Φώτα, κάμερες, πάμε…
Το ταξίδι της 16ης Camera Zizanio αρχίζει απόψε με ταινίες από τον νομό Ηλείας!
Στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας , στις 19:00
Οι ανησυχίες, τα όνειρα και οι δημιουργικές αναζητήσεις των παιδιών και των εφήβων από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο βρίσκουν για μια ακόμη χρονιά δίαυλο έκφρασης μέσα από την 16η Camera Zizanio που όπως έχει καθιερωθεί τα τελευταία χρόνια, σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, μια μέρα πριν την επίσημη τελετή έναρξης.
Η φετινή χρονιά συνοδεύεται από ρεκόρ σε σχέση με το 2015, καθώς οι ταινίες του ελληνικού τμήματος φτάνουν τις 131. Με ταινίες αυτής της ενθουσιώδους έκφρασης δημιουργικότητας ξεκινούν οι προβολές και ανάμεσά τους, κατά την έναρξη της Camera Zizanio, τιμητική θέση έχουν οι ταινίες που δημιουργήθηκαν από παιδιά του Νομού Ηλίας.
Αν και η φετινή παραγωγή δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη, ξεχωρίζει από το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της πρωτογενούς συμμετοχής ταινίας που δημιούργησαν παιδιά Νηπιαγωγείου. Το 1ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Αμαλιάδας ανοίγει ένα νέο δρόμο καλλιτεχνικής έκφρασης, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η δημιουργικότητα πάντα αναδεικνύεται όταν βρίσκει δρόμους να εκφραστεί.
Το υπέροχο αυτό ταξίδι στον κόσμο του κινηματογράφου όπως τον χαράσσουν τα ίδια τα παιδιά ξεκινά την Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα, στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας , στον Πύργο με ένα πλούσιο δίωρο πρόγραμμα προβολών.
Τα φώτα σβήνουν και στην μεγάλη οθόνη προβάλλονται η ταινία των παιδιών του 1ου ολοήμερου νηπιαγωγείου της Αμαλιάδας «Το ταξίδι ενός φλαμίνγκο», διάρκειας 2’15”, ακολουθεί η ταινία του Δημοτικού Σχολείου Καβασίλων «Σχολική Ζωή «, διάρκειας 10’και η ταινία «Δε θ’ αφήσω…, του Γενικού Λυκείου Κρεστένων, διάρκειας 7’07”.
Λίγα λόγια για τις ταινίες…
Το ταξίδι ενός φλαμίνγκο, (1ο ολοήμερο νηπιαγωγείο Αμαλιάδας)
Το δάσος της Στροφυλιάς αποτελεί πέρασμα για τα φλαμίνγκος. Ένα φλαμίνγκο επειδή του αρέσει η περιοχή αποφασίζει να φτιάξει την φωλιά του στην περιοχή και ψάχνει το κατάλληλο μέρος. Μετά από ένα μικρό ταξίδι στην περιοχή καταλήγει ότι το καλύτερο μέρος είναι στην Αρχαία Ολυμπία και συγκεκριμένα στο ναό της θεάς Ήρας και έτσι αποφασίζει να μείνει εκεί και να χτίσει την φωλιά του.
Η αφορμή για την δημιουργία της ταινίας ήταν η επίσκεψη του σχολείου στο δάσος της Στρoφυλιάς και η παρατήρηση των φλαμίνγκος ,όλη αυτή η εμπειρία πυροδότησε το ενδιαφέρον των παιδιών και όταν επιστρέψαν στο σχολείο συλλέγοντας πληροφορίες για τα φλαμίνγκος δημιουργήθηκε η επιθυμία από τα παιδιά να φτιάξουν ένα παραμύθι σχετικά με την ζωή ενός φλαμίνγκο. Τα παιδιά δημιούργησαν με τις ιδέες τους το παραμύθι και στην συνέχεια χωρισμένοι σε ομάδες ανέλαβαν να απεικονίσουν μια σκηνή (κάθε ομάδα)του παραμυθιού χρησιμοποιώντας τα υλικά της αρεσκείας τους.
Σχολική Ζωή… (Δημοτικό Σχολείο Καβασίλων)
Πτυχές της καθημερινής ζωής σε ένα μικρό χωριό-κόμβο του εύφορου ηλειακού κάμπου. Η κάμερα εστιάζει στον αύλειο χώρο του κλειστού Γυμνασίου και του 6/θ Δημοτικού Σχολείου Καβάσιλα. Η αντίθεση ενός κτιρίου φάντασμα και ενός ανοιχτού σχολείου, γεμάτου παιδικά δρώμενα, αποδεικνύει ότι το σχολείο αποτελεί τον ισχυρότερο πυρήνα ζωής μιας κοινότητας…
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει τα παιδικά δρώμενα στην αυλή του Δημοτικού Σχολείου Καβάσιλα Ηλείας, με φυσικό και αυθόρμητο τρόπο, έτσι όπως τα βίωσαν και τα κατέγραψαν οι μαθητές-χρήστες της κάμερας. Το μοντάζ ήταν η μοναδική διαδικασία, στην οποία παρενέβησαν οι εκπαιδευτικοί.
Δε θ’ αφήσω… (Γενικό Λύκειο Κρεστένων)
Ο ήρωας της ταινίας θέλει να βοηθήσει έναν φίλο του να βγει από το «σκοτάδι» της κακοποίησης:
– Πάλι τα ίδια; – Ναι, ποτέ δεν αλλάζει…
Ξέρει πως είναι δύσκολο, αλλά δεν μπορεί να παραμείνει άπραγος.
Όταν αντικρίζει ένα «σκοτεινό» γκράφιτι, αποφασίζει να δράσει…
– Δε θα αφήσω το σκοτάδι να σκεπάσει το φως!