Τοπικό ρυμοτομικό για να «ξεμπλοκάρει» η κατασκευή του 1ου Λυκείου
Χρονοβόρα και πολύπλοκη διαδικασία που απαιτεί έκδοση Προεδρικού Διατάγματος
Πού «σκοντάφτει» η ανέγερση του σχολείου στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί το 2010
Προσπάθεια, να ξεκαθαρίσει το τοπίο, σχετικά με την ανέγερση του 1ου Λυκείου Πύργου, στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί προ 6ετίας από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πλησίον των Εργατικών Κατοικιών της Αγίου Γεωργίου, έγινε χθες στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησαν στο Λάτσειο, ο Δήμαρχος Γαβρίλης Λιατσής και ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομία) Γιώργος Αντωνόπουλος, παρουσία του Δ/ντη Προγραμματισμού του Δήμου Άρη Φιλιππόπουλου και του Δ/ντή του 1ου ΓΕΛ Νίκου Μάστορα.
Όπως τονίστηκε, για να «ξεμπλοκάρει» η διαδικασία και να μπορέσει ο φάκελος ανέγερσης του σχολικού συγκροτήματος να κατατεθεί προς ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έγκρισης του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου καθώς το οικόπεδο βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης.
Η έγκριση όμως του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες για να καταλήξει ο φάκελος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. Και … θεωρητικά οι διαδικασίες αυτές, απαιτούν από 6 μήνες έως 1 χρόνο και ίσως και παραπάνω…
Το να «εγκαταλείψουν» το συγκεκριμένο οικόπεδο, που τέθηκε ως ερώτημα από το Δήμαρχο, με το σκεπτικό να μην «χάσουν» και το νέο ΕΣΠΑ, επισημάνθηκε πως κάτι τέτοιο δε θα είχε κανένα νόημα, καθώς ανάλογες διαδικασίες θα απαιτούνταν και για το νέο «σημείο» και μάλιστα θα χρειαζόταν να δαπανήσουν πολλά χρήματα για την αγορά του.
Ο Γ. Λιατσής απαντά στον Γεωργιόπουλο
Αρχικά ο κ. Λιατσής, αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γ. Γεωργιόπουλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου στην διάρκεια της οποίας, άφησε να εννοηθεί ότι οι Δήμοι της Ηλείας δεν κατέθεσαν κανένα αίτημα για την ένταξη προς χρηματοδότηση σχολικών κτιρίων στην Περιφέρεια, επισημαίνοντας πως στην περίπτωση του Πύργου τα πράγματα είναι λίγο… «μπερδεμένα». «Η υπηρεσία Προγραμματισμού έχει ολοκληρωμένη πρόταση με εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα, η εκπαιδευτική κοινότητα έχει συγκεκριμένη απαίτηση και εγώ συγκεκριμένη βούληση για ένα, δυο ακόμα και τρία σχολεία. Το όνειρο μου γνωρίζεται ότι είναι να γκρεμίσω το 2ο Γυμνάσιο Λύκειο για να αποκτήσει η πόλη έναν πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της και μάλιστα το 2006 είχα φτάσει μια ανάσα από την υλοποίηση του. Τώρα, όσον αφορά τα σχέδια του 1ου Λυκείου έχουμε ένα οικόπεδο με πολλές ιδιομορφίες και προβλήματα τα οποία αν δεν λυθούν δεν μπορούμε να υποβάλλουμε φάκελο. Ότι όμως ήταν να γίνει από πλευράς δήμου έχει γίνει και όλοι μαζί θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την ανέγερση του σχολείου. Ταυτόχρονα όμως, δεν ξεχνάμε ότι έχουμε μαθητές που ταλαιπωρούνται επί 6 χρόνια κάνοντας μάθημα σε λυόμενα και στην ταλαιπωρία τους αυτή θα προστεθεί και η μετακόμιση των 4 αιθουσών για να φτιάξουμε την είσοδο, στην άλλη πονεμένη ιστορία που είναι το εργοστάσιο Ξυστρή που κινδυνεύει να απενταχθεί…».
Διευκρινίσεις από τον Δ/ντή Πολεοδομίας Πύργου
Τα δεδομένα, ανέλυσε ο Διευθυντής της Πολεοδομίας Γιώργος Αντωνόπουλος, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο προέρχεται από τη συνένωση πολλών όμορων οικοπέδων που αγοράστηκαν από την τότε Νομαρχία και μάλιστα στο σχέδιο πόλης που είναι υπό έγκριση προβλέπεται η χρήση του για σχολείο. «Για να γίνει όμως σχολείο απαιτείται τοπικό ρυμοτομικό και αυτό γιατί το σχέδιο πόλης που υπάρχει είναι ακόμα ζωγραφιά και δεν έχει εγκριθεί. Αν είχε εγκριθεί όταν είχε πάρει ΦΕΚ το 1998 και ακυρώθηκε μετά από το ΣτΕ, δε θα μιλάγαμε σήμερα. Άρα μιλάμε για ένα οικόπεδο εκτός σχεδίου και επομένως για να γίνει οικοδομικό συγκρότημα σχολείου θα πρέπει να γίνει τοπικό ρυμοτομικό. Μέσα στα χρόνια αυτά, υπήρχαν και αλλαγές νόμων, οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί, αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από νομαρχία σε περιφέρεια ή στο υπουργείο, η ουσία είναι ότι σήμερα που μιλάμε έχει καταλήξει ότι πρέπει να γίνει ένα τοπικό ρυμοτομικό το οποίο θα εγκριθεί με Προεδρικό Διάταγμα και ο υπουργός θα εισηγηθεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αντιλαμβάνεστε ότι όσο πιο ψηλά πάει στη βαθμίδα γίνονται τα πράγματα και πιο περίπλοκα. Οι αρμοδιότητες που είχαμε σα νομαρχία και σα δήμος μετά τον Καλλικράτη είναι απίστευτα ψαλιδισμένες. Αν μπορούσαμε αυτά τα πράγματα να τα χειριστούμε σε τοπικό επίπεδο ίσως να τα είχαμε τελειώσει. Για να γίνει αυτή η δουλειά θα πρέπει να εμπλακούν πολλές υπηρεσίες, ο δήμος και η πολεοδομία, να περάσει δημοτικά συμβούλια, ενστάσεις, αναρτήσεις, να σταλεί στην Αθήνα να το δουν οι υπηρεσίες αν έχει πληρότητα ο φάκελος, να σταλεί στην αιρετή περιφέρεια στην Πάτρα για να κάνει εισήγηση προς το ΣΥΠΟΘΑ της Πάτρας και από κει αν όλα είναι καλά να φύγει για Αθήνα για να βγει το ΠΔ. Όλο αυτό που σας περιέγραψα είναι το τέλος διαδικασίας. Έχει γίνει δουλειά από πίσω για να φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα. Συνοπτικά λοιπόν, επειδή είναι εκτός σχεδίου το οικόπεδο πρέπει να βρούμε λύση ώστε να παντρέψουμε τεσσάρα διαφορετικά καθεστώτα…».
Στο σημείο αυτό, ο Διευθυντής Προγραμματισμού Άρης Φιλιππόπουλος πρόσθεσε ότι ο δήμος έχει εγκεκριμένο κτιριολογικό πρόγραμμα από το Υπουργείο για σχολείο 270 μαθητών, η υλοποίηση του όμως στο συγκεκριμένο οικόπεδο απαιτεί παρεκκλίσεις στο ύψος και την πλάγια απόσταση. «Από τις μελέτες που έχουν συνταχθεί, έχει προκύψει η συνολική δόμηση και κάλυψη του κτιρίου και το μέγιστο ύψος που θα ζητήσουμε από την παρέκκλιση».
«Γεφύρι της Άρτας» το έργο λέει ο Νίκος Μάστορας
Ακολούθως, ο Διευθυντής του 1ου ΓΕΛ Νίκος Μάστορας, επισήμανε ότι τουλάχιστον την τελευταία 4ετία παρακολουθούν τις εξελίξεις με την ανέγερση του σχολείου, χαρακτηρίζοντας την υπόθεση ως «γεφύρι της Άρτας» ενώ εξέφρασε και την δυσαρέσκεια τους για την παραμονή τους, για 7η χρονιά στα λυόμενα. Παράλληλα, δήλωσε πως θα διευκολύνουν τη διάνοιξη του δρόμου για το «έργο Ξυστρή» αρκεί όμως, ο δήμος να κρατήσει την υπόσχεση που τους έδωσε ότι η μεταφορά των αιθουσών θα γίνει σε χρόνο που δεν θα επηρεάζει τη λειτουργία του σχολείου.