FOLLOW US: facebook twitter

Καινοτόμο και πολυθεματικό το φετινό Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας

Ημερομηνία: 28-06-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Παρουσιάστηκε χθες το πρόγραμμα σε συνέντευξη τύπου

 Νέες συνεργασίες, νέες ενότητες και ποιοτικές παραστάσεις και συναυλίες χαρακτηρίζουν τη φετινή διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας. Χθες οι βασικοί συντελεστές του, παρουσίασαν το πρόγραμμα που πραγματικά μπορεί να καλύψει και το απαιτητικό κοινό της περιοχής, ανοίγοντας καινούργιους δρόμους με νέες συνεργασίες, ξεφεύγοντας από τα τοπικά δεδομένα και ανεβάζοντας σημαντικά το επίπεδο.

Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Θύμιος Κοτζάς τόνισε πως «… ο πρόεδρος της Κοινωφελούς κ. Α. Παναγιωτόπουλος και ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Β. Καψής, έχουν φροντίσει, παρά τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, να έχουμε ποιοτικό φεστιβάλ που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της Ολυμπίας και των καιρών.

Εμείς να ευχηθούμε, όλη αυτή η προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνεργάτες μας, να στεφθούν από επιτυχία και πιστεύω ότι έτσι θα είναι. Καλούμε τους συμπολίτες μας και τους επισκέπτες της περιοχής να παρακολουθήσεις τις εκδηλώσεις που θα φιλοξενηθούν στο Θέατρο Φλόκα, στο Θέατρο Δρούβα κ.α. για να ψυχαγωγηθούν και να περάσουν ένα ωραίο καλοκαίρι.

Ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Εταιρίας Άρης Παναγιωτόπουλος τόνισε πως το φεστιβάλ της Αρχ. Ολυμπίας είναι γνωστό σε όλη την Ελλάδα και η επιτυχία του οφείλεται στην αγάπη με την οποία το περιβάλλει ο κόσμος καθώς και το ζήλο με τον οποίο διοργανώνεται με την Κοινωφελή Επιχείρηση, σε συνεργασία πάντα με τον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.

Επισήμανε πως η φετινή διοργάνωση έχει καινοτομίες. Πρώτον το φεστιβάλ απέσπασε την πιστοποίηση των Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ, ένας τίτλος αναγνώρισης για το θεσμό. «Αναγνωρίστηκε η συνεργασία μας με παραστάσεις και συναυλίες που προέρχονται από όλη την Ελλάδα και από εξωτερικό και αναγνωρίστηκε επίσης ότι δίνουμε λόγο και βήμα στην τοπική έκφραση, αφού κάθε χρόνο, προσπαθούμε και συνεργαζόμαστε με τοπικές ομάδες πολιτισμού που είναι πάντα εδώ και δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό» είπε μεταξύ άλλων και αναφέρθηκε στα φετινά μεγάλα ονόματα της διοργάνωσης και τη συνεργασία με το φορέα «Πάρκο Ολυμπιονικών».

Ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Δημητρόπουλος και μέλος της Κοινωφελούς, τόνισε πως είχε τεθεί ένα μεγάλο στοίχημα για το θεσμό. «Θέλαμε να εξισώσουμε το Φεστιβάλ της Αρχαίας Ολυμπίας και να το φέρουμε στα επίπεδο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, να είναι από το τρίτο σπουδαιότερο πανελλαδικά. Τα βήματά μας αργά, σταθερά και συντηρητικά.

Το αναβαθμίζουμε και το φέρνουμε στο επίπεδο που επιθυμούμε και μας ζητά ο κόσμος που μας εμπιστεύεται στις εκδηλώσεις». Μιλώντας για τις φετινές καινοτομίες στάθηκε στη συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και τα παιδιά των προσφύγων για να ζωγραφίσουν και να εκφραστούν. Επίσης στάθηκε στις συνεργασίες με την Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πάρκο Ολυμπιονικών, αλλά και τη διοργάνωση του το Χορωδιακού Φεστιβάλ.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχ. Ολυμπίας, Βασίλης Καψής, το χαρακτήρισε τη φετινή διοργάνωση ποιοτικών απαιτήσεων, πολυθεματική, όπου αγγίζει πολλές μορφές της τέχνης. «Η πιστοποίηση μας δίνει το δικαίωμα να σχεδιάζουμε άλλα βήματα για το μέλλον ξεφεύγοντας σταδιακά από αυτό το μοντέλο το οποίο ήδη υπάρχει στην περιοχή μας και να λειτουργούμε και λίγο σαν «ατζέντηδες» θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών».

Η πιστοποίηση «effe label» έδωσε τη δυνατότητα της δικτύωσης με 701 φεστιβάλ στην Ευρώπη από 39 χώρες. Ανάλογη διάκριση στην Ηλεία έχει και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους.

Το πρόγραμμα

7-8-9 Ιουλίου (Θέατρο Δάσους Δρούβα) 8.00 μ.μ. –  2ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Αρχαίας Ολυμπίας

13 Ιουλίου (Αύλειος χώρος Παλαιού Δημαρχείου) – ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΕΣ του Μενάνδρου Το Πανεπιστήμιο του Τόκιο ανεβάζει την κωμωδία του Μενάνδρου «Επιτρέποντες» – Το κείμενο της παράστασης αποδίδεται στα αρχαία ελληνικά.

13-14 Ιουλίου Ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης Τέχνης (Παλαιό Μηχανοστάσιο ΟΣΕ)

Μια συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, που αποτελεί τον εθνικό φορέα για την σύγχρονη τέχνη. Σε αυτό το ταξίδι, η επαφή θα γίνει με βιωματικό τρόπο και ο καρπός αυτής της γνωριμίας να αποτελέσει και το θέμα της έκθεσης, προσεγγίζοντας με συμβολικό τρόπο σύγχρονα φαινόμενα, όπως το ταξίδι, το νομαδισμό, τη μετανάστευση και την προσφυγιά, τον αποχωρισμό από γνώριμους και αγαπημένους ανθρώπους και τόπους και την επαφή με νέους και άγνωστους. Κεντρική θέση στην παρουσίαση θα έχει το έργο της κορεατικής καταγωγής καλλιτέχνιδας Κιμσούτζα και ο συμβολικός τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιεί τα παραδοσιακά κορεάτικα καλύμματα κρεβατιών, με τους έντονους χρωματισμούς και τα κεντημένα διακοσμητικά μοτίβα από το φυτικό και ζωικό βασίλειο. Πρωταγωνιστές και δημιουργοί παιδιά από 6 – 12 ετών από το Κέντρο Μεταναστών στη Μυρσίνη, από την κοινότητας Ρομά της Αμαλιάδας που υλοποιούν το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Romed 2 και από την Πρότυπη Προσχολική Ρήγας από τον Πύργο. Τα παιδιά θα ενώσουν τις εμπειρίες του σε αυτά τα σύγχρονα φαινόμενα ξεκινώντας από διαφορετικές αφετηρίες. Σε συνεργασία με τον Επιστημονικό Σύλλογο Μουσειολογίας – Μουσειογραφίας και Πολιτιστικού Τουρισμού,  ο καρπός αυτής της γνωριμίας θα αποτελέσει και το θέμα της έκθεσης που θα επιμεληθεί ο σύλλογος.

16 Ιουλίου Κυριακή  ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ (Θέατρο Φλόκα)

Ο Γιάννης Μπέζος σκηνοθετεί ένα κλασσικό έργο του Αριστοφάνη και ο Πέτρος Φιλιππίδης ζωντανεύει ένα μεγάλο συμβολικό και πολιτικό πρόσωπο της παγκόσμιας κωμωδίας, τη «Λυσιστράτη». Πρωταγωνιστούν επίσης ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης και η Ναταλία Τσαλίκη, ενώ η μουσική είναι το Κωστή Μαραβέγια.

17 Ιουλίου «Αλφειός και Αρέθουσα – ένας ανεκπλήρωτος έρωτας» Θέατρο Δρόμου (Αύλειος Χώρος  Παλαιού Δημαρχείου)

Οι Τέχνες του Θεάματος μάς προσφέρουν μια ποιητική παρένθεση γύρω από τον μύθο του ποταμού Αλφειού.  Ο Κωνσταντίνος Βαζαίος, καλλιτεχνικός διευθυντής του project και ιδρυτής & Καλλιτεχνικό διευθυντής του καλλιτεχνικού Οργανισμού Circus Dayz και του Φεστιβάλ τσίρκου “Athens Circus Festival” και οι νέοι καλλιτέχνες από την Γαλλική Οργάνωση TEP, διπλωματούχοι της Σχολής Τσίρκου του Μπορντό της Γαλλίας, συναντιούνται για να δουλέψουν μια πρωτότυπη σύνθεση, την οποία θέλουν να μοιραστούν με το κοινό.

21 Ιουλίου Παρασκευή – Ο χορός της Εξουσίας (Θέατρο Δάσους Δρούβα)

Ο  Καλλιτεχνικός Οργανισμός  Αιχμή παρουσιάζει για την προσεχή θερινή περίοδο μεγάλη θεατρική παραγωγή με το έργο « Ο Χορός της Εξουσίας» ( Αγαμέμνων-Κλυταιμνήστρα-Ορέστης) σε σκηνοθεσία Γιάννη Νικολαΐδη. Πρόκειται για μια θεατρική σύνθεση του Κ. Πολιτόπουλου. Στο ρόλο της Κλυταιμνήστρας η Φωτεινή Φιλοσόφου

23 Ιουλίου  Ελεωνόρα Ζουγανέλη (Θέατρο Φλόκα)

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία «Πάρκο Ολυμπιονικών Ολύμπια», στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της για την προώθηση της ιδέας για τη δημιουργία του πάρκου ολυμπιονικών, πραγματοποιεί συναυλία με την μοναδική Ελεωνόρα Ζουγανέλη

25 Ιουλίου The Moscow Ballet – Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ (Θέατρο Φλόκα)

The Moscow Ballet Τα Russian Ballet Theater παρουσιάζουν το αριστούργημα του

Pyotr Ilyich Tchaikovsky . Η ιστορική χορογραφία του Πετιπά βασίζεται στο κλασικό παραμύθι του Charles Perault την «Ωραία του κοιμώμενου δάσους» (1697).

26 Ιουλίου «Γκόλφω» Θεατρική ομάδα Πύργου ( Θέατρο Καυκανιάς)

Η «Γκόλφω», το ιστορικό βουκολικό, δραματικό ειδύλλιο, του Σπυρίδωνα Περεσιάδη, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ευανθίας Στιβανάκη

28 Ιουλίου – Γιάννης Χαρούλης (Θέατρο Φλόκα)

Ο Γιάννης Χαρούλης, μετά από έναν δημιουργικό χειμώνα, ο οποίος σφραγίστηκε από την ερμηνεία του στον νέο δίσκο «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» και την επιτυχημένη ευρωπαϊκή περιοδεία, συνεχίζει το ταξίδι του σε όλη την Ελλάδα, με μια μεγάλη γιορτή, στο Θέατρο Φλόκα , στην Αρχαία Ολυμπία την Παρασκευή 28 Ιουλίου 2017. Ένα ταξίδι με μουσικές, μελωδίες, νότες, εικόνες και συναισθήματα.

2 Αυγούστου Τετάρτη – Συναυλία Μαρινέλλα Γλυκερία Βιτάλη (Θέατρο Φλόκα)

Η Μαρινέλλα, η Ελένη Βιτάλη και η Γλυκερία, κάθε μια χωριστά αλλά και οι τρεις μαζί, κάνουν το τραγούδι “Γυναικεία Υπόθεση”, έχοντας σκοπό να μαγέψουν το κοινό τους που θα έχει την ευκαιρία , να τις απολαύσει σε τραγούδια τους που άντεξαν στο χρόνο , που τραγουδιόνται από όλες τις γενιές και αποτελούν τις χρυσές σελίδες του ελληνικού τραγουδιού .

5 Αυγούστου Σάββατο «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» (θέατρο Φλόκα)

Το «Ταξίδι στο Σταυρό του Νότου» παρουσιάζεται με όχημα τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου και τον ποιητικό λόγο του Νίκου Καββαδία. Ο Θέμης Μουμουλίδης, εμπνευστής και σκηνοθέτης της παράστασης. Τους ρόλους ερμηνεύουν: ΘΑΝΟΣ ΜΙΚΡΟΥΤΣΙΚΟΣ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΑΙΝΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ  ΖΑΛΜΑΣ, ΕΛΙΣΑΒΕΤ  ΜΟΥΤΑΦΗ, ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ, ΙΩΑΝΝΗΣ  ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ, ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗ, ΜΑΡΟΥΣΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΚΩΣΤΑΣ ΦΑΛΕΛΑΚΗΣ, ΕΛΕΝΗ ΖΑΡΑΦΙΔΟΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΓΟΥΡΖΟΥΛΙΔΗΣ, ΝΑΤΑΣΣΑ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ κ.α. Τραγουδούν: ΡΙΤΑ  ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΥ – ΚΩΣΤΑΣ  ΘΩΜΑΙΔΗΣ

 

7 Αυγούστου  Βραδιά Πανσελήνου με δύο εκδηλώσεις

α) ώρα 9.00 μ.μ. Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ (θέατρο Φλόκα)

«Η ΑΛΙΚΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΘΑΥΜΑΤΩΝ» του Λιούις Κάρολ  – Διασκευή-σκηνοθεσία του  Δημήτρη  Αδάμη – Στο ρόλο της Αλίκης η αγαπημένη των παιδιών : η Σοφία Πανάγου

Β) Ώρα 9.30μμ – Τα Χρώματα της Ήλιδας (Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων)

Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας  στο πλαίσιο της βραδιάς Πανσελήνου  φιλοξενούν “Τα Χρώματα της Ήλιδας, που παρουσιάζουν το αφιέρωμα στο σπουδαίο δάσκαλο Βασίλη Τσιτσάνη.

 

9 Αυγούστου – ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ του Νίκου Καζαντζάκη (θέατρο Φλόκα)

Η εμβληματική μορφή του Αλέξη Ζορμπά από το μνημειώδες και διεθνώς αναγνωρισμένο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Ο Βίος και η Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» ξαναζωντανεύει, με την αυθεντική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, σε σκηνοθεσία του Σταμάτη Φασουλή και σε μια μοναδική διασκευή των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα. Τον Αλέξη Ζορμπά ενσαρκώνει ο Γρηγόρης Βαλτινός, αναλαμβάνοντας τον επικό αυτό ρόλο, πλαισιωμένος από ένα μεγάλο και καταξιωμένο θίασο.

11  Αυγούστου – Συναυλία Κωστής Μαραβέγιας (θέατρο Φλόκα)

Πρόκειται για την δεύτερη εκδήλωση της   Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Πάρκο Ολυμπιονικών Ολύμπια», που φιλοξενείται στο Θέατρο Φλόκα

13 Αυγούστου – Καραμέλες Ούζου (Θέατρο Δάσους Δρούβα)

Οι «Καραμέλες Ούζου» είναι μια μαύρη κωμωδία όπου θα πρωταγωνιστήσει ο Σταύρος Νικολαΐδης στο ρόλο ενός βοηθού σεφ και ο Δημήτρης Καμπόλης στο ρόλο ενός Σερβιτόρου. Σε έναν ακόμη ρόλο, θα εμφανιστεί και ο Ηλείος σεναριογράφος του έργου – πλέον – Γιάννης Γαλανόπουλος. Και οι τρεις, υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του ταλαντούχου Σταύρου Νικολαΐδη θα προσφέρουν στο κοινό αγωνία, συγκίνηση και το κυριότερο: γέλιο, που τόσο πια έχουμε όλοι ανάγκη, ειδικά στις μέρες μας.

 

17 Αυγούστου Όλη η Ελλάδα για τον Μίκη (θέατρο Φλόκα)

Ένα αφιέρωμα στον χορωδιακό Μίκη Θεοδωράκη από Διακόσιους χορωδούς απ’ όλη την Ελλάδα, να σχηματίζουν μία τεράστια χορωδία η οποία ερμηνεύει μερικά από τα αριστουργήματα του μεγάλου μας δημιουργού, συνοδεία 20μελούς Συμφωνικής Μαντολινάτας.

21 Αυγούστου  Δευτέρα «Πέτρες στις Τσέπες του» (θέατρο Φλόκα)

Από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, η παράσταση «Πέτρες στις τσέπες του», ένα απολαυστικό ρεσιτάλ εναλλαγής ρόλων με τον Μάκη Παπαδημητρίου και τον Γιώργο Χρυσοστόμου, ταξιδεύει το καλοκαίρι σε όλη την Ελλάδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος