FOLLOW US: facebook twitter

«Το Αμάρτημα της Μητρός μου»: Με Βιζυηνό η Θεατρική Ομάδα Πύργου

Ημερομηνία: 21-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Νέα, Πολιτισμός

Το αυτοβιογραφική έργο του Γεώργιου Βιζυηνού για την ενοχική αγάπη μιας μητέρας, «Το Αμάρτημα της Μητρός μου», παρουσιάζει την φετινή θεατρική σεζόν η Θεατρική Ομάδα Πύργου σε σκηνοθεσία Ευανθίας Στιβανάκη, κάνοντας πρεμιέρα στο θέατρο Απόλλων στις 10 Μαρτίου. Η Θεατρική Ομάδα Πύργου, με την πλούσια εμπειρία των 24 χρόνων διαδρομής της, έχοντας αναμετρηθεί με μερικά από τα σημαντικότερα έργα του νεοελληνικού θεάτρου, βαδίζει για μια ακόμα φορά σε δύσκολα μονοπάτια επιλέγοντας ένα έργο αριστουργηματικό έργο υψηλών απαιτήσεων, γραμμένο στην γνωστή γλώσσα του Βιζυηνού την οποία θα τηρήσει πιστά τουλάχιστον στο αφηγηματικό μέρος, ενώ οι διάλογοι έχουν αποδοθεί  στην απλή καθομιλουμένη, παντρεύοντας τα δύο είδη λόγου.

Από την μια αναδεικνύει την γοητεία της γλώσσας, τη λεπτότητα των αισθημάτων και τις αποχρώσεις του χαρακτήρα του Βιζυηνού και της μητέρας του  και από την άλλη, αποτελεί μια σύγχρονη πρόταση χρήσης εικαστικού και μουσικού περιβάλλοντος, χρησιμοποιώντας δύο επιπλέον στοιχεία. Το ένα είναι η ζωντανή μουσική, υποστηριζόμενη από παραδοσιακά όργανα – ούτι και κλαρίνο- με μια κοπέλα να τραγουδά ζωντανά επί σκηνής σε ορισμένα μέρη του έργου  και το άλλο είναι ότι πέρα από τα δρώμενα και την πλοκή που θα εξελίσσονται επί σκηνής, θα υπάρχουν και εξωτερικά κινηματογραφικά γυρίσματα.

Τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας Πύργου και φέτος επιχειρούν για μια ακόμα χρονιά, να παντρέψουν το θέατρο με τον κινηματογράφο – μια καινοτομία σε καλλιτεχνικό επίπεδο  που υιοθέτησε η Ευανθία Στιβανάκη το 2016 με το έργο «Ενας ήρωας με παντούφλες» των Α. Σακελλάριου και Χ. Γιαννακόπουλου.  Αυτή τη φορά, για να αποδώσουν την δραματικότητα του έργου, η κ. Στιβανάκη επέλεξε ως τόπο των εξωτερικών κινηματογραφικών γυρισμάτων το  Λαδικό, πάνω από το Καλίκωμο, το εγκαταλελειμμένο χωριό «φάντασμα» , ένα τοπίο υποβλητικό που αντικατοπτρίζει προφανώς τα συναισθήματα του συγγραφέα και τον συναισθηματικό μαρασμό του, αλλά και τις όχθες του Αλφειού. Τα γυρίσματα στο Λαδικό- απ’ όπου και το φωτογραφικό υλικό-  και στον Αλφειό ολοκληρώθηκαν, ενώ οι πρόβες συνεχίζονται εντατικά ως τα τελευταία λεπτά της πρεμιέρας, γιατί γνωρίζουμε πόσο τελειομανείς και απαιτητικοί είναι από τον εαυτό τους τόσο η σκηνοθέτης όσο και τα μέλη της Ομάδας που έτσι κι αλλιώς διαθέτουν μια υποκριτική υψηλού επιπέδου και μια ιδιαίτερη αντίληψη για το θέατρο, θέτοντας πολύ υψηλά στάνταρς.

Το «Αμάρτημα της Μητρός μου», είναι ένα βαθύ ψυχογράφημα, που αναδεικνύει τις λεπτεπίλεπτες πτυχώσεις δυστυχίας του συγγραφέα-ποιητή, ο οποίος φαίνεται συγκλονισμένος από τη στάση της μητέρας του απέναντι στον ίδιο και τα αγόρια της οικογένειας, καθώς εκείνη αναζητεί την προσωπική της λύτρωση στην υιοθεσία κοριτσιών όταν χάνει τη δική της κόρη την Αννιώ.

Όμως το βάθος τη δυστυχίας της αποκαλύπτεται έτι μεγαλύτερο, καθώς η μητέρα του Βιζυηνού παραδέχεται σε μια δραματική εξομολόγηση την ατυχή στιγμή της επιπολαιότητας όταν πλάκωσε πνίγοντας το πρωτογέννητο βρέφος της γένους θηλυκού κατά την ώρα του ύπνου μετά από ένα μεθύσι ευωχίας και χαράς στον ανθό της νιότης της. Το βίωμα αυτής της απόρριψης εκ μέρους της μητρός του θα οδηγήσει το μεγάλο ποιητή στην αυτοαπόρριψη και την διαρκή αναδαψίλευση της φειδωλότητας της μητρικής αγάπης Τούτος ο συναισθηματικός μαρασμός, επιβαρημένος από τη στερημένη ζωή του, θα οδηγήσει τελικά τον ποιητή στο ψυχιατρείο κι έτσι θα μείνει για πάντα στιγματισμένος από την ψυχική ασθένεια.

Το αμάρτημα της Μητρός μου» θα είναι σίγουρα  μια παράσταση που θα κάνει το θεατή πλουσιότερο σε εμπειρία καθώς του χαρίζει την αίσθηση πως απόλαυσε ένα κλασσικό έργο με τα διαχρονικά συναισθήματα προς τη μητέρα αλλά και τα φοβικά σύνδρομα μιας ταραγμένης ψυχής. Αναμένουμε με ανυπομονησία…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος