Χαράλαμπος Μπαλτάς: «Μέσω της πληροφόρησης μπορεί να επέλθει η αλλαγή του κόσμου»
Zizanio news
Συνέντευξη στις: Πολυξένη Κωνσταντίνου & Αλεξία Παναγιωτοπούλου
Tι επαγγέλεστε;
Δάσκαλος σε δημοτικό σχολείο.
Θα θέλαμε να μας πείτε για το σεμινάριο που παραδίδετε. Τι αφορά;
Αφορά στο πώς μπορούμε να έχουμε μια τάξη με την παιδαγωγική μέθοδο Freinet στα δημόσια σχολεία σήμερα. Αυτό που μας απασχολεί είναι πώς και με ποιο τρόπο μπορούμε να έχουμε μια τάξη έτσι ώστε μέσα από μια αμοιβαιότητα γονιών – παιδιών – εκπαιδευτικών να χτίζουμε καθημερινά την προσδοκία για σχολική επιτυχία. Κανένα παιδί να μην σταματά το σχολείο και αυτό που γίνεται στην τάξη να συνεχίζεται και στην αυλή και στην κοινότητα. Τα παιδιά να αισθάνονται ότι το σχολείο δεν σταματά στα κάγκελα του προαυλίου. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά παράγοντας μια δημόσια σφαίρα μέσα κι έξω απ’ το σχολείο να έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν τυπογραφείο, αλληλογραφία, μια συναινετική τάξη και συμβούλιο τάξης. Έτσι, να εμπεδώνουν τα δικαιώματά τους, πριν από λίγες μέρες μάλιστα, στις 20 Νοέμβρη ήταν η παγκόσμια μέρα των δικαιωμάτων του παιδιού αφού τέτοια μέρα το 1989 υπεγράφη η διεθνής σύμβαση, όπου από τα κυριότερα άρθρα είναι το άρθρο 12 για το δικαίωμα γνώμης, το 13 για την έκφραση, το 14 και 15 για τις ομάδες μέχρι και το 17 που είναι το δικαίωμα στην πληροφόρηση. Είναι αυτό που κάνετε κι εσείς τώρα και στη συνέχεια μέσω αυτής της πληροφόρησης πιστεύουμε ότι μπορεί να επέλθει και η αλλαγή του κόσμου.
Άρα, το σεμινάριο είναι για να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα…
Ναι, το σεμινάριο είναι αφενός μεν τα ίδια τα παιδιά να βιώνουν όλο και περισσότερο ένα κλίμα ελευθερίας στην τάξη, να είναι συμμέτοχα στη διαδικασία κι όχι παθητικοί δέκτες μιας τάξης που απλά έχει μετωπικά θρανία και κάποιος διδάσκει. Έτσι υλοποιούμε το άρθρο 3 της σύμβασης των δικαιωμάτων τους, που ορίζει να παίρνουν μέρος και τα παιδιά στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σήμερα λοιπόν εδώ ακούμε από τους εκπαιδευτικούς αυτά που ήδη κάνουν και μετά βλέποντας ένα φιλμ συζητάμε τι μπορούμε να προσθέσουμε, ή και ν’ αλλάξουμε.
Δυο κουβέντες για το φιλμ που δείχνετε στο σεμινάριο…
Είναι ντοκιμαντέρ της Delphin Pincon, αφορά μια συγκεκριμένη τάξη στη Γαλλία το 2014 και δείχνει τον τρόπο που θέλουμε κι εμείς να εισηγηθούμε και βλέπουμε σεζ πραγματικό χρόνο, με πραγματικά παιδιά και πραγματικούς εκπαιδευτικούς πώς δουλεύει αυτή η ιδέα της τάξης και της κοινότητας.