«Το λιμάνι μας ενώνει»: Εγκαινιάστηκε το 2ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών προϊόντων στο Κατάκολο που αποτελεί το γεγονός του καλοκαιριού
[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”66655″ img_size=”full”][vc_column_text]
Σημαντικά συμπεράσματα από την ημερίδα για τον θαλάσσιο τουρισμό που είναι μοχλός ανάπτυξης για την τοπική οικονομία της Ηλείας
Ρεπορτάζ Ελένη Παπαδοπούλου-Φωτογραφίες Γιάννης Σπυρούνης
Με τα εγκαίνια του 2ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων – Τουρισμού και Κρουαζιέρας που πραγματοποιήθηκαν το βράδυ του Σαββάτου, ξεκίνησε η μεγαλύτερη τουριστική και πολιτιστική δράση του φετινού καλοκαιριού στο Κατάκολο που έχει σαν στόχο την προβολή και προώθηση της γαστρονομίας και κυρίως των τοπικών μας προϊόντων σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της κρουαζιέρας και του θαλάσσιου τουρισμού στην περιοχή μας, που αποτελούν και την βαριά «βιομηχανία» του τόπου.
Παράλληλα το ίδιο απόγευμα με την συμμετοχή υπουργών, της Εκκλησίας, των αυτοδιοικητικών αρχών, εκπροσώπων κομμάτων, καθηγητών καθηγητών Πανεπιστημίου αλλά και κορυφαίων εκπροσώπων από τον χώρο του τουρισμού και της κρουαζιέρας πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου στον πολυχώρο Agora στο Κατάκολο με θέμα «Προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης της Ηλείας μέσω του θαλάσσιου τουρισμού» που προηγήθηκε των εγκαινίων του Φεστιβάλ.
Το «παρών» έδωσαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος, ο αν, υπουργός Αγροτικής Ανάπυτξης Γ. Τσιρώνης και ο εκπρόσωπος της υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά που δεν μπόρεσε τελικώς να παρευρεθεί λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων κ. Ραδιώτης. Στα εγκαίνια και την ημερίδα, παρευρέθηκαν ακόμα ο Μητροπολίτης Ηλειας κ. Γερμανός, ο περιφερειάρχης Απ. Κατσιφάρας, ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος, οι βουλευτές Μ. Μπαλαούρας, Κ. Τζαβάρας και Γ. Κουτσούκος, οι δήμαρχοι Πύργου Γ. Λιατσής, Όλυμπίας Θ. Κοτζιάς, Ήλιδας Χ. Χριστοδουλόπουλος και Ανδραβίδας- Κυλλήνης Ν. Μοράντ, ο πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λ. Βαρουξής και ο αντιπρόεδρος Δ. Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων και βεβαίως εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του τουρισμού και της κρουαζιέρας.
Στα περίπτερα του Φεστιβάλ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει, να ενημερωθεί και να δοκιμάσει την πολύ μεγάλη ποικιλία των προϊόντων από όλη την Ελλάδα που διεκδικούν διεθνή αναγνώριση, αλλά και των υπηρεσιών που προσφέρονται από τους παραγωγούς αλλά και τις επιχειρήσεις του νομού μας και όχι μόνο. Στόχος του Φεστιβάλ είναι η προώθηση των προϊόντων, αλλά και η δυνατότητα να παρουσιάσουν παραγωγοί και επιχειρηματίες ένα ευρύ φάσμα παροχών-προϊόντων σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, από την παραγωγή έως την κατανάλωση. Οι επισκέπτες του 2ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων – Τουρισμού και Κρουαζιέρας είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στα περίπτερα, να γνωρίσουν και να δοκιμάσει διάσημα Ελληνικά προϊόντα όπως γραβιέρα, μέλι, καλτούνια από την Κρήτη, προϊόντα παραγωγών από τις περιοχές της Αίγινας, της Καστοριάς, των Τρικάλων, της Καρδίτσας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, μαζί φυσικά με τοπικά προϊόντα της Ηλείας. Το Φεστιβάλ Παραδοσιακών προϊόντων θα παραμείνει ανοιχτό για τους επισκέπτες ντόπιους αλλά και ξένους, μέχρι και την Πέμπτη 26 Ιουλίου και καθημερινά θα υπάρχουν πολλές εκδηλώσεις για τον κόσμο, αλλά και υποδοχή τουριστών της κρουαζιέρας με γευσιγνωσία ελληνικού πρωϊνού και ελληνικής κουζίνας, συναυλίες, μουσικοχορευτικές παραστάσεις και αθλητικές δράσεις, όπως και θεματικές βραδιές, με στόχο να προσελκύσει έλληνες και ξένους.
Η ημερίδα για το θαλάσσιο τουρισμό
Ο θαλάσσιος τουρισμός επιβάλλεται να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της τοπικής οικονομίας, στήριξης της αγροτικής και μεταποιητικής παραγωγής, τόσο με την αύξηση της κατανάλωσης των εγχωρίων παραγόμενων αγαθών, όσο και με τη διεθνή προβολή των ποιοτικών τοπικών και ελληνικών προϊόντων, γιατί είναι η μοναδική ευκαιρία να «ανασάνει» ο οικονομικός ιστός της Ηλείας. Με την συνεργασία όλων των φορέων, χωρίς «χρώματα» και σε ένα πνεύμα ανοιχτών οριζόντων, η Ηλεία έχει την δυνατότητα να κάνει το μεγάλο βήμα στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, με επίκεντρο κατ’ αρχήν το λιμάνι Κατακόλου το οποίο αναπτύσσεται από άποψη υποδομών και λιμενικών εγκαταστάσεων και το οποίο που αναδείχθηκε πρώτο σε επισκεψιμότητα λιμάνι κρουαζιέρας στη χώρα, αλλά και με την ανάπτυξη του λιμανιού της Κυλλήνης και άλλων μικρότερων αλιευτικών καταφυγίων.
Αυτά τονίστηκαν μεταξύ άλλων στην ημερίδα του Σαββάτου όπου εκτός των εκπροσώπων της κυβέρνησης και του νομού, ομιλητές ήταν ακόμα στελέχη Ναυτιλιακών Εταιρειών, του ΕΟΤ, της ΓΑΙΑΟΣΕ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ , της διαΝΕΟσις, των δύο μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του νομού μας καθώς και εκπρόσωποι λοιπών φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό σε τοπικό, αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Επιστημονικός Διευθυντής της διαΝΕΟσυς κ Διονύσης Νικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ Αθανάσιος Σχίζας, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιέρας Ναύαρχος ΕΑ Αντώνης Καλούδης , ο εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού ομίλου Aldemar κ Παύλος Ντάκουρης καθώς και ο εκπρόσωπος του ξενοδοχειακού ομίλου Grecotel κ Γιάννης Τσιχλής.
Τους επισήμους και το κοινό καλωσόρισε ο οικοδεσπότης της ημερίδας πρόεδρος του ΔΛΤΠ Λεωνίδας Βαρουξής, με το σύνθημα «το λιμάνι μας ενώνει», καθώς το λιμάνι Κατακόλου είναι η πύλη της Ηλείας στην Αρχαία Ολυμπία και το 3ο δημοφιλέστερο λιμάνι κρουαζιέρας στην Ελλάδα και μέσα στα πέντε σημαντικότερα λιμάνια ως τουριστικός προορισμός. Αυτό όπως τόνισε ο κ. Βαρουξής έχει σαν αποτέλεσμα να αποτελεί ένα ζωογόνο τροφοδότη της τοπικής οικονομίας της Ηλείας , ενισχύοντας με 50 εκατ. ευρώ το χρόνο την τοπική αγορά. Επισήμανε ωστόσο ότι «Δυστυχώς μέχρι σήμερα συμπεριφερόμεθα ως εφησυχασμένοι εισοδηματίες, εισπράττοντας και εκμεταλλευόμενοι την Αρχαία Ολυμπία και όχι προτείνοντας και προσφέροντας.
Αυτό πρέπει να αλλάξουμε και θέλω να πιστεύω ότι είμαστε στη σωστή κατεύθυνση , ενόψει της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και Περιφέρειας για την ανάπλαση των έργων της Χερσαίας Ζώνης του Λιμένα. Ένα μεγάλο έργο που θα αλλάξει τη όψη ενός «άγονου, τσιμέντινου, άχρωμου» χώρου υποδοχής και θα το μετατρέψει σε υπερσύγχρονο λιμάνι με κτίριο Segen, Terminal, πολυχώρο εκδηλώσεων, διοικητήριο κ.λπ.» Επίσης αναφέρθηκε στην αναβάθμιση της γραμμής Κατακόλου- Πύργου- Ολυμπίας, στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του οποίου επιχορηγούνται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ τόνισε ότι το Φεστιβάλ Παραδοσιακών προϊόντων προσδοκούν να γίνει θεσμός προβάλλοντας κάθε χρόνο το λιμάνι και τις δυνατότητές του. Τέλος ευχαρίστησε όλους όσους παρέστησαν στην ημερίδα και τα εγκαίνια του Φεστιβάλ και όλοι μαζί ενωμένοι να δώσουμε στο λιμάνι εκείνα που χρειάζεται για να αναπτυχθεί.
Στην συνέχεια απηύθυνε έναν σύντομο χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Ηλείας κ. Γερμανός, μαζί με δύο αιτήματα – παράπονα όπως τα χαρακτήρισε, θίγοντας το θέμα της αναγκαιότητας υπογραφής της ΚΥΑ για τα τουριστικά λεωφορεία από τον υπουργό κ. Χ. Σπίρτζη αλλά και εκείνο της τέλεσης της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αθήνα και όχι στην Ολυμπία για την διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων λέγοντας δεικτικά «Κύριε ελέησον», για το τι ακούμε!
Ακολούθησε ο δήμαρχος Πύργου κ. Γ. Λιατσής τονίζοντας ότι κανείς δεν μπορεί να παραγνωρίζει ότι ο Πύργος είναι η πρωτεύουσα της Ηλείας, το Κατάκολο επίνειό του και ότι χωρίς να θέλει να στερήσει στην Ολυμπία την επισκεψιμότητα που της πρέπει, με μια υπογραφή από τον Υπουργό Μεταφορών, θα μπορούν οι επιβάτες της κρουαζιέρας να έχουν την επιλογή να περιηγηθούν και στον Πύργο, να γνωρίσουν το Μουσείο και το ιστορικό του κέντρο και μέσα από αυτήν την τουριστική κίνηση να στηριχθεί και ο οικονομικός ιστός της πόλης. Τόνισε ακόμα ότι για πρώτη φορά 7 παρατάξεις του Δ.Σ Πύργου ομόφωνα το ζήτησαν από τον κ. Σπίρτζη και ότι ο δήμος δεν θα σταματήσει να διεκδικεί αυτό το μερίδιο του τουρισμού με διάφορούς τρόπους.
Στην συνέχεια ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι είναι ευτυχής που η θητεία της παρούσας περιφερειακής αρχής θα τελειώσει με θετικό πρόσημο για το σύνολο των ενεργειών και έργων που έγιναν και εκείνων που δρομολογούνται για Κατάκολο και Αρχαία Ολυμπία, ωστόσο επικεντρώθηκε στην ανάγκη ανάπτυξης και του θαλάσσιου τουρισμού σκαφών αναψυχής, που είναι υψηλής προστιθέμενης αξίας. Τόνισε δε ότι η ανάπτυξη των μαρίνων πρέπει να προχωρήσει, όπως και των αλιευτικών καταφυγίων , η Γλύφα έχει ήδη μια ώριμη μελέτη που πρέπει να αξιοποιηθεί και ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν με την συνεργασία και συμμετοχή του κεντρικού κράτους.
Από την πλευρά του ο πρόεδρους του ΕΒΕ Ηλείας Κ. Νικολούτσος, αναφέρθηκε στα δίκτυα υποδομών, στο δρόμο Πατρών- Πύργου ευχόμενος να γίνει, στον δρόμο Πύργου- Βυτίνας και το σιδηροδρομικό δίκτυο, στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει για την ανάπτυξη της κρουαζιέρας το ΕΒΕ Ηλείας και την σύνδεσή της με την προώθηση των τοπικών μας προϊόντων και της γαστρονομίας της περιοχής που πρέπει να γνωρίσουν όλα τα ξενοδοχειακά συγκροτήματα με κοινωνούς τους πελάτες τους.
Η ώρα των υπουργών
Ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια περίοδο όπου έχει αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία της στο εσωτερικό και το εξωτερικό , εμπνέει πλέον σταθερότητα και ασφάλεια για τον επισκέπτη και έχει ξαναβρεί το βηματισμό της στην Οικονομία και μπορεί πλέον πιο άνετα να αξιοποιήσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Βεβαίως ένα από αυτά είναι η ανάπτυξη του τουρισμού της και οι ξένοι επισκέπτες την επιλέγουν γιατί μπορούν να κάνουν τουρισμό σε μια χώρα όπου μπορούν να απολαύσουν τις ομορφιές της και τον πολιτιστικό και αρχαιολογικό της πλούτο, με ασφάλεια. Μάλιστα αυτοί οι δύο τελευταίοι παράγοντες είναι εκείνοι που θα συμβάλλουν στην προσέλκυση επενδυτών στο χώρο του τουρισμού, ελλήνων και ξένων που επιβάλλεται να είναι προτεραιότητά μας. Αναφέρθηκε ακόμα στον τομέα της κρουαζιέρας και στο λιμάνι Κατακόλου όπου έχει βοηθηθεί από τα έργα στην λιμενική ζώνη τονίζοντας μάλιστα ότι για τον θαλάσσιο χώρο υπεγράφη ένα ακόμα κονδύλι, ενώ για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού σκαφών αναψυχής τόνισε το Υπουργείο του κατάργησε με έναν νόμο, όλα εκείνα τα «αγκάθια» που δεν επέτρεπαν να ανοιχτεί και να αναπτυχθεί σε πολλές περιοχές.
Όσον αφορά τις μαρίνες, τόνισε ότι μαζί με το Υπουργείο τουρισμού πρέπει να αναζητήσουν επενδυτές για να προχωρήσουν αυτά τα έργα που είναι πολύ σημαντικά για το κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού. Επίσημανε ακόμα ότι τα τοπικά προϊόντας μας και η γαστρονομία μπορούν να γίνουν ένας από τους καλύτερους πρεσβευτές μας. Καταλήγοντας, ο κ. Κουρουμπλής, ανέφερε ότι το θετικό είναι ότι για την περιοχή της Ηλείας υπάρχει συλλογικό ενδιαφέρον των παραγόντων – με αυτό το πνεύμα όπως είπε κατάφεραν να επιλύσουν το σοβαρότατο ζήτημα των σκουπιδιών- και διαβεβαίωσε ότι ένα τέτοιο πνεύμα ανοιχτών οριζόντων μπορεί πραγματικά να μας πάει μπροστά και να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο της ανάπτυξης.
Από την πλευρά του ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης αναφέρθηκε στο θέμα της προβολής και προώθησης των τοπικών αγροτικών μας προϊόντων και της γαστρονομίας τονίζοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται και εντός του κρουαζιεροπλοίου και πολύ νωρίτερα από τις εταιρίες κρουαζιέρας όπου πρέπει να φροντίσουμε να μπαίνει στο πρόγραμμά τους, όπως γίνεται με άλλες περιοχές που έχουν αναπτύξει το θαλάσσιο τουρισμό της, γιατί τα χρήματα που αφήνουν οι τουριστες για το σκοπό αυτό στη χώρα μας είναι ελάχιστα. Επίσης αναφέρθηκε σε ένα άλλο κομμάτι πολύ ιδιαίτερο, στην ανάγκη αξιοποίησης της natura με την υπογραφή του ΠΔ που θα μπορούσε να αφήνει στη χώρα μας 15 τουλάχιστον δις ετησίως. Ο αλιευτικός τουρισμός όπως είπε ως παράδειγμα, είναι ανύπαρκτος στην Ελλάδα, ενώ θα μπορούσε ο τουρίστας να νοικιάζει ένα ψαροκάϊκο ή ένα ιστιοπλοϊκό και με τους ψαράδες να γνωρίζουν τους ψαρότοπους της περιοχής, να ψαρεύουν και να μαγειρεύουν στη συνέχεια τα ψάρια τους. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί με την γνωριμία των ξένων με τους υδροβιότοπους μας, όπως την λίμνη Μουριάς που τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει ο επαναπλημμυρισμός της και ότι με την συνεργασία όλων πέρα από κομματικές ταμπέλες, πολλά πράγματα μπορούν να προχωρήσουν. Καταλήγοντας ανέφερε ότι ο ίδιος είναι εδώ όπως και οι άλλοι υπουργοί γιατί είναι υποχρεωμένος να το κάνει, υποχρεωμένος από την εμπιστοσύνη που τους έχουν δείξει οι πολίτες με την ψήφο τους.
Τέλος από την πλευρά της κυβέρνησης, ο εκπρόσωπος της κ.Κουντουρά μετέφερε το μήνυμα της και την στήριξή της για την αναβάθμιση του θαλάσσιου τουρισμού στην Ηλεία. Ακολούθησε χαιρετισμός από τους παρόντες βουλευτές, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας που αναφέρθηκε στα έργα που έχουν δρομολογηθεί και σε εκείνα που έγιναν στο λιμάνι Κατακόλου και κυρίως στην ένταξη του έργου το έργο “Αναβάθμιση Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Κατακόλου” στο Επιχειρησιακό Περιφερειακό Πρόγραμμα “Δυτική Ελλάδα 2014 – 2020”, αποτελώντας το τρίτο ενταγμένο έργο της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Κατακόλου – Πύργου – Αρχαίας Ολυμπίας. Ακολούθησαν οι ομιλίες των εκπροσώπων του Τουρισμού και εν συνεχεία τα εγκαίνια της Έκθεσης Παραδοσιακών προϊόντων.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]