FOLLOW US: facebook twitter

Όχι κατασχέσεις για οφειλές στην Εφορία κάτω των 500 ευρώ

Ημερομηνία: 14-08-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Δεν θα γίνονται κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ, σύμφωνα με τις άτυπες οδηγίες που έχει δώσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς τις εφορίες. Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τον επικαιροποιημένο οδηγό με 16 ερωταπαντήσεις με χρηστικές πληροφορίες που αφορούν σειρά από φορολογικά θέματα.

Όπως έγινε γνωστό, στις «άτυπες» οδηγίες προς τα δικαστικά τμήματα των εφοριών, καλούνται να μην ενεργοποιούν τις κατασχέσεις για οφειλές κάτω από 500 ευρώ σε καμία περίπτωση, είτε βρίσκονται στα χέρια και τους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών, είτε στα χέρια τρίτων.

Και αυτό, παρότι αυτά προβλέπονται και ισχύουν με βάση τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ΚΦΔ).

Επικαιροποιημένος οδηγός

Τον επικαιροποιημένο οδηγό ερωτήσεων- απαντήσεων με χρηστικές πληροφορίες για φορολογικά θέματα και θέματα που ρυθμίζουν τις κατασχέσεις, δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ.

Μεταξύ των σημείων που αναλύονται είναι θέματα που απασχολούν εκατομμύρια πολίτες, όπως τρέχοντα όρια ακατάσχετων ορίων για μισθούς- συντάξεις και τραπεζικές καταθέσεις κ.λπ. λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.

1. Ποια μέτρα εκτέλεσης λαμβάνονται για το μη ρυθμισμένο χρέος;

Για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο που δεν έχουν υπαχθεί σε νομοθετική ρύθμιση, μπορεί να ληφθούν, κατά την κρίση του προϊσταμένου της αρμόδιας για την επιδίωξη της οφειλής υπηρεσίας, τα μέτρα που προβλέπονται στο άρθρο 9 του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) και είναι: α) κατάσχεση κινητών, είτε στα χέρια του οφειλέτη, είτε κινητών και απαιτήσεων, γενικώς, του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτου, β) κατάσχεση ακινήτων. Εκτός των ανωτέρω είναι δυνατή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η λήψη σε βάρος του οφειλέτη του Δημοσίου, διοικητικών, ασφαλιστικών και δικαστικών μέτρων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος