FOLLOW US: facebook twitter

Τα τσακάλια κατέβηκαν στην Λαμπεία

Ημερομηνία: 17-10-2017 | Συντάκτης:

[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”42069″ img_size=”full”][vc_column_text]

Αγέλη βρέθηκε μέσα στον οικισμό – Σκοτώθηκε ένα από διερχόμενο αυτοκίνητο

Αν και πρόκειται για απειλούμενο είδος δεν παύει η παρουσία του να προκαλεί φόβος τους κτηνοτρόφους. Αν και συνήθως τρέφεται με ψοφίμια ή σάπια φρούτα, πολλές φορές επιτίθεται σε κοπάδια τα οποία είναι αφύλακτα από τσοπανόσκυλο. Το τσακάλι, χαρακτηρίζεται ως ωφέλιμο επιστημονικά, όμως πολλές φορές γίνεται επιθετικό σε άλλα – κυρίως μικρόσωμα – ζώα.

Προχθές η εμφάνιση αγέλης στην περιοχή της Λαμπείας, έφερε αναστάτωση στους κατοίκους. Μια αγέλη περί τα 15 με 20 τσακάλια εμφανίστηκε στις παρυφές του οικισμού. Ένα από αυτά παρασύρθηκε από διερχόμενο αυτοκίνητο και σκοτώθηκε. Εκπρόσωποι του Δασαρχείου που ενημερώθηκαν και με επικεφαλής τον Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, πραγματοποίησαν αυτοψία στο νεκρό ζώο όπου διαπίστωσαν πως όντως επρόκειτο για τσακάλι.

Φωτό αρχείου

 

«Υπήρξε όντως μια μικρή ομάδα από 15-20 τσακάλια. Το έχουμε πιστοποιήσει ότι είναι τσακάλι το ένα που σκοτώθηκε, καθώς χτυπήθηκε από ένα αυτοκίνητο. Έτσι πρόκειται για μια ομάδα από τσακάλια, και όχι αγριόσκυλα που υποστηρίζαμε αρχικά. Βέβαια το τσακάλι είναι ένα νυχτόβιο πολύ φοβητσιάρικο ζώο που τρέφεται κυρίως με πτώματα. Δεν είναι ζώο που χτυπά τα υγιή ζώα και φοβάται πάρα πολύ τους σκύλους και απομακρύνεται. Δεν είναι επικίνδυνο ζώο, αλλά μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ωφέλιμο γιατί απομακρύνει κυρίως πτώματα, σάπια φρούτα, ψοφίμια…» εξήγησε ο Δασάρχης Πύργου.

Από την άλλα πλευρά όπως επισήμανε «… θεωρείται πολλές φορές από τους βοσκούς επικίνδυνο, γιατί μπορεί σε μια ανάγκη για τροφή, να χτυπήσει άρρωστα και μικρά ζώα. Είναι μικρόσωμο και δεν μπορεί να επιτεθεί σε μεγαλύτερα. Για αυτό και τα χτυπήματα που κάνει είναι κυρίως στους μαστούς του ζώου. Δεν κάνει μεγάλες ζημιές στα κτήματα, τουλάχιστον επιστημονικά δεν έχουμε αναφορές που το τσακάλι χτυπά κοπάδι από πρόβατα. Μεμονωμένα ζώα τα χτυπά και όπου δεν υπάρχει σκύλος» είπε ο κ. Λάττας.

Στην Ηλεία μετά τις πυρκαγιές του 2007, ο πληθυσμός τους είχε περιοριστεί αισθηά και στην περιοχή της Λαμπείας ο αριθμός ήταν μονοψήφιος. «Από τότε έχουν περάσει δέκα χρόνια και έχουμε αναφορές πως υπάρχουν τσακάλια και δημιουργούν προβλήματα σε αγέλες ζώων. Όταν βρίσκει τροφή και μάλιστα εύκολα αναπαράγεται πιο γρήγορα. Άρα αυξάνονται οι πληθυσμοί στην Ηλεία όπως βλέπουμε».

Ο κ. Λάττας τόνισε πως από την άλλη πλευρά υπάρχουν στην Ηλεία και πολλά αγριόσκυλα τα οποία δρουν βλαπτικά. «Πρόκειται για ελεύθερα σκυλιά τα οποία κάνουν τις μεγαλύτερες ζημιές στα κοπάδια. Τα χτυπήματα σε πρόβατα στο λαιμό είναι από αγριόσκυλα και όχι από τσακάλια. Εμείς ως υπηρεσία έχουμε αντιληφθεί το πρόβλημα, καθώς το τσακάλι είναι απειλούμενο είδος που κινδυνεύει και είναι ενταγμένο στο «κόκκινο βιβλίο» των απειλούμενων στη χώρα μας.

Έχουμε έρθει σε επαφή με συνάδελφο που ασχολείται αποκλειστικά με τα θηλαστικά και στο τέλος του έτους, οργανώνουμε μια παρουσία στα ορεινά για καταγραφή ήχων από τα τσακάλια. Έτσι θα έχουμε μια ακριβή εικόνα για τον αριθμό των τσακαλιών που έχουμε στην περιοχή στο τόξο από το Πανόπουλο έως την Δίβρη και τον Αστρά» τόνισε μεταξύ άλλων ο Δασάρχης Πύργου.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος

olympia