FOLLOW US: facebook twitter

Φωτεινό παράδειγμα για την Ηλεία: Το 30χρονο ανασκαφικό του έργο στην Αρχαία Μεσσήνη παρουσίασε στο Κτήμα Μερκούρη ο Καθηγητής Αρχαιολογίας Πέτρος Θέμελης

Ημερομηνία: 24-10-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42704″ img_size=”full”][vc_column_text]Κατάμεστη από κόσμο ήταν το μεσημέρι της Κυριακής, η αίθουσα Τέχνης και Πολιτισμού του Κτήματος Μερκούρη, για να παρακολουθήσουν την εξαιρετική από κάθε άποψη ομιλία του Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Παν/μιο Κρήτης κ.  Πέτρου Θέμελη που παρουσίασε στο κοινό της Ηλείας με έναν μοναδικό τρόπο την 30χρονη ανασκαφική του έρευνα, αναστήλωση και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης.

Μια μακρά καρποφόρα πορεία και προσπάθεια που ξεκίνησε από το 1986 έως και σήμερα που συνεχίζει ακούραστα με το δημιούργημα του την Εταιρεία Μεσσηνιακών και Αρχαιολογικών Σπουδών. Ο κ. Πέτρος Θέμελης βεβαίως μετρά συνολικά 50 χρόνια αδιάλειπτης σκληρής εργασίας σε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας,  σαν σκαπανέας και ερευνητής καθώς και Επιμελητής και Έφορος αρχαιοτήτων, μη εξαιρουμένης και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας – Μεσσηνίας. Το πολυπληθές κοινό κρεμόταν από τα χείλη του κ. Θέμελη που μέσα από την τεράστια εμπειρία του και την αξιοθαύμαστη δράση του, προσέγγισε το θέμα από κάθε πλευρά.

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Χρήστος Κανελλακόπουλος καλοσωρίζοντας τον Καθηγητή Αρχαιολογίας στο Κτήμα Μερκούρη και στην Ηλεία τονίζοντας ότι « Είναι εξαιρετική τιμή για το Κτήμα Μερκούρη αλλά επιτρέψετε μου να πω και για την περιοχή μας, που έχουμε σήμερα κοντά μας τον Καθηγητή κ. Πέτρο Θέμελη. Βαθυστόχαστος, τολμηρός και σεμνός ο κ. Θέμελης δικαιούται τον τίτλο του επιφανούς στον κλάδο της Αρχαιολογίας» και εν συνεχεία παρουσίασε συνοπτικά τη δράση του στην Αρχαία Μεσσήνη. «Χρόνια τώρα πασχίζει και κατάφερε να την αναδείξει σε μια πολύ ζωντανή αρχαιολογική παρουσία που πραγματικά στολίζει ποικιλότροπα τν αρχαιολογικό χάρτη του τόπου μας και συμβάλει καθοριστικά στον τουρισμό και την οικονομία της Μεσσηνίας.» Παράλληλα αναφέρθηκε και στην θητεία του στην Εφορεία Αρχαιοτήτων της Ολυμπίας που όπως τόνισε είναι και ο τόπος που ο κ. Θέμελης γνώρισε την σύντροφό της ζωής του. Καταλήγοντας ο κ. Κανελλακόπουλος τόνισε ότι «σίγουρα και εμείς οι Ηλείοι χρειαζόμαστε ένα συναφές όραμα και μια πανέμορφη προσέγγιση με αυτή που ο κ. Θέμελης σοφά ανέστησε την Αρχαία Μεσσήνη».

Ο κ. Θέμελης ξεκίνησε την ομιλία του αποκαλύπτοντας στο κοινό ότι έκανε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα στην Ηλεία, χρόνια που όπως είπε ήταν για εκείνον το ίδιο σημαντικά με αυτά που ακολούθησαν στην Αρχαία Μεσσήνη. Με ένα βίντεο που παρουσίαζε μέσα από εντυπωσιακά πλάνα τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης όπως είναι σήμερα,  της πόλης που ο ίδιος «ζωντάνεψε», εκεί που κάποτε βρήκε μόνο ελαιόδεντρα και αμπέλια πριν αγοράσουν τα 400 στρέμματα για να μπει η αρχαιολογική του σκαπάνη, άρχισε να εξηγεί, να διηγείται που έφτασε ως εδώ και επί της ουσίας να ξεναγεί το κοινό του στο χώρο. Εντυπωσιακές ήταν και οι εικόνες από την πορεία των ανασκαφών που επέτρεπαν στο κοινό να βλέπει και την πρόοδο τους και το αποτέλεσμα. Ο κ. Θέμελης εκμυστηρεύτηκε ότι η Μεσσήνη για τον ίδιο είναι ένα πάθος, μια μεγάλη αγάπη που ποτέ δεν θα εγκαταλείψει.

Απλός, κατανοητός, κατάφερε με ωραίο λόγο και όχι δυσνόητους επιστημονικούς ορους, να κερδίσει την προσοχή των ακροατών του που τον τίμησαν με ένα θερμό και παρατεταμένο χειροκρότημα, ενώ του έγιναν και αρκετές ερωτήσεις. Μετά την διάλεξη, όλοι οι καλεσμένοι γεύτηκαν – όπως πάντα στις εκδηλώσεις τους- και ένα ποτήρι αρωματικό κρασί από τους φιλόξενους οικοδεσπότες του Κτήματος Μερκούρη. Με την σημαντική αυτή εκδήλωση από έναν διαπρεπή επιστήμονα με τεράστια κοινωνική προσφορά, το Κτήμα Μερκούρη έκλεισε τον φετινό κύκλο των πολιτιστικών του εκδηλώσεων του με την θεματική “Ερασιτέχνες Δημιουργοί”.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia