FOLLOW US: facebook twitter

163 ετοιμόρροπα σε Ολυμπία, Ζαχάρω, Πηνειό και Ανδραβίδα-Κυλλήνη

Ημερομηνία: 18-12-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”126270″ img_size=”full”][vc_column_text]

Το Υπ. Περιβάλλοντος προωθεί νομοθετική ρύθμιση για την αποκατάσταση τους
-Δεν έδωσαν στοιχεία οι Δήμοι Πύργου, Ήλιδας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων

Εκατον εξήντα τρία ετοιμόρροπα και επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίρια έχουν καταγραφεί στους τέσσερις από τους εφτά Δήμους της Ηλείας – σε σύνολο 9.500 σε όλη την χωρα- αναδεικνύοντας το μέγεθος του προβλήματος που εντοπίζεται σε ολόκληρη την επικρατεια. Απο την λίστα του Υπουργείου “απουσιάζουν” οι Δήμοι Πύργου, Ήλιδας και Ανδρίτσαινας Κρεστένων, οι οποίοι και δεν έδωσαν στοιχεία παρότι στους δυο πρώτους από αυτούς υπάρχει σημαντικός αριθμός ετοιμόρροπων και επικινδύνως ετοιμόρροπων κτιρίων.

Αναλυτικότερα από το Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας κατεγράφησαν 58 κτίρια, το Δήμο Ζαχάρως 6, το Δήμο Ανδραβίδας Κυλλήνης 86 και το Δήμο Πηνειού 13.

Για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να καταθέσει σχετική νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή στις αρχές της επόμενης χρονιάς με στόχο την απεμπλοκή τους από ένα περίπλοκο θεσμικό καθεστώς που επί της ουσίας διαιωνίζει την εγκατάλειψη. Η θεσμική παρέμβαση θα βασίζεται στην αρχή συντήρηση ή κατεδάφιση, ενώ θα περιλαμβάνει και πλέγμα ειδικών παρεμβάσεων και για τα περίπου 20.000 διατηρητέα κτίρια και μνημεία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησαν οι δήμοι στο υπουργείο Περιβάλλοντος, ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτιρίων ανέρχεται σε 9.342. Ωστόσο δεδομένου ότι λίστες με τα ετοιμόρροπα κτίρια έδωσαν μόνο οι 111 από τους 330 δήμους της χώρας, ο συνολικός αριθμός των επικίνδυνων κτιρίων είναι στην πραγματικότητα πολύ μεγαλύτερος.

Με τη νομοθετική ρύθμιση, την οποία σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ειδικά για τα διατηρητέα κτίρια θα προβλέπεται η αποκατάστασή τους με κάλυψη από το σχεδιαζόμενο πρόγραμμα «Διατηρώ», βάσει του οποίου θα χορηγείται επιδότηση στους ιδιοκτήτες για μελέτη και εργασίες που θα σχετίζονται τόσο με τον καθαρισμό και την αποκατάσταση εξωτερικών όψεων των κτιρίων όσο και με ενίσχυση της στατικότητας των κτιρίων.

Με το ευρύτερο πρόγραμμα αποκατάστασης που θα αφορά το σύνολο των ετοιμόρροπων κτιρίων, θα δίνεται η δυνατότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση να προχωρεί στη συντήρηση εγκαταλελειμμένων και ετοιμόρροπων κτιρίων εφόσον δεν εντοπίζεται ο ιδιοκτήτης τους εντός συγκεκριμένης προθεσμίας ή δεν μπορεί να επωμιστεί το κόστος και να τα εκμεταλλεύεται μέχρι την αποπληρωμή του κόστους αποκατάστασης. Κι αυτό πρέπει να επιτευχθεί χωρίς να τίθεται ζήτημα αλλαγής κυριότητας του ακινήτου, το οποίο θα θεωρηθεί ότι αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Κατά συνέπεια θα πρέπει να βρεθεί και η φόρμουλα βάσει της οποίας οι δήμοι ή άλλοι φορείς του Δημοσίου θα μπορούν να επεμβαίνουν και να εκμεταλλευτούν τα ακίνητα, χωρίς όμως στη διαδικασία να περιλαμβάνεται ιδιωτικός φορέας. Προτεραιότητα θα δοθεί στα κτίρια η κατάσταση των οποίων απειλεί τη δημόσια ασφάλεια θέτοντας σε κίνδυνο τους διερχόμενους πεζούς από μία ενδεχόμενη μερική ή ολική κατάρρευση.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot