FOLLOW US: facebook twitter

Τα “Ζιζάνια” ταξίδεψαν στο Φεστιβάλ LUCAS της Γερμανίας

Ημερομηνία: 17-10-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Lifestyle, Νέα, Πολιτισμός

Το 41ο Φεστιβάλ LUCAS πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 27 Σεπτεμβρίου 2018 στη Φρανκφούρτη, στο Offenbach και στο Wiesbaden. Φέτος στο παλαιότερο φεστιβάλ για το νεανικό κοινό στη Γερμανία συναγωνίστηκαν περισσότερες από 60 μοναδικές ταινίες για παιδιά, εφήβους και νέους ενήλικες από 4 έως 18 ετών. Ταυτόχρονα, πολλές παράλληλες εκδηλώσεις προσκάλεσαν παιδιά, νέους και φίλους κινηματογράφου από όλο τον κόσμο να συμμετάσχουν.

Το θέμα του φεστιβάλ αυτήν την χρονιά ήταν DIGITED ME! και όλα περιστράφηκαν γύρω από την εμφάνιση των ψηφιακών κόσμων. Έτσι στο πρότζεκτ Young European Cinephiles – YECs, στο οποίο συμμετείχαν τέσσερις σινεφίλ από τη Γερμανία και την Ελλάδα, παρουσιάστηκαν επιλεγμένες κινηματογραφικές ταινίες δημιουργώντας ένα αφιέρωμα στην εικονική πραγματικότητα. Η Αλεξάνδρα Μπερτσάτου και η Μαρία Ασμή από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, που πρότειναν τις ταινίες Ready Player One (2018) και Transcendence (2014) για το αφιέρωμα σκέφτονται: «Μια κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να σκεφτεί ότι η ζωή του ορίζεται από ένα βιντεοπαιχνίδι φαίνεται αρκετά παράλογη”. Αλλά αναγνωρίζουν επίσης μια τάση: “Η ταχεία ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών και η αλλαγή στις κοινωνικές αξίες μας καθιστούν αυτή την δυνατότητα πιο ρεαλιστική από ποτέ”.

Εκτός από την επίβλεψη της ελληνικής συμμετοχής στο έργο YECs, χάρη στις συνεργασίες της Camera Zizanio και του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους με το φεστιβάλ LUCAS συμμετείχα σε δύο κριτικές επιτροπές στο φεστιβάλ, στην κριτική επιτροπή 13+ και στην κριτική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου – ECFA. Και στις δύο επιτροπές παρακολουθήσαμε καθημερινά υπέροχες και διαφορετικές ταινίες συζητώντας στην συνέχεια για αυτές, ανταλλάσοντας απόψεις και προετοιμάζοντας την απόφασής μας για τα βραβεία στο τέλος του φεστιβάλ.

Το μεγαλύτερο μέρος του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στο γερμανικό μουσείο κινηματογράφου της Φρανκφούρτης – Deutsches Filmmuseum, οπότε είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ τη μόνιμη έκθεση του μουσείου στον πρώτο όροφο με την θεματική το κινηματογραφικό όραμα – Filmic Vision και στο δεύτερο όροφο την θεματική της κινηματογραφικής αφήγησης – Filmic Narrative.

Ήμουν αρκετά τυχερή που βρέθηκα εκεί ακριβώς πριν από το τέλος της περιοδικής έκθεσης που φιλοξενούσε το μουσείο στον τρίτο όροφο για τα 50 χρόνια από την παραγωγή της ταινίας 2001: Οδύσσεια Διαστήματος του Stanley Kubrick!

Αναλογιζόμενη τις κινηματογραφικές μου εμπειρίες σε κινηματογράφους στην Φρανκφούρτη και στο Όφενμπαχ, ξεχωρίζω την προβολή της ταινίας 2001: Οδύσσεια Διαστήματος στην Όπερα Alter της Φρανκφούρτης με την συνοδεία ζωντανής μουσικής, σαν μια από τις κινηματογραφικές εμπειρίες στη ζωή μου που δεν πρόκειται να ξεχαστεί!

Στο τέλος της εβδομάδας όλα τα μέλη των κριτικών επιτροπών είχαμε μια προαιρετική επίσκεψη στο στούντιο animation Trickfilmland. Εκεί παρακολουθήσαμε την ξενάγηση στο στούντιο και μάθαμε κάποια κόλπα από την μαγεία της τέχνης του animation.

Καθώς το φεστιβάλ LUCAS ολοκληρώθηκε, κρατώ στην καρδιά μου περισσότερα από όσα θα μπορούσα να περιγράψω με λόγια. Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, είχα την ευκαιρία να συναντήσω ανθρώπους που συμμετείχαν με ταινίες αλλά και ειδικούς της κινηματογραφικής εκπαίδευσης διαπιστώνοντας ότι έχουμε τόσα πολλά κοινά! Auf wiedersehen Marie, Julia, Mika, Nicola, Farida, Torfinn και σε όλοι σας! Είμαι βέβαιη ότι θα συνεχίσουμε να επικοινωνούμε και στο μέλλον. Ευχαριστώ την Camera Zizanio και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους για αυτή την εμπειρία! Ευχαριστώ Lucas!

Ευαγγελία Θεμελή


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος