FOLLOW US: facebook twitter

Υπάρχει ζωή μετά τα μνημόνια;

Ημερομηνία: 25-04-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Είναι λογικό μετά από οχτώ χρόνια σκληρής και μονόπλευρης λιτότητας η κοινωνία να έχει στραμμένο το βλέμμα της στον Αύγουστο και να αναρωτιέται τι θα συμβεί όταν τελειώσει το τρίτο και τελευταίο  μνημόνιο

Θα υπάρξει η “καθαρή έξοδος” όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ή έχει δίκιο η αντιπολίτευση που το αμφισβητεί;

Η μεν κυβέρνηση επιδιώκει να έχει τα χέρια λυμένα την επόμενη ημέρα για να προωθήσει πολιτικές που θα τη βοηθήσουν να ανατρέψει κάποιες έστω  συνέπειες από τις δύσκολες αποφάσεις που αναγκάστηκε να λάβει οι οποίες είχαν και μεγάλο πολιτικό κόστος και για να υιοθετήσει κάποια μέτρα που θα ανακουφίσουν τους πολίτες.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη πλευρά, έχει κάθε λόγο να υποβαθμίζει το ζήτημα αφού δεδηλωμένος στόχος της είναι η διενέργεια πρόωρων εκλογών για να αναλάβει εκείνη την εξουσία.

Τυπικά μνημόνιο δεν θα υπάρχει. Δεν το θέλουν ούτε οι δανειστές διότι δεν είναι πολιτικά εφικτό να ξαναδανείσουν την Ελλάδα αλλά και επειδή θέλουν να δείξουν ότι η διαχείριση της κρίσης ήταν επιτυχής και τα προβλήματα ξεπεράστηκαν.

Είναι λογικό η κυβέρνηση να περιμένει ως “μάννα εξ ουρανού” την χαλάρωση της οικονομικής και πολιτικής εποπτείας. Η χώρα έχει υποφέρει τα πάνδεινα τα τελευταία χρόνια από τον ασφυκτικό και εκβιαστικό έλεγχο των δανειστών.

Το γεγονός είναι ότι μετά τη λήξη του μνημονίου θα υπάρξει η πρώτη περίοδος μετά την κρίση που η κυβέρνηση της χώρας θα έχει κάποιους βαθμούς ελευθερίας ως προς τις πολιτικές που θα εφαρμόσει.

Επιπλέον ο συμβολισμός της εξόδου από το μνημόνιο έχει πολιτική αξία, την οποία η κυβέρνηση προφανώς επιδιώκει να αξιοποιήσει.

Τα περιθώρια, σε κάθε περίπτωση, δεν θα είναι μεγάλα.

Εκεί, όμως, που υπάρχουν περιθώρια είναι στην κατανομή των βαρών στο εσωτερικό της χώρας, και στην υιοθέτηση πολιτικών  που θα ανακουφίζουν  την κοινωνία

Αυτή είναι η πραγματική μάχη της επόμενης ημέρας και εκεί πρέπει να δοθεί το βάρος, με στόχο να υιοθετηθεί η βέλτιστη λύση η οποία θα εξασφαλίζει μια ασπίδα για την ελληνική οικονομία και προϋποθέσεις ανάπτυξης, αλλά και τα περιθώρια να εφαρμοστεί επιτέλους ένα ελληνικό σχέδιο που θα στέλνει το μήνυμα ότι μετά τα μνημόνια υπάρχει ζωή.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος