FOLLOW US: facebook twitter

Τα  “emoticons” που λάτρεψαν τα παιδιά!: Πλούσιες εκπαιδευτικές δράσεις στην Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας

Ημερομηνία: 28-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Εκπαίδευση, Νέα

Σε εγρήγορση, με καθημερινές εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά 5-15 ετών, συνεχίζει να βρίσκεται η Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας  που συμμετέχει για 2η συνεχή χρονιά στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία ανάγνωσης και δημιουργικότητας 2017, συντονιστής της οποίας είναι η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Έτσι, το φετινό καλοκαίρι η Βιβλιοθήκη μετατρέπεται σε τόπο περιπετειών και τα παιδιά γίνονται οι εξερευνητές των σημείων! Αυτός άλλωστε είναι ο τίτλος της εκστρατείας για το 2017 «Περιπέτειες από σημείο σε σημείο».

Πόσα διαφορετικά πράγματα, λέξεις, έννοιες μπορεί να είναι ένα σημείο. Στη βιβλιοθήκη ψάχνουμε, ανακαλύπτουμε, ζωγραφίζουμε, φωτογραφίζουμε διαφορετικά σημεία και φανταζόμαστε τις περιπέτειές μας αυτό το καλοκαίρι από σημείο σε… σημείο. Τέλος, φτιάχνουμε το ημερολόγιο του καλοκαιριού με τις σημαντικές ημερομηνίες της βιβλιοθήκης.

Οι δράσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, γονείς, παιδιά, εθελοντές, προσωπικό συμμετέχουν όλοι με ενθουσιασμό, δημιουργικότητα και φαντασία.

Το πιο πρόσφατο εργαστήριο στο οποίο πήραν μέρος τα παιδιά, αφορούσε τα “emoticons”, με την κ. Βασιλική Συριοπούλου και έπαιξαν με τα συναισθήματα. Τα παιδιά αφού χωρίστηκαν σε δύο ομάδες έπαιξαν «το παιχνίδι του κρυμμένου emoticon».

Η προέλευση της λέξης emoticons (emotions = συναισθήματα) και (ikons = εικόνες).  Με τη βοήθεια ενός χάρτη, έλυσαν γρίφους και ανακάλυψαν τα σημεία όπου κρύβονταν οι μικρές αυτές φατσούλες. Έπειτα κάθε ομάδα κόλλησε τα emoticon που βρήκε σε χαρτόνι συμπληρώνοντας με λέξεις το συναίσθημα που εκφράζει το καθένα. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας τα σημεία στίξης αναπαρέστησαν διάφορα emoticon.

Τέλος, τα παιδιά άκουσαν ένα κομμάτι κλασικής μουσικής και κατασκεύασαν μια δική τους μάσκα emoticon από χαρτόνι, προσπαθώντας να εκφράσουν το συναίσθημά τους και αποτύπωσαν σε δική τους μάσκα, το δικό τους πρωτότυπο emoticon που τα εκφράζει χρησιμοποιώντας σημεία στίξης.

Άλλα εργαστήρια που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί είναι “Τα αστέρια σημεία στον ουρανό”, όπου μάλιστα τα παιδιά κατασκεύασαν ένα μίνι πλανητάριο μέσα στη βιβλιοθήκη για να μπορούν να παρατηρούν τα αστέρια και τους αστερισμούς.

Το εργαστήριο “Από γράμμα σε γράμμα βρες τη λέξη”. Τα παιδιά ακολουθώντας ένα παιχνίδι με διάσπαρτα γράμματα έβρισκαν τις λέξεις από τους τίτλους των βιβλίων της Βιβλιοθήκης που είχαν επιλεγεί. Στη συνέχεια σχεδίασαν τη σωστή διαδρομή από γράμμα σε γράμμα των συγκεκριμένων λέξεων.

Με έναν γρίφο σχετικά με τον τίτλο του βιβλίου, με την θέση του στη Βιβλιοθήκη, με το μέγεθός του ή την κατηγορία του αναζήτησαν τα βιβλία. Το  εργαστήριο “Σημεία και τέρατα”, όπου τα παιδιά με την καθοδήγηση της κ. Μαρίας Βύνια ξεκίνησαν το εργαστήριο με μια αναφορά στην Ελληνική Μυθολογία, όπου μοιράστηκαν στην ομάδα 44 κάρτες οι οποίες περιείχαν την περιγραφή, την αναφορά σε κάποια μάχη με κάποιον ήρωα και την απεικόνιση 11 τεράτων της μυθολογίας.

Οι εκπαιδευτικές δράσεις συνεχίζονται στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας για όλο σχεδόν το καλοκαίρι…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος