FOLLOW US: facebook twitter

17η Ευρωπαϊκή Νύχτα χωρίς Ατυχήματα σε Πύργο και Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 01-11-2023 | Συντάκτης:

Πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς»

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας

Το Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023, οδηγοί σε Πύργο και Αμαλιάδα αλλά και σε ολόκληρη την χώρα, ενημερώθηκαν για τους κινδύνους της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ κατά τη διάρκεια της «17ης Ευρωπαϊκής Νύχτας χωρίς Ατυχήματα», της ετήσιας βραδιάς – θεσμό του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει κοινό και οδηγούς με κεντρικό μήνυμα «αλκοόλ και η οδήγηση δεν πάνε μαζί».


Η κατανάλωση αλκοόλ πριν την οδήγηση αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων τροχαίων και σοβαρών τραυματισμών, με τα περιστατικά να αυξάνονται σημαντικά μετά τη νυχτερινή διασκέδαση του Σαββατοκύριακου, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες. Τουλάχιστον 4.000 θάνατοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση ετησίως εάν εξαλειφόταν η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ασφάλειας Μεταφορών (ETSC).

Η δράση διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» από το 2007, ταυτόχρονα με αντίστοιχες δράσεις σε χώρες της Ευρώπης. Η δράση υλοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό «Responsible Young Drivers», που εμπνεύσθηκε την «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» με την υποστήριξη της ΕΕ, την Ελληνική Αστυνομία, τις Υπηρεσίες της Τροχαίας ανά την επικράτεια, δεκάδων φορέων και Οργανισμών εθνικής και τοπικής εμβέλειας και το Δίκτυο Εθελοντών του Ινστιτούτου.

Η φετινή «Ευρωπαϊκή Νύχτα Χωρίς Ατυχήματα» πραγματοποιήθηκε συνολικά σε τριανταπέντε (35) σημεία διασκέδασης πανελλαδικά, σε 32 πόλεις στην Περιφέρεια μεταξύ αυτών σε Πύργο και Αμαλιάδα.

Εθελοντές του Ινστιτούτου βρέθηκαν έξω από τα επιλεγμένα σημεία διασκέδασης προτρέποντας στους θαμώνες, που έφταναν για να διασκεδάσουν το βράδυ, να επιλέξουν το άτομο που θα αναλάβει να είναι ο «Οδηγός της Παρέας». Εκείνος ή εκείνη που αποδεχόταν αυτόν το «ρόλο» (α) φορούσε ένα ειδικό βραχιολάκι (β) δεσμευόταν να μην καταναλώσει αλκοόλ κατά τη διάρκεια της βραδιάς και (γ) κατά την έξοδό από το κέντρο πραγματοποιούσε, ένα φιλικό αλκοτέστ ώστε να επιβεβαιωθεί η τήρηση της υπόσχεσης να μην καταναλώσει αλκοόλ και για να επιστρέψει την παρέα του πίσω με ασφάλεια. Εφόσον είχε τηρήσει την υπόσχεσή του ο «Οδηγός της παρέας» επιβραβευόταν με όμορφα αναμνηστικά δώρα ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, οι εθελοντές μας τον συμβούλευσαν να αφήσει το όχημά του και να γυρίσει σπίτι του με ταξί.

Ελπιδοφόρο μήνυμα και φέτος πως ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό των συμμετεχόντων, το 42%, καταγράφηκε με ΜΗΔΕΝΙΚΟ αλκοτέστ (56% άνδρες – 44% γυναίκες), ενώ αντίστοιχα πέρυσι οι μετρήσεις με μηδενικό αλκοτέστ ήταν σε λίγο καλύτερα επίπεδα αγγίζοντας το 49,5%.
Το 85,5% των Οδηγών της Παρέας βρέθηκαν κάτω από το νόμιμο όριο του 0,25 mg/l (και αντίστοιχα 0,10 για επαγγελματίες, νέους οδηγούς και δικυκλιστές) που ορίζει ο ΚΟΚ και επιβραβεύτηκαν με όμορφα αναμνηστικά δώρα.

Η δράση φέτος πραγματοποιήθηκε με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με την αρωγή της ΕΛ.ΑΣ. και τη συμβολή της Τροχαίας στις κατά τόπους εκδηλώσεις.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

mycoast
olympia