FOLLOW US: facebook twitter

Το ανασκαφικό έργο στην Ήλιδα: Εκδήλωση-παρουσίαση την Δευτέρα στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 01-03-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

Μια πολύ ενδιαφέρουσα αρχαιολογική εκδήλωση , όπου θα παρουσιαστεί το  ανασκαφικό έργο στην περιοχή της Ήλιδας,  διοργανώνει η Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας την Δευτέρα  5 Μαρτίου 2018, στις 19.30 στο Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης  ενώ  μετά τις εισηγήσεις των ομιλητών θα ακολουθήσει συζήτηση.

Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηλείας, Ερωφίλη-Ίρις Κόλια, που θα παρουσιάσει για πρώτη φορά τα προκαταρκτικά συμπεράσματα των νέων ανασκαφικών εργασιών στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας.

Μαζί της ο Αποστόλης Ντάνασης, φοιτητής του Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Παν. Αθηνών, που θα μιλήσει για τις παρελθοντικές ανασκαφικές έρευνες στην περιοχή.

Τέλος ο αρχαιολόγος, Χρήστος Λιάγκουρας θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα της σωστικής ανασκαφής στον Άγιο Αθανάσιο Κουρούτας, όπου  αποκαλύφθηκε μεγάλο κτίριο της ύστερης ρωμαϊκής εποχής διακοσμημένο με επιδαπέδια ψηφιδωτά.  Να σημειώσουμε ότι στο εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας στην Ολυμπία, στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν εργασίες συντήρησης – στερέωσης των ψηφιδωτών που ήρθαν στο φως στον Άγιο Αθανάσιο της Κουρούτας.

Η επανεκκίνηση των ανασκαφικών εργασιών στην Ήλιδα

Το 2017 επαναλήφθηκαν έπειτα από διακοπή αρκετών ετών οι ανασκαφικές εργασίες στον αρχαιολογικό χώρο της Ήλιδας από το μόνιμο προσωπικό της Εφορείας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στη νέα έκδοση της Εφορείας Αρχαιοτήτων για το έργο της την τριετία 2015-2017 «επελέγη η περιοχή της Αγοράς και συγκεκριμένα η Δυτική Στοά που είχε ανασκαφεί πριν από έναν αιώνα περίπου από το Αυστριακό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο υπό την διεύθυνση του Ο. Walter. Η Δυτική Στοά ορίζει το χώρο της Αγοράς από τα δυτικά και ταυτίζεται, σύμφωνα με την περιγραφή του Παυσανία, με την Στοά των Ελλανοδικών, όπου συγκεντρώνονταν την ημέρα οι Ελλανοδίκες λόγω της κοντινής απόστασης της από τον Ελλανοδικαιώνα. Διατηρείται μόνον το θεμέλιο της ανατολικής κιονοστοιχίας της προς το εσωτερικό της Αγοράς και ελάχιστα κατάλοιπα των θεμελίων των περιμετρικών τοίχων της από πολύ ευπαθή πωρόλιθο.

Στο μέσον περίπου του δυτικού τμήματός της μετά τον προσεκτικό καθαρισμό από την βλάστηση εντοπίστηκαν λίθοι. Η ανασκαφή στο σημείο αυτό έδειξε ότι σώζονται τα θεμέλια μεγάλου κτιρίου του 4ου-5ου αι. μ.Χ. Ανασκάφηκε πυκνό στρώμα καταστροφής από μεγάλες κεραμίδες, ενώ κατά την απομάκρυνση του στρώματος βρέθηκαν χάλκινα νομίσματα και κεραμική.»

Επίσης, επισημαίνεται ότι « ανασκαφή πραγματοποιήθηκε και στο χώρο ανατολικά της στοάς, όπου βρέθηκε δάπεδο από πατημένο χώμα και χαλίκι που χρονολογείται στη ρωμαϊκή εποχή. Συνεπώς, φαίνεται ότι ο υπαίθριος χώρος της Αγοράς μπροστά από τη στοά την περίοδο αυτήν είχε διαμορφωθεί με την κατασκευή του δαπέδουΙδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ανασκαφή των τριών τομών που διανοίχθηκαν ανατολικά της στοάς και προς το μέσον της, βορείως μικρού κτίσματος ρωμαϊκής εποχής με προσανατολισμό Α.-Δ. που ταυτίζεται με ναΐσκο. Οι τομές έφεραν στο φως το δάπεδο από χαλίκι και πατημένο χώμα που καλυπτόταν από στρώμα με πυκνά και έντονα ίχνη καύσης και πολυάριθμα ευρήματα: κεραμική, πολλά οστά ζώων, λύχνους, τμήματα ειδωλίων, ανάμεσα στα οποία ειδώλιο νέγρου με δύσμορφα χαρακτηριστικά, θραύσματα πήλινων προσωπείων, πολλές οστέινες περόνες, χάλκινες και μία ασημένια και άλλα μεταλλικά ευρήματα, κάποια από τα οποία αξιόλογα, καθώς και μεγάλο αριθμό νομισμάτων. Τα ευρήματα χρονολογούνται κυρίως στον 1ο αι. μ.Χ., χωρίς να λείπουν και κάποια παλαιότερα. Το πλήθος των ευρημάτων και κυρίως η σύσταση του στρώματος με τις καύσεις και τα οστά ζώων, αποτελούν ενδείξεις ότι πρόκειται για κατάλοιπα λατρευτικών τελετουργιών που λάμβαναν χώρα μπροστά στη Στοά των Ελλανοδικών, όπως μας παραδίδει και ο Παυσανίας. Η συνέχιση της ανασκαφής και η μελέτη των ευρημάτων θα μας επιτρέψει την εξαγωγή τελικών συμπερασμάτων για τη χρήση του χώρου.»


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος