FOLLOW US: facebook twitter

Γιορτή και Μνήμη…: Έκοψαν την πίτα τους στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 21-02-2018 | Συντάκτης:

Η μέρα ήταν γεμάτη από εκδηλώσεις! Το απόγευμα η παρέλαση Καρναβαλιού, στις 8.00 ο Καρνάβαλος παραδόθηκε στην πυρά, στην είσοδο της Παπαχριστοπουλείου παράσταση Καραγκιόζη, η πόλη γεμάτη κόσμο, τα καταστήματα ανοιχτά με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου κι ο καιρός υπέροχος, ηλιόλουστος ανοιξιάτικος στην κυριολεξία! Έτσι ήταν το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου στην Αμαλιάδα. Μέρα που το Δ.Σ της Βιβλιοθήκης διάλεξε να καλέσει φίλους και μέλη για το παραδοσιακό κόψιμο της πίτας. Ευκαιρία για ευχές στην καλοχρονιά, αλλά και αφορμή για «μνήμη».

Όσοι βρέθηκαν το βραδάκι στο χώρο του Αναγνωστηρίου της Παπαχριστοπουλείου Βιβλιοθήκης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το σενάριο αυτής της γιορτής. Να θυμηθούν -επιγραμματικά έστω- την 61χρονη διαδρομή του Σωματείου Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη, που ιδρύθηκε το 1957 από μια ομάδα οραματιστών της μικρής πόλης, εθελοντών στην υπόθεση του πολιτισμού, θεμελιωτών ενός θεσμού που άντεξε στο χρόνο. Πρωτοπόρων τελικά, που κατάφεραν τη δημιουργία μιας σημαντικής συλλογής βιβλίων, προερχόμενων κυρίως από δωρεές – σήμερα περιλαμβάνει πάνω από 25.000 τίτλους-στεγασμένων σε κτίριο (σήμερα ανήκει στο Δήμο) δωρεά του απόδημου Αμαλιαδίτη Χρήστου Παπαχριστόπουλου, που από τις ΗΠΑ όπου έζησε εργάστηκε και πέθανε, δεν ξέχασε τη γενέθλια γη.

Κι όλα αυτά τα θαύματα από την πρώτη κιόλας 10ετία του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ, στη διάρκεια της οποίας λειτούργησε και Αναγνωστήριο, και δανειστικό τμήμα, νοικιάστηκαν και γραφεία, προσλήφθηκε και βιβλιοθηκάριος, ψηφίστηκε Κανονισμός Λειτουργίας:

«…Οι Αναγνώσται θα ζητούν από τον βιβλιοθηκάριον τους οικείους καταλόγους δια να ευρίσκουν το προς ανάγνωσιν βιβλίον θα γράφουν επί μικρού φύλλου χάρτου τον αριθμόν του, θα παραδίδουν εις τον βιβλιοθηκάριον το σημείωμα όστις και θα τους παραδίδει το ζητούμενον βιβλίον….»

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε 15λεπτο video, μια αναδρομή στην ιστορία του Σωματείου, με αξιοποίηση αρχειακού υλικού από την ίδια τη Βιβλιοθήκη.
Η αίθουσα του αναγνωστηρίου γέμισε ασφυκτικά, παρόντες παλιοί και νέοι φίλοι, Αμαλιαδίτες που έζησαν μέσα στο χώρο τη χαρά της Ανάγνωσης και της συμμετοχής στα δρώμενα που φιλοξένησε από το ‘74 και μετά που εγκαινιάστηκε το κτίριο μέχρι σήμερα.

Παρέστησαν ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Ηλείας πατήρ Αλέξιος, ο Δήμαρχος, Χ. Χριστοδουλόπουλος, που εξήρε το ρόλο του Σωματείου στην υπόθεση του Πολιτισμού στην πόλη, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Νικολακόπουλος, ο αντιδήμαρχος Σ. Τζουλέκης, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ «Ο ΗΛΕΙΟΣ» Αλέξανδρος Μανωλόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος Χρήστος Φωτόπουλος, ο μακροβιότερος των προέδρων του Σωματείου της Βιβλιοθήκης Αναστάσιος Καλύβας, μέλος στο Δ.Σ από τα πρώτα χρόνια της διαδρομής του, ο πρόεδροι του Δικηγορικού και Εμπορικού Συλλόγων Αμαλιάδας και πλήθος κόσμου.

Οι Εθελοντές που στηρίζουν τα προγράμματα της Βιβλιοθήκης, μέλη παλιά και νέα, και όχι μόνον… Μια πόρτα ανοιχτή από το πρωί μέχρι το βράδυ η Παπαχριστουπούλειος, 61 χρονη πια ευδόκησε να απολαύσει την αποδοχή για το έργο της- την ουσία του εθελοντισμού υπέρ της πόλης και των συμπολιτών-και τη χαρά να στηρίζεται ομοθυμαδόν από κληρωτούς και λαϊκούς. Ήταν μια υπέροχη βραδιά, στη διάρκεια της οποίας όλοι μνημόνευσαν και την τ. πρόεδρό μας Εύη Πάλλα –Χρονοπούλου, και το πολυετές έργο της από το 1990 και μετά στη συλλογή, οργάνωση, ταξινόμηση, αποδελτίωση του «θησαυρού» μας. Το αποτύπωμά της βραδιάς στις φωτογραφίες…

Ελένη Σκάβδη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος