FOLLOW US: facebook twitter

Το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ηλείας

Ημερομηνία: 25-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”50350″ img_size=”full”][vc_column_text]Ένα από τα χαρακτηριστικά του ευρωπαϊκού σχεδιασμού της περιόδου 2014 – 2020 αποτελούν οι λεγόμενες Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. «Πρόκειται για εργαλεία ολοκληρωμένης χωρικής ανάπτυξης για την εφαρμογή αναπτυξιακών στρατηγικών σε περιοχές που παρουσιάζουν συγκεκριμένα προβλήματα ή διακρίνονται από σημαντικές αναπτυξιακές δεξιότητες. Στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων είναι δυνατή η υλοποίηση συνδυασμένων επενδύσεων οι οποίες χρηματοδοτούνται από περισσότερα του ενός Ταμεία (σ.σ. φαντάζομαι ότι ο ¨ποιητής¨ εννοεί τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία) με στόχο την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων ή την πλήρη αξιοποίηση των αναπτυξιακών δυνατοτήτων μιας περιοχής».

Τι ωραία που φτιάχνονται όλα στο χαρτί. Καλά λένε ότι με τα λόγια χτίζεις ανώγεια και κατώγεια. Η αλήθεια είναι ότι πράγματι η Ελλάδα ήρθε και πάλι φέτος (2017) πρώτη στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το οποίο εδώ και χρόνια συνιστά σχεδόν αποκλειστικά τη βασική χρηματοδοτική-αναπτυξιακή δεξαμενή της χώρας. Ωστόσο, ένα μεγάλο ζήτημα είναι η γεωγραφική κατανομή του ΕΣΠΑ καθώς και το αν λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες ή η δυναμική της κάθε περιοχής. Έχοντας πει αυτό, μπορούμε πια να αναρωτηθούμε αντίστοιχα πώς και πού υλοποιούνται εν Ελλάδι οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις. Εύλογο ως ερώτημα, γιατί αυτό που θεωρητικά έστω προσπορίζουν οι τελευταίες είναι αν μη τι άλλο ενδιαφέρον και δίνουν έναυσμα για να αλλάξουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

Φερειπείν, γίνεται συχνά λόγος για το συγκριτικό πλεονέκτημα σε επίπεδο χωρών αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε κάλλιστα να το σκεφτεί κανείς και στο επίπεδο των νομών. Στ’ αλήθεια, υπό μία έννοια δεν είναι αυτονόητο ότι η κάθε περιοχή επιβάλλεται να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της για να παράγει πλούτο, πουλώντας τόσο στην εσωτερική αγορά όσο και στο εξωτερικό; Αλλά πάλι, συνήθως το απλό πράγμα είναι και το πιο δύσκολο. Εδώ κάτω τα έχουμε όλα: θάλασσα, βουνό, αρχαία, τουρισμό, γεωργία, πλην όμως δεν έχουμε τις υποδομές για να τα εκμεταλλευτούμε. Ας ελπίσουμε ότι στο επικείμενο αναπτυξιακό περιφερειακό συνέδριο όλα αυτά θα γίνουν αντιληπτά γιατί είναι πράγματι μία καλή ευκαιρία να εξειδικευτεί η ατζέντα.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

leventis

opap
300x600
olympia

Screenshot