FOLLOW US: facebook twitter

Χρ. Τρεμόντι: Επέστρεψα για να καταπολεμήσω την άθλια νοοτροπία. Χρειαζόμαστε την Ελλάδα 2.0

Ημερομηνία: 12-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού Der Spiegel φιλοξενείται συνέντευξη της ειδικού σε θέματα καταπολέμησης της διαφθοράς, Χριστίνα Τρεμόντι με υπέρτιτλο «Η αντίπαλος της διαφθοράς στην Ελλάδα», τίτλο «Επέστρεψα για να καταπολεμήσω την άθλια νοοτροπία» και υπότιτλο «Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η Χριστίνα Τρεμόντι ακολούθησε την αντίθετη πορεία: Εγκατέλειψε την καριέρα της στη Ν. Υόρκη ? και τώρα πλέον μάχεται κατά της διαφθοράς στην πατρίδα της».

Όπως σημειώνεται εισαγωγικά στο δημοσίευμα, όταν η Χριστίνα Τρεμόντι πήρε το 2013 την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, ήταν τότε 23 ετών και είχε ολοκληρώσει τις σπουδές της στο Γέιλ, ένα από τα πανεπιστήμια της αμερικανικής ελίτ, ενώ παράλληλα κατείχε ήδη μία καλοπληρωμένη θέση σε μία μεσιτική εταιρεία στη Νέα Υόρκη. Παρά το γεγονός ότι τότε είχε μία ζωή που θα ονειρεύονταν πολλοί από τους συνομηλίκους της στην Ελλάδα, εκείνη ακολούθησε την οδό της επιστροφής στη χώρα της, που πληττόταν από την κρίση.

Στην ερώτηση γιατί έκανε αυτήν την επιλογή, τη στιγμή που εκατοντάδες χιλιάδες νέοι Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα λόγω κρίσης, η κα Τρεμόντι απαντά: «Η ζωή είναι κάτι περισσότερο από έναν καλό μισθό».

Σημειώνει δε ότι διάβαζε τότε τα πρωτοσέλιδα και έβλεπε τις φωτογραφίες στον αμερικανικό Τύπο για τα όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα της κρίσης και υπογραμμίζει: «Έβλεπα την Αθήνα να καίγεται και σκεπτόμουν: Αυτή είναι η πατρίδα μου. Δεν μπορώ να παρακολουθώ τη χώρα μου να καταστρέφεται».

Όπως επισημαίνεται κατόπιν, μετά την επιστροφή της στην Ελλάδα, η κα Τρεμόντι εργάζεται για την ελληνική κυβέρνηση και για λογαριασμό διεθνών οργανισμών ως ειδικός κατά της διαφθοράς. Παράλληλα, λόγω της δραστηριοποίησής της εναντίον των φαινομένων δωροδοκίας και υπέρ μίας μεταστροφής της νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία, έχει συμπεριληφθεί στη λίστα του περιοδικού FORBES ’30 κάτω από 30′, όπου προβάλλονται ταλαντούχοι άνθρωποι κάτω των 30 ετών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η κα Τρεμόντι είναι πεπεισμένη για το γεγονός ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είναι απαραίτητη για την Ελλάδα. Όπως παρατηρείται στο δημοσίευμα, η ειδικός μιλά την αγγλική γλώσσα άπταιστα και με φυσική προφορά, αλλά όταν αναφέρεται στο θέμα της δωροδοκίας, χρησιμοποιεί τον όρο «φακελάκι», που είναι η ελληνική έκφραση για τα φαινόμενα χρηματισμού των δημοσίων υπαλλήλων. «Η Ελλάδα δεν καταστράφηκε από το “φακελάκι”, αλλά από την ευρέως διαδεδομένη νοοτροπία που συναρτάται με το “φακελάκι”: την πρόταξη του προσωπικού κέρδους σε βάρος του δημοσίου οφέλους», δηλώνει. Τονίζει ότι αυτή η αντίληψη του «εγώ πρώτα» διέπει ολόκληρο τον ελληνικό λαό και προσθέτει «από τις κατώτερες βαθμίδες έως ψηλά, στις ψηλότερες τάξεις όσων λαμβάνουν τις αποφάσεις». Επιπρόσθετα, η κα Τρεμόντι τονίζει ότι επέστρεψε στη χώρα της «προκειμένου να καταπολεμήσει αυτήν την άθλια νοοτροπία, που καταστρέφει την Ελλάδα».

Ακολουθεί αναφορά στην πρωτοβουλία της κας Τρεμόντι να ιδρύσει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα με την ονομασία «Έδωσα φακελάκι», μέσω της οποίας οι Έλληνες έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνουν ανωνύμως για περιπτώσεις διαφθοράς. Όπως επισημαίνεται, στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να σχηματιστεί μία κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό αυθεντική και αντιπροσωπευτική εικόνα της έκτασης του προβλήματος ? και να υποδειχθούν οι πλέον πληττόμενοι τομείς από το συγκεκριμένο φαινόμενο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος