FOLLOW US: facebook twitter

1ο Γυμνάσιο Πύργου: Δραστηριότητες στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+

Ημερομηνία: 11-09-2019 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”96524″ img_size=”full”][vc_column_text]Στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ με τίτλο «OpenDoors – OpenMindstotheFuture”(Ανοιχτές πόρτες –Ανοιχτά μυαλά στο μέλλον) το σχολείο μας αποτελεί εταίρος της σύμπραξης αυτής μαζί με σχολεία από Ισπανία, Πορτογαλία, Λιθουανία και Εσθονία για τα έτη 2018-2020.Οι στόχοι του προγράμματος αφορούν την υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών και μεθοδολογιών διδασκαλίας που προάγουν την ανακαλυπτική μάθηση με βιωματικό τρόπο από τους μαθητέςσε ένα ανοικτό εκπαιδευτικό περιβάλλον πέρα από τα στερεότυπα της σχολικής αίθουσας.Ειδικότερα, κάθε χώρα καλείται να εστιάσειστην αναζήτηση και εφαρμογή ενός νέου τρόπου διδασκαλίας και μάθησης στα  παρακάτω εκπαιδευτικά περιβάλλοντα:

-στο Μουσείο (Ελλάδα),

-στη Φύση (Λιθουανία),

-στην πόλη (Ισπανία)

-στον ευρύτερο χώρο του σχολείου (Πορτογαλία).

Συγκεκριμένα, για την σχολική χρονιά 2018-2019, αφού προηγήθηκε στο Ταλίν της Εσθονίας η πρώτη συνάντηση αντιπροσωπειών εκπαιδευτικών για τον καθορισμό των δραστηριοτήτων ανά χώρα, φιλοξενήσαμε με ενθουσιασμό στον Πύργο τον Μάρτιο,2019 τις ξένες αποστολές μαθητών και καθηγητών. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα περιελάμβανε ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο και στο μουσείο στην Αρχαία Ολυμπία, όπου και υλοποιήθηκε σχέδιο μαθήματος, καθώς επίσης και στο μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας στο Κατάκολο. Ιδιαίτερο σημείο αναφοράς αποτέλεσε η δραματοποίηση από μαθήτριες του σχολείου μας αποσπάσματος της τραγωδίας του Ευρυπίδη «Ελένη» σε χώρο μπροστά από το μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας με το εξής διαχρονικό αντιπολεμικό μήνυμα: «ΑΝΕΜΥΑΛΟΙ ΟΣΟΙ ΑΠΟΖΗΤΟΥΝ ΤΗ ΔΟΞΑ ΜΕ ΛΟΓΧΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΟΝΤΑΡΙΑ».

Μεταξύ άλλων, παρακολουθήσαμε πειράματα Φυσικών Επιστημών στο χώρο του σχολείου μας και στη συνέχεια νιώσαμε για λίγο φοιτητές επισκεπτόμενοι το Πανεπιστήμιο Πατρών. Περιηγηθήκαμε όλοι μαζί στην πόλη μας σε σημεία -σταθμούς για την εξέλιξη της στο χρόνο και γνωρίσαμε από κοντά την ιστορία της. Διασκεδάσαμε παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια κάθε χώρας, ενώ, τέλος, εμπνευσθήκαμε από τις αξίες και τα ιδανικά της Ελληνικής Επανάστασης του 1821μέσα από την ξεχωριστή εκδήλωση-εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στο θέατρο του σχολείου μας,με ιδιαίτερη αναφορά στους παραδοσιακούς χορούς.

Οι ξένες αποστολές γνώρισαν την ελληνική φιλοξενία και παράδοση. Η αμηχανία της πρώτης επαφής έδωσε τη θέση της σε αισθήματα δυνατής φιλίας κατά τον αποχωρισμό. Διαπιστώσαμε πως μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ανησυχίες για τον χώρο της εκπαίδευσης. Η διαφορετικότητά μας όχι μόνο δεν αποτέλεσε εμπόδιο, αλλά αντίθετα στάθηκε αφορμή για να καταρριφθούν στερεότυπα. Για να στεφθούν, όμως, με επιτυχία οι δράσεις του προγράμματος απαραίτητη προϋπόθεση υπήρξε η συνεργασία ενός μεγάλου δικτύου ανθρώπων τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά για την ανιδιοτελή προσφορά τους και τον ενθουσιασμό με τον οποίο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τον διευθυντή του σχολείου μας κ. Μπίρμπα Γεώργιο, την παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ αλλά και τον σύλλογο των καθηγητών και των εργαζομένων του σχολείου μας που υποστήριξαν τις δράσεις εξωστρέφειας του προγράμματος, τους γονείς των μαθητών μας που πρόθυμα φιλοξένησαν μαθητές από το εξωτερικό και, τέλος, τους ίδιους τους μαθητές μας που ανταποκρίθηκαν,πέρα από κάθε προσδοκία, στις απαιτήσεις του προγράμματος.

Το ταξίδι συνεχίστηκε τον Μάιο στη Λιθουανία, όπου οι μαθητές μας ετοίμασαν μια παρουσίαση με πέντε θεματικά αντικείμενα-σύμβολα της χώρας μας, χαρακτηριστικά για την μοναδικότητα της φύσης στην Ελλάδα. Μαθητές και εκπαιδευτικοί  ήρθαμε σε επαφή με τους ανθρώπους, την κουλτούρα και το εκπαιδευτικό σύστημα της Λιθουανίας. Κατά την διάρκεια αυτής της εκπαιδευτικής αποστολής  καταφέραμε να  επισκεφτούμε την πρωτεύουσα και όλες τις μεγάλες πόλεις της Λιθουανίας και να ξεναγηθούμε σε αξιόλογα μνημεία της. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουμε την ζωή των κατοίκων της σε ένα μικρό χωριό κοντά στη φύση.

Δε σταματάμε, όμως, εδώ. Το ταξίδι μας συνεχίζεται στις αρχές Οκτωβρίου, 2019 στην Ισπανία και την ερχόμενη άνοιξη στην Πορτογαλία. Με την ολοκλήρωση των δραστηριοτήτων σε όλες τις χώρες αποσκοπούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα της σχολικής ζωής τις εμπειρίες που θα αποκομίσουμε και να εμπλουτίσουμε την εκπαιδευτική διαδικασία με τα παιδαγωγικά οφέλη του προγράμματος διευρύνοντας τους ορίζοντες των μαθητών μας με σχέδια μαθήματος πέρα από τα στενά όρια του περιβάλλοντος της σχολικής αίθουσας.

Η παιδαγωγική ομάδα Erasmus+ αποτελείται από τους:

Μπίρμπα Γεώργιο (διευθυντής του σχολείου)

Δημόπουλο Νικόλαο (συντονιστής του προγράμματος)

Αργυροπούλου Μάγδα

Ασμή Λάζαρο

Δημητρουλοπούλου Γεωργία

Κλουκίνα Θεοδοσία

ΚουτσοβασίληΕλένη

Κουτσούκου Μαρία

Νικολαβγένη Βασιλική

Νικολακοπούλου Αιμιλία

Μιχοπούλου Χαραλαμπία

Μποσμή Αικατερίνη

Παπαδημητρίου Νικόλαος

Συλιβέστρου Λαμπρινή

Τσάμη Φωτεινή[/vc_column_text][vc_media_grid grid_id=”vc_gid:1568205857509-ac1e994e-0476-10″ include=”96525,96526,96527″][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia