FOLLOW US: facebook twitter

Το πρόγραμμα και οι ομιλητές της διαδικτυακής διημερίδας «1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους»

Ημερομηνία: 26-03-2021 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”130919″ img_size=”full”][vc_column_text]-Διαδικτυακή διημερίδα με τη συμμετοχή κορυφαίων πανεπιστημιακών από την Εφημερίδα Πρωινή στις 27 & 28 Μαρτίου

Ο εορτασμός των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση μας δίνει την ευκαιρία να αναστοχαστούμε πάνω στην πορεία του ελληνικού έθνους-κράτους και πώς αυτό συγκροτήθηκε και προχώρησε σε αυτούς τους δύο αιώνες.

Η εφημερίδα «Πρωινή» της Ηλείας, θέλοντας να συμβάλει στη δημόσια συζήτηση για το 1821 και την Εθνική Παλιγγενεσία, διοργανώνει διαδικτυακή διημερίδα με θέμα «1821: Η Επανάσταση και η γέννηση του ελληνικού κράτους». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 27 & 28 Μαρτίου, με τη συμμετοχή κορυφαίων ιστορικών, πανεπιστημιακών και συγγραφέων της χώρας, οι οποίοι θα καλύψουν όλο το φάσμα της Επανάστασης.

Οι εισηγήσεις θα περιλαμβάνουν την προετοιμασία της Επανάστασης και τη Φιλική Εταιρεία, τις ιδεολογικές επιρροές της Επανάστασης και πώς αυτές αποτυπώθηκαν στα Συντάγματα του Αγώνα, τις διαμάχες πολιτικών και στρατιωτικών κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, την προσωπικότητα και το έργο του πρώτου Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια, την προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, τη γέννηση του Ελληνικού Τύπου, τα δάνεια της Ανεξαρτησίας, κ.ά.

Η διημερίδα θα είναι δωρεάν για το κοινό και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας, καθώς και στο κανάλι της Πρωινής στο YouTube και στη σελίδα της Πρωινής στο Facebook.

Επίσης, η διημερίδα θα είναι «ανοιχτή» σε δημοσιογράφους και εκπροσώπους των ΜΜΕ, οι οποίοι θα έχουν και τη δυνατότητα να υποβάλουν τα ερωτήματά τους στους συμμετέχοντες εισηγητές.
Παρουσιάζει και συντονίζει ο φιλόλογος-δημοσιογράφος της εφημερίδας «Πρωινή», Παναγιώτης Φωτεινόπουλος.

*Παρακολουθήστε το teaser της διημερίδας:

[/vc_column_text][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=_vFjM1pkX2U”][vc_column_text]

Πρόγραμμα
Σάββατο 27 Μαρτίου (11:00)

• 11:00-11:20 Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Παν/μίου «Εισαγωγή στην Ελληνική Επανάσταση»

• 11:20- 11:40 Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης του Παν/μίου Πελ/σου, «Η Ελληνική Επανάσταση και το Διεθνές Περιβάλλον»

• 11:40-12:00 Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός και Δ/ντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, «Η προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης και η Φιλική Εταιρεία»

• 12:00-12:20 Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Παν/μίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, «Η περιπετειώδης πορεία των Συνταγμάτων του Αγώνα»

Σάββατο 27 Μαρτίου (18:00)

• 18:00-18:20 Φωτόπουλος Αθανάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Παν/μίου Πατρών, «Ο ρόλος των προεστών στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης»

• 18:20-18:40 Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Ιστορικός, «Πολιτική Συγκρότηση του Αγώνα στην Πελοπόννησο 1821-1825»

• 18:40-19:00 Πάνος Τριγάζης, συγγραφέας-ερευνητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό: «Ελληνική Επανάσταση και Διεθνής Αλληλεγγύη»

• 19:00-19:20 Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Ιστορικός, «H συμβολή του Καποδίστρια στην προετοιμασία της Επανάστασης – Διακυβέρνηση Καποδίστρια και αντιπολίτευση»

• 19:20-19:40 Άρης Σφακιανάκης, συγγραφέας, «Η λογοτεχνική αναπαράσταση του Καποδίστρια 19:20

• 19:40-20:00 Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, «Η προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

Κυριακή 28 Μαρτίου (17:20)

• 17:20-17:40 Nεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «Φιλελληνισμός και Φιλέλληνες: Μια συνοπτική αποτύπωση»

• 17:40-18:00 Αιμιλία Θεμοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών, «Η αντιμετώπιση της Ελληνικής Επανάστασης από την οθωμανική εξουσία: Πολιτική συγκυρία και δυναμική του Ισλάμ»

• 18:00-18:20 Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Αχαΐας, «Νεωτερικότητα και Επανάσταση»

• 18:20-18:40 Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Παν/μίου Αθηνών, «Η λογοκρισία στον ελληνικό επαναστατικό Τύπο»

• 18:40-19:00 Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Νομικής & Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, «We are all Greeks – Φιλοσοφία και Επανάσταση»

• 19:00-19:20 Κώστας Τζαβάρας, νομικός, βουλευτής Ηλείας και εισηγητής της πλειοψηφίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση 2019, «Η φιλελεύθερη διάσταση της Επανάστασης και πώς αποτυπώθηκε στα Συντάγματα του Αγώνα»

• 19:20-19:40 Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης, «Τα Συντάγματα του Αγώνα και τα Δάνεια της Ανεξαρτησίας: δύο παράλληλοι μηχανισμοί»

Τα βιογραφικά των ομιλητών

1. Πέτρος Πιζάνιας, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Ιονίου Παν/μίου «Εισαγωγή στην Ελληνική Επανάσταση»

Ο Πέτρος Θ. Πιζάνιας είναι Έλληνας ιστορικός, σήμερα ομότιμος καθηγητής του Τμήματος ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές Ιστορίας στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Ο Πέτρος Πιζάνιας υπηρέτησε ως λέκτορας και καθηγητής Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Υπήρξε κάτοχος Έδρας Unesco με θέματα διάδοσης της επιστημονικής έρευνας και διδασκαλίας της ιστορίας στο Πανεπιστήμιο των Τιράνων και την Σχολή του Αργυροκάστρου. Το 2015 εκλέχθηκε Ομότιμος Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Το 1998 ίδρυσε και μέχρι το 2014 διηύθυνε το Διαπανεπιστημιακό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «Ιστορία και τεκμηρίωση στις Βαλκανικές κοινωνίες», το οποίο αργότερα μετεξελίχθηκε σε διατμηματικό και μετονομάστηκε σε «Ιστορική έρευνα, Διδακτική και Νέες τεχνολογίες».

Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια του εξωτερικού, έχει οργανώσει εθνικά και διεθνή επιστημονικά συνέδρια, έχει πάρει μέρος σε άλλα και έχει δώσει πολλές επιστημονικές διαλέξεις. Το διάστημα 1980 έως 1986 διετέλεσε ερευνητής του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τραπέζης και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας για την ιστορία των τιμών, των μισθών και των ημερομισθίων στην Ελλάδα 19ος – 20ός αι., υπό την διεύθυνση του ιστορικού Σπύρου Ι. Ασδραχά. Κατά τη θητεία του στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου ανέλαβε την επιστημονική εποπτεία αρκετών ερευνητικών προγραμμάτων. Από το 2000 είναι επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας «Ο Ερμής των Νέων Ελλήνων».

Έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων, ενώ επιστημονικά άρθρα του έχουν δημοσιευτεί στα ελληνικά και διεθνή περιοδικά, όπως Τα Ιστορικά, Annales, Economies- Sociétés-Civilisations, Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης, κ. ά, όπως και σε διάφορα πρακτικά συνεδρίων.

Αντώνης Κλάψης | ΠΕΔιΣ - Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων

2. Αντώνης Κλάψης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας & Διεθνούς Οργάνωσης του Παν/μίου Πελ/σου, «Η Ελληνική Επανάσταση και το Διεθνές Περιβάλλον»

Ο Αντώνης Κλάψης είναι Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας και Διεθνούς Οργάνωσης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Είναι Επιστημονικός Συντονιστής του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκής Πολιτικής Οικονομίας και Διακυβέρνησης του ίδιου Τμήματος. Είναι διδάκτορας Διπλωματικής Ιστορίας του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχει διατελέσει Visiting Fellow στο Wilfried Martens Centre for European Studies στις Βρυξέλλες. Έχει εργαστεί ως Εμπειρογνώμονας στην Επιτροπή Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δράσης για τη Μετανάστευση.

Έχει επιμεληθεί την ιστορική τεκμηρίωση του Αρχείου Κινηματογραφικών Επικαίρων του Ελληνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου για τις χρονικές περιόδους 1944-1967 και 1974-1982. Είναι μέλος της Ελληνικής Ιστορικής Εταιρείας, της Ελληνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Ελληνικής Εταιρείας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, και του Ελληνικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων.

Στα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η ιστορία των διεθνών σχέσεων,  η διπλωματία και η οργάνωση της διεθνούς κοινωνίας, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, καθώς και η διαχρονική εξέλιξη της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής με έμφαση στην περιοχή των Βαλκανίων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι συγγραφέας οκτώ βιβλίων, έχει επιμεληθεί και συνεπιμεληθεί τρεις συλλογικούς τόμους, ενώ δεκάδες άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά (π.χ. Diplomacy and Statecraft, Journal of Imperial and Commonwealth History, Middle Eastern Studies κ.ά.) και σε συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

3. Δρ Στέφανος Καβαλλιεράκης, Ιστορικός και Δ/ντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία, «Η προετοιμασία της Ελληνικής  Επανάστασης και η Φιλική Εταιρεία» 

Ο Δρ. Στέφανος Καβαλλιεράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1977. Είναι Διευθυντής του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών-Ιδρύματος Βούρου Ευταξία από 1/12/2018.

Είναι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα των Μεσογειακών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου όπου ολοκλήρωσε και τη διδακτορική του διατριβή ως υπότροφος.

Είναι εισηγητής στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης όπου διδάσκει Πολιτιστική διαχείριση.

Αρθρογραφεί τακτικά στο ένθετο « Βιβλιοδρόμιο» των Νέων παρουσιάζοντας ιστορικά βιβλία καθώς και στη LIFO για ιστορικά ζητήματα. Συνέγραψε τα κείμενα για την παράσταση του Εθνικού Θεάτρου «Σπουδαία ερείπια: Η Ελλάδα με τα μάτια των ξένων ταξιδιωτών (16ος-19ος)». Παράλληλα είναι επιστημονικός σύμβουλος για τις παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου για το 1821.
Από τις εκδόσεις Εν Πλω κυκλοφορεί το βιβλίο του η “Περίκλειστη” Εκπαίδευση, Αθήνα , 2018 και από τις εκδόσεις Μεταίχμιο (2020) το τελευταίο του βιβλίο « Η προετοιμασία μιας Επανάστασης 1814-1821».

4. Πάνος Τριγάζης, συγγραφέας-ερευνητής και Πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό: «Ο λόρδος Βύρωνας και το φιλελληνικό κίνημα»

Ο Πάνος Τριγάζης γεννήθηκε στη Μίνθη Ολυμπίας το 1950. Είναι Οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, με μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Ανάπτυξη.  Συμμετέχει στο κίνημα της Αριστεράς από τα χρόνια της χούντας ως μέλος της ΚΝΕ και στη συνέχεια του ΚΚΕ. Από το 1982 ήταν μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και για λίγους μήνες το 1991 μέλος του Π.Γ. Μέλος του ΣΥΝ από την ίδρυσή του, της ΚΠΕ του κόμματος συνεχώς από το 1991 με ευθύνη για τις Διεθνείς Σχέσεις. Τον Φεβρουάριο του 2008 επανεκλέχτηκε στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή και στη συνέχεια ανέλαβε την ευθύνη για την Εξωτερική Πολιτική. Την περίοδο 1981-1991 υπήρξε Γ.Γ. της Ελληνικής Επιτροπής για την Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) και μέλος διεθνών φιλειρηνικών οργανώσεων. Εξακολουθεί να συμμετέχει στο Ευρωπαίκό Δίκτυο για την Ειρήνη και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Υποψήφιος Δήμαρχος Βύρωνα στις εκλογές του 1998 και υποψήφιος Βουλευτής στην Β’ περιφέρεια της Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2012. Συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά κοινωνικές οργανώσεις. Είναι πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ), πρόεδρος του Συνδέσμου «Μπάιρον» για τον φιλελληνισμό και τον πολιτισμό. Μέλος του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ.   Ζει στο Βύρωνα. Είναι παντρεμένος με την Μένια Παπαπερικλή κι έχουν ένα γιο, τον Νίκο.

Από τις εκδόσεις Ταξιδευτής κυκλοφορούν τα βιβλία του:

«Μπάιρον εναντίον Έλγιν», (2004)

«Αγαπητέ Αϊνστάιν», (με τον Ε.Παπαδημητρίου, 2005)

“80 ΩΡΕΣ ΣΕ ΠΥΡΙΝΟ ΚΛΟΙΟ – Οδοιπορικό στις φλόγες της Ηλείας”, (2008)

“TINA IS DEAD”, (2010)

Ο ιστορικός Αθ. Φωτόπουλος κάνει στο thebest αποτίμηση του 1821 και θυμίζει: "Στην Πάτρα ο Γερμανός κήρυξε την έναρξη του Αγώνα"

5. Φωτόπουλος Αθανάσιος, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας του Παν/μίου Πατρών, «Ο ρόλος των προεστών στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης»

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

6. Άγγελος Κουτσολαμπρόπουλος, Ιστορικός, «Πολιτική Συγκρότηση του Αγώνα στην Πελοπόννησο 1821-1825»

Η πολιτική της συναίνεσης. ΞΕΝΟΦΩΝ Ι.ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ – Ανανεωτική Αριστερά

7. Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Παν/μίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, «Η περιπετειώδης πορεία των Συνταγμάτων του Αγώνα»

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου.

Γεννήθηκε το 1967 στη Χαϊδελβέργη. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στο Μόναχο. Δικηγόρος Αθηνών από το 1992. Δίδαξε στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ως επίκουρος και εν συνεχεία αναπληρωτής Καθηγητής) από το 1998 και στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου από το 2004, όπου εκλέχθηκε το 2006 πρωτοβάθμιος Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας. Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (2008-2010) και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών (2010-2014).

Τον Σεπτέμβριο του 2016 μετακλήθηκε στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου. Από το 1995 Επιστημονικός Διευθυντής και από το 2006 Πρόεδρος Δ.Σ. του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, θέση στην οποία διαδέχθηκε τον δάσκαλό του, συνταγματολόγο Δημήτρη Θ. Τσάτσο. Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Institute for European ConstitutionalSciences (Hagen-Γερμανία) από το 2008. Συντονιστής του «Research Group on Constitution-Making and ConstitutionalChange» της Διεθνούς Ένωσης Συνταγματικού Δικαίου (IACL) από το 2013. Co-Editor τηςεπιστημονικήςσειράς Routledge Series in Comparative Constitutional Change τουδιεθνούςεκδοτικούοίκου Routledge. Αντιπρόεδρος του European Institute for Social Security (2008-2011). Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (2005-2011). Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Δι.Κ.Ε.Τε/ΟΤΟΕ από το 2014. SeniorExpert του Εθνικού Σημείου Επαφής του Δικτύου FRANET του European Union Agency for Fundamental Rights (FRA) από τον Απρίλιο του 2016. Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου από το 2018 (επίσης την περίοδο 2000-2006).

Αριστείδης Ν. Χατζής

8. Αριστείδης Χατζής, Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών του Παν/μίου Αθηνών, «Η λογοκρισία στον ελληνικό επαναστατικό Τύπο»

Ο Αριστείδης Χατζής είναι Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Δικαίου & Οικονομικών (Law &Economics) του University of Chicago και Διευθυντής Ερευνών στο Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ).

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1967. Τελείωσε το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Π.Θ.) το 1985 και σπούδασε νομικά από το 1985 έως το 1989 στο Τμήμα Νομικής του Α.Π.Θ. Συνέχισε σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδάζοντας Ιστορία Θεσμών, Φιλοσοφία και Κοινωνιολογία του Δικαίου στο Α.Π.Θ. (1989-1993) και Θεωρία του Δικαίου και Οικονομική Ανάλυση του Δικαίου στη Νομική Σχολή του University of Chicago (LL.M. 1994). Το 1999 έλαβε το διδακτορικό του (με τίτλο An Economic Theory of Greek Contract Law) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Νομικής και Δικαστών Richard A. Posner (chair) και Frank H. Easterbrook, και του Καθηγητή Οικονομικών William M. Landes. Ο R.A. Posner είναι ο νομικός με τον μεγαλύτερο αριθμό αναφορών στην ιστορία της Νομικής Επιστήμης.

Το Νοέμβριο του 2000 εξελέγη Λέκτορας, το Μάιο του 2005 Επίκουρος Καθηγητής, τον Απρίλιο του 2011 Αναπληρωτής Καθηγητής και τον Ιανουάριο του 2018 Καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου και Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης (πρώην ΜΙΘΕ) του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, ως επισκέπτης καθηγητής, στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή του ΕΚΠΑ καθώς και στο ΠΜΣ “Δίκαιο & Οικονομία” του Πανεπιστημίου Πειραιώς ενώ από το 2006 είναι μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ.Είναι δικηγόρος, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης από το 1992 και του American Bar Association από το 1994.

Το Σεπτέμβριο του 2001 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της European Association of Law &Economics (επανεξελέγη για δεύτερη θητεία το 2003) ενώ το 2002 ήταν ο τοπικός οργανωτής του 19ου ετήσιου συνεδρίου της. Τον Ιούνιο του 2005 εξελέγη μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της Society of European Contract Law και τον Ιανουάριο του 2006 μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του European Network for BetterRegulation. Από τον Οκτώβριο του 2017 είναι Fellow του Institute for Research in Economics and Fiscal Issues (IREF). Είναι επίσης μέλος των Επιστημονικών Συμβουλίων του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και του Ινστιτούτου για τη Δικαιοσύνη και την Ανάπτυξη.

Είναι τακτικός συνεργάτης της εφημερίδας Καθημερινή και του Protagon, έχει αρθρογραφήσει σε εφημερίδες και έντυπα στην Ελλάδα (Τα Νέα, Το Βήμα, Ελευθεροτυπία, VICE, Ημερησία, Βοοκs’ Journal κ.α.) και σε μεγάλα ξένα μέσα ενημέρωσης (NewYorkTimes, FinancialTimes, WallStreet Journal, Washington Post, CNBC, KoreaHerald κ.ά.)

Υπουργείο Παιδείας: για τις αμοιβές μελών ΔΕΠ στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών | Alfavita

9. Σία Αναγνωστοπούλου, Καθηγήτρια Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και βουλευτής Αχαΐας, «Νεωτερικότητα και Επανάσταση»

Η Αθανασία (Σία) Αναγνωστοπούλου είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα.Πήρε πτυχίο από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών όπως και πτυχίο στην Τουρκική γλώσσα και τον πολιτισμό από το INALCO (Institut National des Langues Orientales) στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σορβόννη Paris-I στο Παρίσι και πήρε το διδακτορικό της πάνω στην Ιστορία από την Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), επίσης στο Παρίσι.

Ήταν επί 9 χρόνια (1995-2004) καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και από το 2004 διδάσκει στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έχει διδάξει, ως επισκέπτρια καθηγήτρια, σε Πανεπιστήμια στην Ευρώπη και την Αμερική, ενώ διαθέτει συγγραφικό έργο. Γνωρίζει τρεις γλώσσες: Γαλλικά, Αγγλικά, Τουρκικά.

Εξελέγη βουλευτής Αχαΐας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο του 2015, τον Σεπτέμβριο του 2015 και τον Ιούλιο του 2019.Έχει διατελέσειΑναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών, αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας Σεπτέμβριος και Αναπληρώτρια Υπουργός Εξωτερικών. Είναι μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ όπως και μέλος του ΔΣ της «Αυγής» και του ραδιοφώνου «στο Κόκκινο».Είναι μέλος του ΔΣ του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς και των ΑΣΚΙ. Αρθρογραφεί στις εφημερίδες «Αυγή» και «Εποχή». Είναι μέλος της Πανευρωπαϊκής Επιτροπής της Ακαδημίας για την Ευρωπαϊκή Ιστορία που έχει συγκροτηθεί στο Παρίσι από το Transform! Europe.

Είναι Αναπληρώτρια Τομεάρχης Εξωτερικών για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Άρης Σφακιανάκης: «Αντιμετωπίζω με χιούμορ τη ζωή» | Typosthes

10. Άρης Σφακιανάκης, συγγραφέας, «Η λογοτεχνική αναπαράσταση του Καποδίστρια»

Ο Άρης Σφακιανάκης γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα, “Όταν βρέχει και φορά παπούτσια κόλετζ”, κυκλοφόρησε το 1981 από τις εκδόσεις Κέδρος. Από τις ίδιες εκδόσεις κυκλοφόρησε το 1984 το δεύτερο βιβλίο του, “Οι παράξενες συνήθειες της οικογένειας Μόρφη”, το 1990 το τρίτο βιβλίο του “Ο τρόμος του κενού”, το 1993 το τέταρτο βιβλίο του, “Η νόσος των κινέζικων εστιατορίων”. To 1998 κυκλοφόρησε το πέμπτο βιβλίο του, με τον τίτλο “Δεν ήξερες… δεν ρώταγες!”. Το μυθιστόρημα αυτό υπήρξε το πρώτο μιας τριλογίας που συνεχίστηκε με το “Μπέιμπι Σίτινγκ”. Ακολούθησαν τα βιβλία “Το περσικό φιλί” (2004), “Μητροπόλεις, ιστορίες, παράδεισοι” (Ελληνικά Γράμματα, 2006) “Η μοναξιά δεν μου ταιριάζει” (2008) και “Ου μπλέξεις (2011)”. Συνέχισε με το “Παντρεμένες” (2013) και Έξοδος”, (2016). Έχει ασχοληθεί με τη μετάφραση και το σενάριο.

Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Στη σκιά του Κυβερνήτη» κυκλοφόρησς πέρυσι από τις εκδόσεις Κέδρος και πρόκειται για τη μυθιστορηματική βιογραφία του πρώτου Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους, Ιωάννη Καποδίστρια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

11. Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Ιστορικός, «H συμβολή του Καποδίστρια στην προετοιμασία της Επανάστασης – Διακυβέρνηση Καποδίστρια και αντιπολίτευση»

Ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης γεννήθηκε το 1975 στο Ναύπλιο. Έκανε σπουδές στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με ειδίκευση στην Ιστορία απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Παρακολούθησε Βυζαντινή και Οικονομική Ιστορία στο King College ως επισκέπτης φοιτητής. Ασχολείται με τη συγγραφή βιβλίων ιστορικού και πολιτικού περιεχομένου, ενώ άρθρα και μελέτες του έχουν κατά καιρούς δημοσιευτεί σε έγκριτες εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά. Ανήκει στην ομάδα των μελετητών που οργάνωσαν την αναβάθμιση του Πολεμικού Μουσείου Καλπακίου, φέρνοντάς το στη σημερινή του μορφή. Είναι συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, μεταξύ των οποίων η βιογραφία του Περικλή και του Ιωάννη Καποδίστρια. Οι βιογραφίες περιλήφθηκαν τόσο στο συλλογικό έργο του ΣΚΑΪ «Μεγάλοι Έλληνες» όσο και στη σειρά «Ηγέτες» της Καθημερινής. Παράλληλα αρθρογραφεί τακτικά σε περιοδικά και εφημερίδες κυρίως για ιστορικά θέματα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα στον ιδιωτικό τομέα.

Συγγραφικό έργο | Κώστας Δουζίνας

12. Κώστας Δουζίνας, Καθηγητής Νομικής &  Πολιτικής Φιλοσοφίας στο  Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς, «We are all Greeks – Φιλοσοφία και Επανάσταση»

Ο Κώστας Δουζίνας είναι καθηγητής Νομικής και Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και ιδρυτής του Birkbeck Institute for the Humanities. Εκπόνησε το διδακτορικό του στο London School of Economics και στη συνέχεια δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Middlesex, Lancaster, Princeton, Πράγας, Αθηνών, Πεκίνου, κ.ά.

Κατά την περίοδο 2015-2019 διετέλεσε Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια Α’ Πειραιά, Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων (2015-2019) και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (2015-2019).

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος των Νομικών Σχολών του Birkbeck και του Πανεπιστημίου Κύπρου και της θεωρητικής σχολής των Κριτικών Νομικών Σπουδών (Critical Legal Studies) και έχει διατελέσει πρόεδρος της Νομικής Σχολής, Κοσμήτορας και αντιπρύτανης του Κολεγίου Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Διδάσκει ως επισκέπτης καθηγητής στο PUC Rio de Janeiro και στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Δικαιοσύνης στο Sydney της Αυστραλίας και διευθύνει το περιοδικό Law and Critique και τον εκδοτικό οίκο Birkbeck Law Press.

Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 15 βιβλία σε θέματα νομικής και πολιτικής φιλοσοφίας, συνταγματικού δικαίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αισθητικής και κριτικής θεωρίας. Το έργο του έχει τιμηθεί με πολλές διεθνείς διακρίσεις και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε 12 γλώσσες.

Γράφει στην εφημερίδα Guardian και σε άλλες ευρωπαϊκές εφημερίδες και ιστοσελίδες, ενώ έχει μόνιμη στήλη στην Εφημερίδα Συντακτών (Πολιτικά και Φιλοσοφικά Επίκαιρα) και είναι μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Επίσης είναι Πρόεδρος του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς.

13. Ιάκωβος Μιχαηλίδης, καθηγητής Ιστορίας του ΑΠΘ, «Η προσωπικότητα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη»

File:Emilia Themopoulou 2009 09 17.jpg - Wikimedia Commons

14. Αιμιλία Θεμοπούλου, Αναπλ. Καθηγήτρια Οθωμανικής Ιστορίας του Παν/μίου Αθηνών, «Η αντιμετώπιση της Ελληνικής Επανάστασης από την οθωμανική εξουσία: Πολιτική συγκυρία και δυναμική του Ισλάμ»

Προκήρυξη 16 θέσεων για τα νοσοκομεία Πύργου και Αμαλιάδας- Τερματίζει την περίοδο τριβών και εντάσεων - PatrisNews - Εφημερίδα Πατρίς Ηλείας

15. Κώστας Τζαβάρας, νομικός, βουλευτής Ηλείας και εισηγητής της πλειοψηφίας στη Συνταγματική Αναθεώρηση 2019, «Η φιλελεύθερη διάσταση της Επανάστασης και πώς αυτή αποτυπώθηκε στα Συντάγματα του Αγώνα»

Γεννήθηκε και ζει στον Πύργο. Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου (D.Ε Α) στο Κοινωνικό Δίκαιο (Droitsocial) από το Πανεπιστήμιο PARISX-NANTERRE των Παρισίων, πτυχίου στον τομέα του Δικαίου από το Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου PARISI (PΑΝΤΗΕΟΝ), καθώς και πτυχίου στην Κοινωνιολογία (LICENSE) από το Πανεπιστήμιο PARISX-NANTERRE. Γνωρίζει πολύ καλά Γαλλικά και Αγγλικά. Εξελέγη Βουλευτής Ν. Ηλείας με το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ στις εκλογές του 2007, 2009, 2012 , 25/1/2015 και 20/9/2015. Στις 21 Ιουνίου 2012 ανέλαβε καθήκοντα Αναπληρωτή Υπουργού Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού. Διατέλεσε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της ΝΔ (2009) και Τομεάρχης Πολιτικής Ευθύνης Δικαιοσύνης (2011). Συμμετέχει ως μέλος στις ακόλουθες Επιτροπές:

Διαρκής Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων

Διαρκής Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

Ειδική Μόνιμη Επιτροπή παρακολούθησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος

Συμμετέχει ως Πρόεδρος στη Διακομματική Επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στο παρελθόν συμμετείχε ως μέλος στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, στη Διακομματική Επιτροπή για την Εξέταση του Σωφρονιστικού Συστήματος και των Συνθηκών Διαβίωσης των Κρατουμένων, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Οδικής Ασφάλειας, στην Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Δεοντολογίας, στην Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της υπόθεσης SIEMENS. Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ποινικολόγων. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Πύργου 1999-2002, πρώτος σε σταυρούς προτίμησης από όλους τους εκλεγέντες. Διατέλεσε Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας επί δύο συνεχείς θητείες. Έχει διοργανώσει ημερίδες και συνέδρια γενικού ενδιαφέροντος (Δίκαιο Περιβάλλοντος, Ναρκωτικά, Φιλοσοφία Δικαίου, Αναθεώρηση του Συντάγματος κ.ά.) στον Πύργο και στην Αρχαία Ολυμπία. Έχει αρθρογραφήσει σε τακτική βάση στις εφημερίδες του Πύργου ΠΡΩΙΝΗ («Τα εν Δήμω μη εν Οίκω»), ΠΑΤΡΙΣ («Αντιλογίες») και ΑΥΓΗ. Είναι μέλος κινήσεων και σωματείων με σκοπό τη βελτίωση ποιότητας ζωής και την προώθηση λύσεων στα τοπικά προβλήματα (Διεπιστημονική Κίνηση Πύργου, Επιτροπή Πρωτοβουλίας για τη διεκδίκηση Πανεπιστημιακής Σχολής στην Ηλεία, Σύλλογος Πυργίων ο “Άγιος Χαράλαμπος” κ.ά.). Εργάστηκε ως δικηγόρος στο Πρωτοδικείο του Πύργου και στο Εφετείο της Πάτρας (1980-2007).

Είναι παντρεμένος με την εκπαιδευτικό Δήμητρα Καχτίτση και πατέρας δύο παιδιών, του Γιώργου, Πτυχιούχου Νομικής και Πολιτικών Επιστημών των Πανεπιστημίων Αθηνών και Παρισίων, και της Μελίνας, Πτυχιούχου Νομικής και Ποινικού Δικαίου των Πανεπιστημίων Κομοτηνής και Αθηνών.

Verfassungsblog on Twitter: "“The decision of the German Constitutional Court essentially promises a Union that is financially passive in the context of international economy and economically unequal within itself.” EVANGELOS VENIZELOS on

16. Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ και πρώην αντιπρόεδρος Κυβέρνησης

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Είναι παντρεμένος από το 1980 με τη δικηγόρο Βασιλική Μπακατσέλου, με την οποία έχει μία κόρη, την Ελβίνα, επίσης δικηγόρο. Αμέσως μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας, το Σεπτέμβριο του 1974, εισάγεται στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Ένωσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1977) και της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδος (1975).

Αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1978 και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο των  Παρισίων  ( Paris II) . Το 1980 αναγορεύθηκε Διδάκτωρ Νομικής στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου το 1984 εκλέχθηκε υφηγητής και στη συνέχεια καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου. Παράλληλα άσκησε το λειτούργημα του δικηγόρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στον Άρειο Πάγο. Σήμερα διατηρεί την ιδιότητα του καθηγητή του  Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του δικηγόρου στα ανώτατα δικαστήρια.

Στην ακαδημαϊκή του πορεία, ο Ευ. Βενιζέλος δημοσίευσε μεγάλο αριθμό μελετών, μονογραφιών, σχολίων σε δικαστικές  αποφάσεις και διδακτικών συγγραμμάτων . Έχουν επίσης κυκλοφορήσει άρθρα, δοκίμια και  βιβλία του για διάφορα πολιτικά ζητήματα: το ρόλο των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις μοντέρνες δημοκρατίες, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, την ελληνική εξωτερική πολιτική, την πολιτιστική πολιτική, τις πολιτικές ανάπτυξης, τη διαχείριση του δημοσίου χρέους  κ.ά. Κατάλογος δημοσιευμάτων (μελετών, βιβλίων κ.ο.κ) του Ευάγγελου Βενιζέλου είναι διαθέσιμος στην προσωπική του ιστοσελίδα www.evenizelos.gr. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και μέλος της Επιτροπής Τοπικής Ραδιοφωνίας (ανεξάρτητη αρχή αρμόδια για την εποπτεία των ραδιοφωνικών σταθμών).Τον Οκτώβριο του 1993 εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην  Α’ Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, θέση που διατήρησε  σε όλες τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις (1996, 2000, 2004, 2007, 2009 και 2012 /Μάιος, 2012/ Ιούνιος, 2015/Ιανουάριος ,2015/Σεπτέμβριος). Ως  βουλευτής, ήταν ο γενικός εισηγητής της Αναθεώρησης του Ελληνικού Συντάγματος του 2001 (1995 – 2001). Από το 1993 έχει υπηρετήσει σε διάφορες υπουργικές θέσεις.

Υφυπουργός Προεδρίας της Κυβέρνησης και στη συνέχεια Υπουργός  Τύπου και Μ.Μ.Ε. – Κυβερνητικός Εκπρόσωπος (1993-1995), Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών (1995-1996), Υπουργός Δικαιοσύνης (1996), Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού (1996-1999), Υπουργός Ανάπτυξης ( Ενέργειας, Βιομηχανίας, Εμπορίου, Τουρισμού και Τεχνολογίας 1999-2000), για δεύτερη φορά Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος και για το συντονισμό της προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων ΑΘΗΝΑ 2004, (2000-2004), Υπουργός Εθνικής Άμυνας (2009-2011), Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών (2011-2012). Ο Ευ. Βενιζέλος διετέλεσε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ. Στις 18 Μαρτίου 2012 εξελέγη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με άμεση ψηφοφορία της κοινωνικής βάσης. Στις 25 Ιουνίου του 2013, ο Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25.1.2015.

Η θητεία του Ευ. Βενιζέλου ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως ο ίδιος ζήτησε μετά τις εκλογές της 25.1.2015, έληξε στις 14 Ιουνίου 2015 με τη διεξαγωγή του 10ου συνεδρίου και την εκλογή του νέου Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής ομάδας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την εκτέλεση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ (2017-2019).

17. Nεκτάριος Φαρμάκης, περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, «Φιλελληνισμός και Φιλέλληνες: Μια συνοπτική αποτύπωση»

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia