FOLLOW US: facebook twitter

Υγειονομική κάλυψη κατά το ταξίδι σας ή τις σπουδές σας σε χώρα της Ε.Ε

Ημερομηνία: 17-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Εάν είστε υπήκοος χώρας της ΕΕ και αρρωστήσετε ξαφνικά κατά τη διάρκεια προσωρινής διαμονής σας – για διακοπές, επιχειρηματικό ταξίδι ή σπουδές – σε άλλη χώρα της ΕΕ, δικαιούστε κάθε είδος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που πρέπει να σας παρασχεθεί αμέσως μέχρι να επιστρέψετε στη χώρα σας. Έχετε τα ίδια δικαιώματα υγειονομικής περίθαλψης με τους πολίτες που είναι ασφαλισμένοι στη χώρα όπου βρίσκεστε.

Όταν ταξιδεύετε στο εξωτερικό, πρέπει πάντα να έχετε μαζί σας την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ). Η κάρτα αυτή αποδεικνύει ότι έχετε ασφαλιστεί σε χώρα της ΕΕ.

Εάν δεν διαθέτετε την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας ή δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε (π.χ. σε περίπτωση ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης), δεν μπορούν να σας αρνηθούν την παροχή περίθαλψης, ενδέχεται όμως να σας ζητηθεί να πληρώσετε για αυτήν και να ζητήσετε επιστροφή των εξόδων σας μόλις επιστρέψετε στη χώρα σας.

Αίτηση έκδοσης Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ)

Σε ορισμένες χώρες, η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας (ΕΚΑΑ) εκδίδεται μαζί με το εθνικό βιβλιάριο ασθενείας. Σε άλλες πρέπει να τη ζητήσετε ξεχωριστά.

Δεν χρειάζεται να πληρώσετε τίποτα για την ΕΚΑΑ. Δικαιούστε να τη λάβετε δωρεάν από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σαςπροτού αναχωρήσετε από τη χώρα σας.

Ορισμένοι επιτήδειοι έχουν δημιουργήσει ιστοσελίδες που σας προτείνουν να παραγγείλετε σ’ αυτούς την Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας έναντι πληρωμής. Μην χρησιμοποιείτε ποτέ αυτές τις ιστοσελίδες, αλλά επικοινωνείτε απευθείας με τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας.

Φροντίστε να ενημερωθείτε από τον φορέα υγειονομικής ασφάλισής σας κατά πόσον η υγειονομική σας ασφάλιση καλύπτει και τα μέλη της οικογένειάς σας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος