FOLLOW US: facebook twitter

Το πρώην ξενοδοχείο «Δελφίνι» στο Κατάκολο μετατρέπεται σε κτίριο – κόσμημα!

Ημερομηνία: 06-05-2017 | Συντάκτης:

Θα στεγαστεί Λιμενικό Ταμείο, Ιατρείο, Κοινοτικό κατάστημα και παραδοσιακό καφενείο

Μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκτιμάται ότι το πρώην ξενοδοχείο «Δελφίνι» που έχει παραχωρηθεί στο Λιμενικό Ταμείο Πύργου θα έχει μετατραπεί σε ένα κτίριο – κόσμημα για το Κατάκολο που στους χώρους του θα στεγάσει, τις υπηρεσίες του Λ.Τ., τον Υγειονομικό Σταθμό, τα γραφεία της κοινότητας και ένα ξεχωριστό παραδοσιακό καφενείο.

Χθες, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στο Λάτσειο, παρουσιάστηκε η μελέτη Μορφολογικής και Λειτουργικής αποκατάστασης του κτιρίου, η ολοκλήρωση του οποίου αποτελεί στοίχημα τόσο για τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου όσο και για την δημοτική αρχή.

Ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής, έκανε μια γενική αναφορά στους στόχους που έχουν θέσει ώστε ο Πύργος να έχει ένα μερίδιο από τους χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν στο λιμάνι ώστε να ισορροπήσει ο οικονομικός του ιστός και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη μεγάλη επιτυχία για το Κατάκολο, που είναι όπως είπε, η απόκτηση μόνιμου Ιατρείου. «Είναι κάτι ασυνήθιστο στις μέρες μας. Σε μια περίοδο που «κλείνουν» δομές για οικονομικούς λόγους, εμείς θα «ανοίξουμε».

Σε χρόνο ρεκόρ έχουμε καλύψει το κομμάτι αυτό και το Κατάκολο θα αποκτήσει ένα κόσμημα, εκεί που σήμερα έχουμε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο με θλιβερή εικόνα. Στο κτίριο αυτό, θα στεγαστεί το Λιμενικό Ταμείο, το Ιατρείο, το Κοινοτικό κατάστημα και ένα παραδοσιακό, κοινοτικό, κοινωνικό καφενείο για όλους τους κατοίκους του Κατακόλου που όταν φεύγουν οι τουρίστες τα πάντα κλείνουν. Ένα κατάστημα που δεν μπορεί να το φτιάξει ιδιώτης και θα είναι για τους γηγενείς…».

Ο πρόεδρος του Λ.Τ. Λεωνίδας Βαρουξής, μίλησε για ακόμα μια φορά για την σημαντική επιτυχία ίδρυσης Ιατρείου στο Κατάκολο τονίζοντας πως ασπάζεται το ρητό «άνθρωπος μόνος, ή θηρίο ή θεός», υποστηρίζοντας ότι αυτό που στόχευσαν θα έμενε απατηλό όνειρο αν δεν είχε τη συμπαράσταση του δημάρχου και του συντοπίτη Γ.Γ. Υγείας Γιώργου Γιαννόπουλου. «Ο άνθρωπος όταν δημιουργεί φτιάχνει κάποια πράγματα τα οποία άλλες φορές ωφελούν τον ίδιο, άλλες φορές μια κλειστή κοινωνική παρέα του και άλλες φορές το δημιούργημα έχει στόχο και φέρνει αποτέλεσμα σε ένα κοινωνικό σύνολο.

Το θέμα της υγείας πλέον δρομολογείται. Βάζουμε ένα μεγάλο στοίχημα ότι αυτό το οποίο λέμε σήμερα, δρομολογείται με τη βοήθεια του κ. Φιλιππόπουλου και του κ. Μυλωνά. Η στέγαση του Λιμενικού Ταμείου, μέχρι να γίνει το μεγάλο έργο της χερσαίας ζώνης, της κοινότητας, του ιατρείου και του κοινωνικού καφενείου, είναι πρωτοπόρα και ριζοσπαστική πρόταση. Είναι ένα έργο που απευθύνεται κυρίως σε ένα σύνολο ανθρώπων της ΤΚ Κατακόλου και των γύρω περιοχών, οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν είχαν λύσεις σε τέτοια προβλήματα υγείας».

Η διαμόρφωση του κτιρίου

Ο Δ/ντής Προγραμματισμού Άρης Φιλιππόπουλος αναφέρθηκε στο έργο, τονίζοντας ότι το κτίριο «Δελφίνι» έχει μια ιδιαίτερη θέση στο πολεοδομικό σύστημα του Κατακόλου και η αποκατάσταση τόσο η μορφολογική όσο και η λειτουργική, θα εντάξει το κτίριο αυτό μέσα στο περιβάλλον και το τοπίο. «Σκοπός μας ήταν σύμφωνα και με τις υποδείξεις της 6η ΥΠΕ, τις οποίες λάβαμε απολύτως υπόψη, να διαμορφώσουμε στο ισόγειο το Περιφερειακό Ιατρείο, 93 τμ που περιλαμβάνει το χώρο της αναμονής, του ιατρείου και τους βοηθητικούς χώρους με πρόβλεψη το κτίριο να είναι φιλικό προς ΑΜΕΑ.

Επίσης στο ισόγειο διαμορφώνεται παραδοσιακό καφενείο σε επαφή με την οδό Κοραή, που είναι σε διαδικασία ανάπλασης. Όλος ο χώρος αναμορφώνεται ώστε και το κατάστημα να αποκτήσει το δικό του περιβάλλοντα χώρο. Στον όροφο διαμορφώνονται χώροι γραφείων, βοηθητικοί και χώροι αποθήκης. Για την εξυπηρέτηση κοινοτικού γραφείου και κοινοτικού γραφείου. Η συνολική επιφάνεια του ορόφου είναι 225 τμ, το ισόγειο 250 τμ.

Η αποκατάσταση ολοκληρώνεται με την κατασκευή στέγης, ώστε συνολικά η εικόνα του κτιρίου να ενταχθεί στο τοπίο. Ο συνολικός χρόνος αποκατάστασης του κτιρίου εκτιμάται 4 μήνες σε συνθήκες ομαλής πορείας».

Ο Τεχνικός Σύμβουλος του Λ.Τ. Κώστας Μυλωνάς, επισήμανε ότι το στοίχημα για τον κάθε μηχανικό όταν σχεδιάζει ένα κτίριο είναι να παράξει ένα προϊόν πλήρως αποδεκτό και στο συγκεκριμένο, το ζητούμενο είναι η αισθητική και λειτουργική του αναβάθμιση, κάτι το οποίο σε συνεργασία με τον κ. Φιλιππόπουλο το πέτυχαν πλήρως. «Έτσι, δημιουργούνται 4 αυτόνομες κτιριολογικά οντότητες, το ιατρείο, το κοινωνικό καφενείο και στον όροφο δύο χώροι για την Κοινότητα και το ΔΛΤ.

Δεν υπήρχε οικοδομική άδεια, νομιμοποιήσαμε το κτίριο με την υπαγωγή σε σχετικό νόμο, και πλέον είναι νομίμως υφιστάμενο. Έχουμε ολοκληρώσει τη σύνταξη του πίνακα κατανομής ποσοστών συνιδιοκτησίας. Η βοήθειά μας στους χρόνους είναι σημαντική και θα μπορέσουμε να είμαστε έτοιμοι στο 4μνηνο με τον προϋπολογισμό να εκτιμάται στις 80.000 ευρώ περίπου».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος