FOLLOW US: facebook twitter

Προσεχώς, δημοπράτηση του έργου

Ημερομηνία: 04-11-2016 | Συντάκτης:

andriolas-giorgos

 «Εκσυγχρονισμός δικτύου ύδρευσης Πύργου» της ΔΕΥΑ

«Χρειάζεται καθημερινός και διαρκής αγώνας για την επιβίωση της επιχείρησης» δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Γ. Ανδριόλας

Βελτιώθηκε η λειτουργία της τον τελευταίο χρόνο

Εν αναμονή της εντολή δημοπράτησης, του μεγάλου έργου  εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης Πύργου προϋπολογισμού 2 εκ. ευρώ περίπου που έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, βρίσκεται η ΔΕΥΑ Πύργου. Ένα έργο, που θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στη δημοτική επιχείρηση με κυριότερα την εξοικονόμηση κατά 50% των δαπανών που απαιτούνται για τη λειτουργία και τη συντήρηση του δικτύου αλλά και πολύτιμα κυβικά νερού που σήμερα «χάνονται» εξαιτίας των διαρροών.

deyap-vlavi

Την ίδια στιγμή, η λειτουργία της ΔΕΥΑΠ, τον τελευταίο χρόνο, στην οποία προΐσταται ο Γιώργος Ανδριόλας, παρουσιάζει σαφή βελτίωση καθώς από την πρώτη στιγμή δόθηκε έμφαση στον εξορθολογισμό της αλλά και στη βελτίωση των εσόδων της μέσα από την είσπραξη των λογαριασμών, με θετικά αποτελέσματα. Για να το πετύχουν όμως αυτό, όπως εξηγεί στην «Πρωινή» ο κ. Ανδριόλας, απαιτείται καθημερινός και διαρκής αγώνας από τους εργαζομένους και το Διοικητικό Συμβούλιο. «Η ΔΕΥΑ αντιμετώπιζε τεράστιο πρόβλημα στο θέμα της διαχείρισης των δικτύων του νερού.  Υπήρχαν πολλές διαρροές με αποτέλεσμα ο Πύργος και τα Δημοτικά Διαμερίσματα να μένουν χωρίς νερό. Αυτό όμως, μέσα από την τεχνογνωσία των συνεργείων της ΔΕΥΑ σε ένα μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκε και σύμφωνα με τα στατιστικά αρχεία της υπηρεσίας, υπάρχει μια σημαντική μείωση που ξεπερνά το 60% σε σχέση με τις μέρες που η πόλη και τα Δ.Δ. έμεναν χωρίς νερό λόγω διακοπής για τις αποκαταστάσεις των βλαβών. Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν μέρες που η πόλη μένει χωρίς νερό και οφείλεται κυρίως σε παρεμβάσεις που υλοποιούμε για την σωστότερη λειτουργία του δικτύου. Στο πλαίσιο αυτό, τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί διακοπή στην υδροδότηση για τις ανάγκες αναβάθμισης και συντήρησης του δικτύου αλλά και αποκατάστασης βλάβης στην περιοχή του Λαμπετίου».

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο μεγάλο αγώνα για την υδροδότηση όλων των Δ.Δ. πλην του πρώην δήμου Ωλένης από τον Ερύμανθο αλλά και σε ένα σημαντικό πρόβλημα, που όπως είπε, θα τους απασχολήσει το επόμενο διάστημα και αφορά την εξασφάλιση του νερού από το Διυλιστήριο. «Η πρόεδρος του Διαβαθμιδικού μίλησε για οφειλές στη ΔΕΗ της τάξεως του 1 εκ. ευρώ.  Αυτά τα χρήματα δε πρέπει να τα πληρώσει η ΔΕΥΑ Πύργου και η ΔΕΥΑ Αρχαίας Ολυμπίας.  Θα πρέπει να τα αποδώσουν οι δυο δήμοι οι οποίοι ουσιαστικά εισπράττουν το τέλος μέσω της ΔΕΥΑ».

deyap-vlavi2

Βελτίωση της εισπραξιμότητας

Ο κ. Ανδριόλας, έκανε εκτενή αναφορά στο δεύτερο άξονα στον οποίο από την πρώτη στιγμή έδωσε έμφαση σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα της επιχείρησης. «Έχουμε καταφέρει να ανακόψουμε το ρυθμό με τον οποίο  υπήρχε μια αύξηση στο παθητικό της. Από το επόμενο έτος, πιστεύω ότι αν κάποιος δει τα στοιχεία της ΔΕΥΑ θα καταλάβει ότι έχει ξεκινήσει μια σαφή βελτίωση. Πρώτα πρέπει να γίνει μια ανακοπή του ρυθμού αύξησης των ζημιών μετά να έρθει μια σταθεροποίηση και μετά να αρχίσει να υπάρχει μείωση. Που σημαίνει ότι πρέπει να  υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια που θα κρατήσει αρκετά χρόνια. Αν πούμε ότι το παλεύουμε μόνο για ένα χρόνο δε θα έχει κανένα αποτέλεσμα αν σε αυτό δεν υπάρχει συνέχεια» είπε, υπενθυμίζοντας ότι η ΔΕΥΑΠ δεν χρηματοδοτείται από το κράτος και τα έξοδα της- ύψους 300.000 ευρώ το μήνα-  για την μισθοδοσία των 40 υπαλλήλων αλλά και την πληρωμή 70-80 συνεργατών συγκεντρώνεται από τις εισπράξεις των λογαριασμών.

«Προσπαθούμε καθημερινά να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά δεν μπορούν να πληρώσουν και ποιοι εκμεταλλεύονται απλά τη κρίση. Βεβαίως για όσους αντικειμενικά δεν μπορούν να πληρώσουν, υπάρχει το ανθρώπινο πρόσωπο των υπαλλήλων της επιχείρησης και παρότι ο νόμος δεν μας δίνει πολλές δυνατότητες προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Στο κομμάτι αυτό μάλιστα έχουμε ζητήσει από το Υπουργείο να δοθεί εκ νέου διακανονισμός με άτοκες δόσεις καθώς είναι θέμα που δεν λαμβάνεται με απόφαση του Δ.Σ. αλλά δια νόμου. Αυτή τη στιγμή έχουμε φέρει σε καλό σημείο τη ΔΕΥΑ από πλευρά βιωσιμότητας ωστόσο αν αυτή η μάχη δε συνεχίζεται καθημερινά θα έχουμε πρόβλημα».

Διακοπές σε «αδιάφορους»

Ο κ. Ανδριόλας, επισήμανε, ότι καθημερινά βγαίνουν συνεργεία για διακοπές σε καταναλωτές οι οποίοι συστηματικά δεν πλήρωναν τους λογαριασμούς τους. «Έχουν μοιραστεί πάνω από 1000 ειδοποιήσεις και οι περισσότεροι ανταποκρίνονται και σπεύδουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Δεν είναι όμως δυνατόν, να υπάρχουν χωριά ή ολόκληροι πρώην δήμοι, οι οποίοι στο 80% δεν πλήρωναν καθόλου ΔΕΥΑ τα τελευταία 5 χρόνια. Αυτό είναι αδιανόητο. Οπότε, σπίτια χωρίς νερό, είναι εκείνα τα οποία, οι καταναλωτές τους αδιαφορούν.  Εμείς εξαντλούμε όλα τα περιθώρια πριν τη διακοπή και δεν υπάρχει πολίτης που ήρθε στην ΔΕΥΑ και δεν είχε αποτέλεσμα».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος