FOLLOW US: facebook twitter

Το ζευγάρι της αμετανόητης νιότης…

Ημερομηνία: 17-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

theatrikh-omada-premiera-golfw-18febrouariou

Πρεμιέρα για την «Γκόλφω» στις 18 Φεβρουαρίου από την Θεατρική Ομάδα Πύργου

Εντατικές είναι πλέον οι πρόβες της Θεατρικής Ομάδας Πύργου που φέτος ανεβάζουν Το εκπληκτικό βουκολικό δράμα ”Γκόλφω” του Σπυριδωνα Περεσιάδη, η κατά τον ίδιο το συγγραφέα «Δράμα Ειδυλλιακόν»  ΓΚΟΛΦΩ  σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη, καθώς έχουν προγραμματίσει την πρεμιέρα της παράστασης για τις 18 Φεβρουαρίου στο θέατρο Απόλλων. Η Θεατρική Ομάδα Πύργου είναι η πρώτη Ομάδα που ανεβαίνει στο σανίδι εγκαινιάζοντας την φετινή θεατρική σεζόν, με ένα έργο που μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και μοναδικές στιγμές, αφού είναι γνωστό το πόσο καλοστημένες είναι πάντα οι παραστάσεις τους και πόσο βάρος δίνουν στην λεπτομέρεια. Ειδικά στην περίπτωση του φετινού έργου, όπου η «Γκόλφω» είναι συνδεδεμένη με την ιστορική παράδοση των μπουλουκιών και ένα έργο ταυτισμένο με αυτό το κομμάτι της ελληνικής θεατρικής ζωής, ίσως λίγο παρεξηγημένο από τις απλοποιημένες και παραποιημένες κινηματογραφικές βερσιόν του που καμία σχέση δεν έχουν με το κείμενο του Περεσιάδη, η δουλειά που γίνεται μαθαίνουμε ότι είναι εκπληκτική. Το κείμενο πλημμυρίζει  από συναίσθημα, είναι ένα ρομαντικό δράμα μεγάλης πνοής που με την σκηνοθετική προσέγγιση της Ευανθίας Στιβανάκη και την πολύχρονη εμπειρία και καλλιτεχνική ευαισθησία της Θεατρικής Ομάδας Πύργου, μετατρέπεται σε ένα ποίημα της ελληνικής δραματουργίας, έναν αυθεντικό θεατρικό θησαυρό.

theatrikh-omada-premiera-golfw-18febrouariou5

 Ο θίασος είναι πολυπρόσωπος, το ίδιο και η διανομή των πρωταγωνιστικών ρόλων, ενώ και φέτος έχουν μικρούς ρόλους και παιδιά που μυούνται στο θέατρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρόλος του Τάσου είναι διπλή διανομή σε παιδιά, παίζουν ο Γιώργος Βλαχαντώνης και ο Χαράλαμπος Ζέζας και  διπλή διανομή στους ηθοποιούς με τον Γιάννη Μανώλη και τον Πέτρο Μερλέμη. Η Γκόλφω είναι ρόλος με τριπλή διανομή στις ηθοποιούς, την ερμηνεύουν η Αναστασία Ροδίτη, η Νάντια Τζανετοπούλου και η Νίκη Κατσιαδράμη, ενώ στα πρώτα αθώα της χρόνια, την Γκλόφω παίζει η  μικρή Ειρήνη Ζέζα.

theatrikh-omada-premiera-golfw-18febrouariou3

Η πολυπρόσωπη διανομή των δύο κεντρικών ρόλων, όπως μαθαίνουμε, αποφασίστηκε με ένα βασικό σκεπτικό, αυτό του να προσθέσει ο κάθε ηθοποιός στην πολυμορφία τω ρόλων,  το δικό του στίγμα και την προσωπική του ερμηνεία στην κορύφωση του δράματος και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους μέσα στις οποίες εξελίσσεται το έργο, δημιουργώντας στον θεατή και ένα εξαιρετικό ενδιαφέρον. Βεβαίως, με τον τρόπο αυτό συμμετέχουν ενεργά και όλα τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας σε μια ακόμα παράσταση υψηλών αξιώσεων. Τα σκηνικά θα είναι απλά και εύχρηστα όπως συνήθως, η παράσταση θα έχει ζωντανή μουσική με πολλά κρουστά  και τραγούδι από τον θίασο, ενώ οι ηθοποιοί φορούν μάσκες ακολουθώντας την πρωτόγονη μορφή θεάτρου.

theatrikh-omada-premiera-golfw-18febrouariou1

Λίγα λόγια για το έργο

Στο ορεινό χωριό που κυλούν τα νερά της Στύγας, εκεί όπου σύμφωνα με τους αρχαίους μύθους ήταν η πύλη για τον Κάτω Κόσμο και όπου θνητοί και αθάνατοι έπαιρναν τον ιερότερο όρκο, η Γκόλφω και ο Τάσος, δύο νεαρά παιδιά, ορκίζονται αιώνια αγάπη. Η Γκόλφω, πιστή στον όρκο της, αρνείται τον άρχοντα που θέλει να την παντρευτεί, αλλά ο Τάσος, αψηφώντας τον δικό του, δέχεται να πάρει γυναίκα του την πλούσια νέα που του προξενεύουν. Όταν αλλάξει γνώμη, θα είναι πολύ αργά. Η παραβίαση του όρκου, ισοδυναμεί με θάνατο και κινεί τις δυνάμεις του πεπρωμένου με αδυσώπητο τρόπο. Η αγάπη, το χρήμα και η δύναμη που πηγάζει από αυτό, η έπαρση που δημιουργεί, η αλαζονεία, οι αξίες του λόγου, της υπόσχεσης, αλλά πάνω από όλα και κυρίαρχο όλων η αγάπη, η αγάπη που ξεπερνά όλα τα άλλα. Κορυφαία σκηνή ο σπαραχτικός μονόλογος της Γκόλφως.  Ο λυγμός της θα μας συνοδεύει κάθε φορά που θα μιλάμε και θα αναζητάμε το νόημα της αγάπης. Το έργο γράφτηκε από τον Σπυρίδωνα Περεσιάδη το 1893 και πρωτοπαρουσιάστηκε στην Ακράτα, ενώ επαγγελματικά ανέβηκε τον Ιανουάριο του 1895 στην Πάτρα από το θίασο «Πρόοδος» του Δημήτρη Κοτοπούλη. .


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος