FOLLOW US: facebook twitter

Κοντιάδης & Χατζής ομιλητές στη διαδικτυακή διημερίδα “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους”

Ημερομηνία: 10-03-2021 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Νέα, Πολιτισμός

Η «Πρωινή» σας παρουσιάζει καθημερινά τους ομιλητές που θα συμμετάσχουν στη διαδικτυακή διημερίδα για το 1821 με θέμα “1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους”, η οποία θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Μαρτίου. Στόχος μας είναι η πληρέστερη εφικτή κάλυψη της Ελληνικής Επανάστασης και της γέννησης του Ελληνικού Κράτους από όλες τις οπτικές, για αυτό και επιλέξαμε τη συμμετοχή ιστορικών και πολιτικών επιστημόνων που έχουν ασχοληθεί με όλες τις πτυχές της, ακόμα και με αυτές που είναι παραγνωρισμένες.

Ξενοφών Κοντιάδης

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως επίκουρος και εν συνεχεία αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014).

Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετακλήθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European ConstitutionalSciences (Hagen-Γερμανία) από το 2008. Συντονιστής του «Research Group on Constitution-Making and ConstitutionalChange» της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL) από το 2013. Co-Editor τηςεπιστημονικήςσειράς Routledge Series in Comparative Constitutional Change τουδιεθνούςεκδοτικούοίκου Routledge. Αντιπρόεδρος του European Institute for Social Security (2008-2011). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2005-2011). Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δι.Κ.Ε.Τε/ΟΤΟΕ από το 2014. SeniorExpert του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου FRANET του European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) από τον Απρίλιο του 2016. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2018 (επίσης την περίοδο 2000-2006).

Αριστείδης Χατζής

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών (Law &Economics) του University of Chicago και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασε νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία Θεσμών, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago (LL.M. 1994). Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του (με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Νομικής και Δικαστών Richard A. Posner (chair) και Frank H. Easterbrook, και του Καθηγητή Οικονομικών William M. Landes. Ο R.A. Posner είναι ο νομικός με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στην ιστορία της Νομικής Επιστήμης.

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής, τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής και τον Ιανουάριο του 2018 Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης (πρώην ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ καθώς και στο ΠΜΣ “Δίκαιο & Οικονομία” του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ από το 2006 είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994.

Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law &Economics (επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2003) ενώ το 2002 ήταν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for BetterRegulation. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues (IREF). Είναι επίσης μέλος των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη.

Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του Protagon, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, VICE, Ημερησία, Βοοκs’ Journal κ.α.) και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (NewYorkTimes, FinancialTimes, WallStreet Journal, Washington Post, CNBC, KoreaHerald κ.ά.)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος