FOLLOW US: facebook twitter

164.765 Ηλείοι στην κάλπη των αυτοδιοικητικών εκλογών!

Ημερομηνία: 06-10-2023 | Συντάκτης:

Η  ΠΕ Ηλείας ολοκλήρωσε την αποστολή του εκλογικού υλικού στους δήμους

Πώς θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου toxotis1000@gmail.com


164. 765 Ηλείοι – 1834 εκλογείς λιγότεροι σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του Μάιου 2023- , καλούνται την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 να προσέλθουν στις κάλπες, στα 432 εκλογικά τμήματα,  για να εκλέξουν τις νέες αυτοδιοικητικές αρχές στους 7 δήμους της Ηλείας και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Ο χρόνος τέλεσης των εκλογών μετρά αντίστροφα και όλες οι προετοιμασίες εκ μέρους της Περιφέρειας και των δήμων βρίσκονται στην τελική ευθεία.

Συνολικά 4.275  υποψήφιοι  δημοτικοί σύμβουλοι και  149 υποψήφιοι  περιφερειακοί σύμβουλοι, θα ζητήσουν την ψήφο του Ηλείων πολιτών την Κυριακή .  συνδυασμούς, ενώ σε ότι αφορά τους δήμους, στη μάχη του σταυρού θα ριχτούν 26 παρατάξεις.  Οι δήμοι Πύργου και Ήλιδας έχουν πέντε συνδυασμούς, ο δήμος Ζαχάρως  τέσσερις και οι δήμοι  Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Πηνειού και Ανδραβίδας Κυλλήνης από τρεις ο καθένας .

Η Π.Ε Ηλείας τις προηγούμενες ημέρες, παρέλαβε όλο το εκλογικό υλικό καθώς και νέες κάλπες και παραβάν και χθες ολοκληρώθηκε η προώθησή τους στους δήμους σε ότι αφορά τις δημοτικές εκλογές ( τελευταίος παρέλαβε τα ψηφοδέλτια ο δήμος Πηνειού το μεσημέρι της Πέμπτης- και στη συνέχεια οι δήμοι θα το αποστείλουν στα εκλογικά τμήματα ευθύνης τους. Την ευθύνη για την διενέργεια των περιφερειακών εκλογών έχει για τον νομό μας η ΠΕ Ηλείας.  Όπως ανέφερε χθες μιλώντας στην Πρωινή η Δ.ντρια του τμήματος εκλογών κ. Σίσσυ Νικολάου, τα πάντα είναι έτοιμα για την εκλογική διαδικασία στην Ηλεία και όλο το εκλογικό υλικό έχει αποσταλεί στους δήμους.

Σε περίπτωση που κανένας συνδυασμός δεν πλειοψηφήσει, η  εκλογική διαδικασία θα επαναληφθεί την Κυριακή 15 του μηνός. Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των ΟΤΑ μετά την εφαρμογή, κατά τις προηγούμενες αυτοδιοικητικές του 2019, του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής. Επιτυχών θεωρείται ο συνδυασμός που θα πλειοψηφήσει με ποσοστό μεγαλύτερο του 43% του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Είσοδο στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο εξασφαλίζει ο συνδυασμός που στον α’ γύρο έλαβε ποσοστό τουλάχιστον 3%.

Οι νέες Αρχές θα εγκατασταθούν την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους, που θα είναι πενταετής, θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028.

Σε ότι αφορά τα αποτελέσματα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, αυτά αναμένεται να βγουν νωρίτερα από το Μάιο του 2019, όπως έγινε στις πρόσφατες εθνικές εκλογές. Το 2019, τα πρώτα αποτελέσματα βγήκαν στις 21:30, ωστόσο, αυτή τη φορά, θα έχουμε ένα ασφαλές αποτέλεσμα πιο νωρίς, όπως έγινε και στις εθνικές εκλογές, λόγω των tablets με τα οποία θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα πιο γρήγορα και θα γίνεται η ενσωμάτωση.

Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου είχαμε την πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος γύρω στις 20:30, δηλαδή περίπου μία ώρα ή και λίγο περισσότερο, από τη στιγμή που έκλεισαν οι κάλπες. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να αναμένουμε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, όπου σημειωτέον οι κάλπες ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το βράδυ.


Πόσοι ψηφίζουν ανά δήμο

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ-ΚΥΛΛΗΝΗ – 20.832

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ – 14.790

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ – 17.672

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ – 12.199

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ – 32.917

ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ – 16.947

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ – 49.408

ΣΥΝΟΛΟ ΕΚΛΟΓΕΩΝ  164.765

Πόσους σταυρούς βάζω για τους δήμους της Ηλείας

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ ( μέχρι 4 σταυρούς)

Δ.Ε. Πύργου:  22

Δ.Ε. Ωλένης:  3

Δ.Ε. Ιάρδανου: 2 (3)

Δ.Ε. Βώλακα:  2 (2)

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ: 25 (μέχρι 4 σταυρούς)

Δ.Ε. Αμαλιάδας: 22

Δ.Ε. Πηνείας: 3

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ:  25 (μέχρι 4 σταυρούς)

Δ.Ε. Βουπρασίας: 12

Δ.Ε. Λεχαινών:  5

Δ.Ε. Ανδραβίδας: 4

Δ.Ε. Κάστρου-Κυλλήνης: 4

ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ: 25 (μέχρι 4 σταυρούς)

Δ.Ε. Γαστούνης:  13

Δ.Ε. Βαρθολομιού: 7

Δ.Ε. Τραγανού:  5

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ: 25 (μέχρι 4 σταυρούς)

Δ.Ε. Αρχαίας Ολυμπίας: 15

Δ.Ε. Φολόης: 5

Δ.Ε. Λασιώνος: 3

Δ.Ε. Λαμπείας: 2

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ-ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ: 25 (μέχρι 4 σταυρούς)

Δ.Ε. Σκιλλούντος:  20

Δ.Ε. Αλιφείρας: 3

Δ.Ε. Ανδριτσαίνης: 2

ΔΗΜΟΣ ΖΑΧΑΡΩΣ:   19 (μέχρι 3 σταυρούς)

Δ.Ε. Ζαχάρως: 16

Δ.Ε. Φιγαλείας 3

Πώς θα γίνει η μετάδοση αποτελεσμάτων

Η  μετάδοση των αποτελεσμάτων της αρχικής και της επαναληπτικής ψηφοφορίας (α’ και β’ γύρου) των εκλογών των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, της 8ης και 15ης Οκτωβρίου έτους 2023,  θα γίνεται απευθείας από την πύλη του Υπουργείου Εσωτερικών όπως ακριβώς έγινε και στις εθνικές εκλογές του Μαίου 2023.

Ειδικότερα:

1. Αμέσως μετά το πέρας της διαλογής των ψήφων υπέρ των περιφερειακών συνδυασμών και υπέρ των δημοτικών συνδυασμών, ο δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει στο Υπουργείο Εσωτερικών το αποτέλεσμα, κάνοντας χρήση της συσκευής ασφαλούς μετάδοσης (SRT).

Ειδικότερα μεταδίδει:

α) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που είναι εγγεγραμμένοι στο εκλογικό τμήμα.
β) Τον ολικό αριθμό των εκλογέων που ψήφισαν.
γ) Τον αριθμό των ψηφοδελτίων που αναγνωρίστηκαν ως έγκυρα.
δ) Τον αριθμό των άκυρων ψηφοδελτίων.
ε) Τον αριθμό των λευκών ψηφοδελτίων.
στ) Τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε περιφερειακός και δημοτικός συνδυασμός.

2. Στη συνέχεια ο δικαστικός αντιπρόσωπος παραδίδει το έντυπο αποτελέσματος υπέρ των περιφερειακών συνδυασμών και το έντυπο αποτελέσματος υπέρ των δημοτικών συνδυασμών σε πιστοποιημένο αγγελιοφόρο του Δήμου. Τα έντυπα ψηφιοποιούνται στο πλησιέστερο δημοτικό κατάστημα και αποστέλλονται μέσω του Υποσυστήματος Μετάδοσης Εκλογικών Αποτελεσμάτων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων ΙΡΙΔΑ 2.0, στην έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας. Έπειτα, στην έδρα της Εκλογικής Περιφέρειας, το αποτέλεσμα της εκλογής υπέρ των περιφερειακών συνδυασμών και το έντυπο αποτελέσματος υπέρ των δημοτικών συνδυασμών καταχωρίζονται στο ανωτέρω σύστημα και προωθούνται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Πυρετός επικρατεί στο  ισόγειο της ΠΕ Ηλείας, όπου είναι και το ‘στρατηγείο’ των αυτοδιοικητικών εκλογών όπου γίνεται όλη η εκλογική προετοιμασία.

Με ποια σειρά ανοίγουν οι κάλπες

Οι εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που η αρίθμησή τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8  ανοίγουν πρώτα τις καλπες με τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών και μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα της Περιφέρειας. Ακολουθεί η μετάδοση των αποτελεσμάτων των δημοτικών εκλογών.

Αντιστοίχως, οι  εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων που η αρίθμησή τους λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9 μεταδίδουν πρώτα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών καθώς ανοίγουν οι κάλπες των δήμων πρώτα. Επομένως, σε όλα τα παραπάνω εκλογικά τμήματα ανοίγεται πρώτα η κάλπη που περιέχει τα ψηφοδέλτια των δημοτικών εκλογών, ενώ οι κάλπες με τα ψηφοδέλτια των περιφερειακών εκλογών παραμένουν σφραγισμένες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος