν δημοσιογραφικά τη βραδιά. Το Our Ocean Film Festival πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής και διοργανώθηκε με την υποστήριξη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, της Ένωσης Ελλήνων Σκηνοθετών του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας.
Στο 1ο Our Ocean Film Festival παραχώρησαν ταινίες τους οι Anemon Production, Vaasa Wildlife Festival, CNN CineDoc – Greece, National Geographic, Aegean Film Festival, Camera Zizanio. Στην διάδοσή του, αμέριστη ήταν η υποστήριξη από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ, Athens Voice (official), Αθήνα9.84, Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΤ #ertproto Αθηνόραμα ενώ στην υλοποίηση βοήθησαν με τις ευγενικές τους προσφορές οι Fish from Greece, ΕΛΟΠΥ Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας, Μαρμαρίδης Έπιπλα.