Το σενάριο της «διπλής κάλπης» το φθινόπωρο του 2019
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”47644″ img_size=”full”][vc_column_text]O Kυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε την ομιλία του στο συνέδριο της ΚΕΔΕ μνημονεύοντας τον «πρωτοπόρο αγωνιστή της αυτοδιοίκησης» Αντώνη Τρίτση και αποκαλώντας την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής «αγαπητή Φώφη». Ο Γιάννης Δραγασάκης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, επανέλαβε ότι «η ανασυγκρότηση της χώρας απαιτεί μια συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων» και, ουσιαστικά κάλεσε το Κίνημα Αλλαγής να εγκαταλείψει την γραμμή των «ίσων αποστάσεων» απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
Εν ολίγοις, το εξ αριστερών και εκ δεξιών «φλερτ» προς την Φώφη Γεννηματά εξελίσσεται και εντατικοποιείται – έστω κι εάν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν δικαιώνουν τον πολιτικό ενθουσιασμό του περασμένου Νοεμβρίου, όταν η υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στην εκλογή αρχηγού τροφοδοτούσε τις διακηρύξεις για «αναγέννηση» της κεντροαριστεράς.
Η «τρίτη εντολή»
Τόσο η χθεσινή δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs.gr όσο και η σημερινή της Alco για το news247.gr δίνουν στο Κίνημα Αλλαγής ποσοστό 5,2% και 5,4% αντίστοιχα στην πρόθεση ψήφου. Στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής από την Palmos Analysis το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 9,5%, εξακολουθεί όμως να απέχει από το «γεμάτο» διψήφιο ποσοστό στον οποίο έβαζαν τον πήχη πολλά στελέχη του Κινήματος.
Και στις δύο δημοσκοπήσεις ωστόσο – όπως και στις περισσότερες του τελευταίου διαστήματος – υπάρχουν δύο εκλογικά «κλειδιά»: Το ένα είναι πως το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζεται σταθερά ως το κόμμα με τις περισσότερες πιθανότητες να πάρει την «τρίτη εντολή» στην – εξαιρετικά πιθανή – περίπτωση μη κυβερνητικής αυτοδυναμίας. Το δεύτερο, κι ίσως ακόμη πιο σημαντικό, είναι το θεαματικά υψηλό ποσοστό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Στην μέτρηση της Palmos το ποσοστό αυτό είναι 41,7% και σ’ εκείνη της Alco 31,9%, με την διαπίστωση ότι συγκροτείται κατά βάση από ψηφοφόρους που στις εκλογές του 2015 είχαν επιλέξει τον ΣΥΡΙΖΑ.
Τα δύο αυτά στοιχεία είναι αρκετά για να αιτιολογήσουν την επίμονη, και κλιμακούμενη προσέγγιση του Κινήματος Αλλαγής τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ΝΔ. Και, ταυτοχρόνως, για να εξηγήσουν και την ένταση με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης απέκρουσε σήμερα, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, την προοπτική ταυτόχρονης διεξαγωγής των εθνικών και των αυτοδιοικητικών εκλογών το φθινόπωρο του 2019.
Η «πρόβα συγκυβέρνησης»
Πρόκειται για την προοπτική που άνοιξε η προαναγγελία Σκουρλέτη για διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώρβιο του 2019 με σύστημα απλής αναλογικής. «Οι αυτοδιοικητικές εκλογές δεν μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα με εθνικές εκλογές», διαμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ, τονίζοντας παράλληλα ότι ο ίδιος «δεν θα επιτρέψει» να στηθούν οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες με απλή αναλογική. Και, προεξοφλώντας ότι οι εθνικές εκλογές θα προηγηθούν των αυτοδιοικητικών, δήλωσε πως ο ίδιος θα επαναφέρει τον ισχύοντα εκλογικό νόμο και δεν θα εφαρμοστεί η απλή αναλογική σε τοπικό επίπεδο.
Πίσω από αυτή την κάθετη αντίδραση βρίσκεται, πέραν των άλλων, το σενάριο που θέλει τις αυτοδιοικητικές κάλπες να γίνονται η «πρόβα συγκυβέρνησης» ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής. Kατά το σενάριο αυτό, όπως λέει ένας εκ των υποστηρικτών του εντός κυβέρνησης, «αφού η σύγκλιση δεν έρχεται από την κορυφή, μπορεί να έρθει απ’ ευθείας από την βάση»: Δηλαδή, να γίνουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές το πεδίο «ώσμωσης» των δύο χώρων δια της στήριξης από τον ΣΥΡΙΖΑ υποψηφίων που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Ενδεικτικές και πρόσφορες περιπτώσεις θεωρούνται τα πρόσωπα των περιφερειαρχών Δυτικής Ελλάδας και Κρήτης Απόστολου Κατσιφάρα και Σταύρου Αρναουτάκη, και πιθανώς και του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τέτοιου τύπου συνεργασίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους υπέρμαχους του εν λόγω μοντέλου, μπορούν να αποτελέσουν και το «όχημα» της μελλοντικής «προοδευτικής διακυβέρνησης». Ο δε χρονικός ορίζοντας αυτής της διακυβέρνησης δεν περιορίζεται απαραιτήτως στις επόμενες εθνικές εκλογές, αλλά ενδεχομένως και στις μεθεπόμενες οι οποίες θα γίνουν με απλή αναλογική.
Δεν πρόκειται για «κλειδωμένη απόφαση», πρόκειται όμως για μια από τις επικρατέστερες εισηγήσεις που βρίσκονται αυτή την στιγμή στο τραπέζι του Μαξίμου. Οι τελικές αποφάσεις όμως δεν πρόκειται να ληφθούν πριν από το καλοκαίρι, και πριν ξεκαθαρίσει πλήρως το πλαίσιο – και οι περιορισμοί – της συμφωνίας με τους δανειστές για την έξοδο από το Μνημόνιο…
Πηγή: Tvxs[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]