FOLLOW US: facebook twitter

Το seatrac αξίζει την προσοχή μας

Ημερομηνία: 04-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

saltari

Άρθρο της βουλευτού Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Έφης Γεωργοπούλου

  Στα πλαίσια της διαρκούς προσπάθειας της κοινωνίας μας για να ξεφύγουμε επιτέλους από την οικονομική και κοινωνική κρίση, αξίζει να ασχοληθούμε με τη διασφάλιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία στη θάλασσα. Είναι ένα ζήτημα που αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και προκύπτει ως συνταγματική επιταγή. Tο Άρθρο 21 παράγραφος 6 του Συντάγματος ορίζει ότι «τα άτομα με αναπηρία έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρα που θα εξασφαλίζουν την αυτονομία τους, την προεπαγγελματική τους εκπαίδευση, την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, καθώς και την ένταξή τους στην ευρύτερη κοινωνική οικονομική και πολιτιστική ζωή της χώρας».

Η μη μόνιμη συναρμολογούμενη διάταξη SEATRAC για την αυτόνομη πρόσβαση των ΑμεΑ στη θάλασσα αποτελεί την μοναδική τέτοιου είδους υπαρκτή υποδομή. Διασφαλίζει προσβασιμότητα στην θάλασσα με αξιοπρέπεια σε άτομα με αναπηρίες ή άλλα κινητικά προβλήματα, καθώς και σε ηλικιωμένους, εγκυμονούσες, χρονίως πάσχοντες και γενικά εμποδιζόμενα άτομα.

Η διάταξη seatrac βασίζεται στην τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στο Πανεπιστήμιο Πατρών και είναι κατοχυρωμένη με διπλώματα ευρεσιτεχνίας στην Ελλάδα και διεθνώς. Είναι η μοναδική τέτοιου είδους υποδομή σε παγκόσμια κλίμακα και θα πρέπει να προβληθεί ως μοναδικό συγκριτικό τουριστικό πλεονέκτημα της χώρας μας, δεδομένης και της απουσίας αντίστοιχων υποδομών σε χώρες του εξωτερικού.

Εκεί εντοπίζεται μια μοναδική ευκαιρία για τον τουρισμό μας. Η πρόσβαση με αξιοπρέπεια στην θάλασσα για τους ανθρώπους με αναπηρίες. Ποιο άτομο με αναπηρία δεν θα ήθελε να ταξιδέψει για μια τέτοια εμπειρία και μάλιστα στις υπέροχες παραλίες της χώρας μας;

Είναι αλήθεια ότι η χώρα μας μπορεί να προσφέρει ένα συνολικά μοναδικό τουριστικό προϊόν. Θα ήθελα να αναφέρω κάποια ενδεικτικά νούμερα. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα στην ευρωπαϊκή ήπειρο από το τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ. Θα πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός και να προσανατολιστούμε στην κατεύθυνση να αξιοποιήσουμε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα και προς όφελος των ωφελουμένων και της ανάπτυξης των περιοχών που εγκαθίστανται  το seatrac.

Το ζήτημα της χρηματοδότησης τέτοιων υποδομών προβληματίζει ενδεχομένως με μια πρώτη σκέψη. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού έχει ήδη αποστείλει συγκεκριμένες προτάσεις που αφορούν στη δημιουργία τουριστικού προσβάσιμου προορισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρας με πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020. Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται προτάσεις 8.000.000€ αθροιστικά για υποστηρικτικές δράσεις σχετικά με την ενημέρωση και προβολή τουριστικά προσβάσιμων προορισμών. Αναμφίβολα χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν για την διοχέτευση πόρων και στις ίδιες τις υποδομές, όπως στην προβολή και την ενημέρωση.

seatrack

Αυτό αναδεικνύεται και από τις  περιπτώσεις της Περιφέρεια Αττικής, που στο πλαίσιο του προγράμματός «Προσβάσιμος Τουρισμός-Τουρισμός για όλους» με ιδίους πόρους προχωρά στην υλοποίηση άνω των 35 ολοκληρωμένων συστημάτων αυτόνομης πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες της Περιφέρειας της, όπως και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων η οποία στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα-Ιταλία» έχει ήδη προχωρήσει σε δύο εγκαταστάσεις.

Στην Ηλεία, στην Περιφέρεια από όπου προέρχομαι και βρίσκεται το  Πανεπιστήμιο που εφηύρε το seatrac (Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Πατρών), εφέτος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην παραλία Πλάκες στο Κατάκολο. Τα αποτελέσματα της χρήσης του δείχνουν ακριβώς και την κοινωνική ανάγκη την οποία έρχεται να καλύψει. Χωρίς καν να έχει τις απαραίτητες κατάλληλες συνοδευτικές υποδομές, ο αριθμός χρήσεων της διάταξης έφτασε τις 500 σε διάστημα δύο μηνών, με τους χρήστες του να δηλώνουν ενθουσιασμένοι. Πράγματι, ο κάθε άνθρωπος με αναπηρία αποκτά πρόσβαση με αξιοπρέπεια  στην θάλασσα και την δυνατότητα να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή στις όμορφες παραλίες μας.

Παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν όλες οι συνοδευτικές υποδομές που θα απαντούν στις σχετικές ανάγκες των ΑμεΑ (αποδυτήρια, WC κτλ), ώστε στο Κατάκολο, αλλά και σε περισσότερες παραλίες της Ηλείας την επόμενη θερινή περίοδο να υπάρχουν ολοκληρωμένοι τουριστικοί προσβάσιμοι προορισμοί, με αδιατάρακτη αλυσίδα προσβασιμότητας από το ξενοδοχείο ή το κρουαζιερόπλοιο έως την θάλασσα.

Πιστεύω ότι υπάρχει η βάση να ανοίξει ένας σχετικός δημόσιος διάλογος, με τη συμμετοχή των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών, της κεντρικής εξουσίας και προφανώς των ίδιων των πολιτών, των συλλόγων των ΑμεΑ και άλλων συλλογικοτήτων. Το ζητούμενο είναι η άσκηση κοινωνικής πολιτικής με ταυτόχρονη ρεαλιστική αναπτυξιακή διάσταση.

  • Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην “Επιθεώρηση για τη Βουλή & Ευρωβουλή”, έκδοση Οκτωβρίου 2016

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia